Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Митрофанова чака Москва за църквата. Украйна с пробив на фронта. Има ли напредък с детската болница


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Митрофанова ще отвори руската църква, ако Москва разреши
  • България дарява на Украйна дефектирали ракети
  • Крум Зарков пред Генка Шикерова

Посолството на Москва ще предприеме действия по отношение на руската църква „Свети Николай Чудотворец“ в София в координация с Руската православна църква. Това каза руската посланичка Елеонора Митрофанова.

В същото време премиерът Николай Денков каза, че църквата трябва да бъде отворена, а организацията на място да бъде извършвана от Българската православна църква.

Храмът беше затворен с решение на посолството, след като миналата седмица България екстрадира архимандрит Васиан (Змеев) и още двама служители в църквата заради шпионаж.

Беларуски паспорт, служба в секретно военно поделение край Москва, военно-патриотични клубове и защита на идеята за „Русский мир“. Така звучи биографията на втория свещеник, изгонен заедно с Васиан. Кой е Яухен Павялчук? Отговорите са тук.

Контролът на границата

Само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса на храни по българските гранични пунктове. Това реши парламентът на първо четене във вторник. Досега тази дейност можеше да се възлага и на частни компании като "Евролаб 2011", която действаше на ГКПП "Капитан Андреево".

Временното замразяването на дейността на „Евролаб 2011“ от кабинета Петков дойде малко преди той да бъде свален с вот на недоверие през лятото на 2022 г. Тук можете да си припомните цялата история.

България и Запада

САЩ и България задълбочават сътрудничеството си в отбраната, сигурността в Черно море, върховенството на закона и борба с дезинформацията. Това става ясно от общото изявление на правителствата на двете страни след форум, който се проведе във Вашингтон. На него София беше представена от външната министърка Мария Габриел.

Кабинетът е стабилен и има ясен план за постигане на целите си за пълна интеграция в европейските и евроатлантическите структури. Това каза Николай Денков по време на събитие на Американската търговска камара.

България ще дари на Украйна дефектирали ракети от комплексите за противовъздушна отбрана C-300 и патрони. Проектът за допълнителна военна помощ за Украйна е подписан от лидерите в управляващото мнозинство - Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Петимата българи, които Великобритания обвинява, че са руски шпиони ще останат в ареста. Трима мъже и две жени са обвинени в заговор за "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата" в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Украйна и Русия

През нощта срещу вторник Русия е атакувала Украйна с 38 дрона Шахед. 26 от тях са били унищожени, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна. Представителят на южното командване Наталия Гуменюк каза, че цел на атаките отново са станали пристанищната и граничната инфраструктура в Одеска област.

В мемориален комплекс на частната военна групировка „Вагнер“ е поставена нова възпоменателна плоча, с която са почетени над 20 000 войници, загинали в Украйна. Това показва, че руските военни загуби вероятно са много по-големи отколкото се смяташе досега.

Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив на юг, към Крим. За това не се тръби в новините, не се коментира от политиците. Защо? Татяна Ваксберг разказва.

Турция и Нагорни Карабах

Турция ще спази обещанието си да допусне Швеция в НАТО, ако САЩ продадат на Анкара изтребители F-16. В същия ден и Унгария обяви, че не бърза да ратифицира присъединяването на скандинавската страна към Алианса.

Взрив в бензиностанция до магистралата Степанакерт – Аскеран в Нагорни Карабах доведе до смъртта на над 20 души, а стотици бяха ранени. По пътя се придвижват хиляди бежанци от арменски произход, които напуснаха родните си места, след като Азербайджан пое контрол над областта.

Няколко препоръки

От юли насам към проекта за Национална детска болница в България съществува Обществен съвет, който да следи изпълнението му. Въпреки първоначалната липса на информация и ясни правила за работа, органът вече работи. Надежда Цекулова разказва какво се случи на първото му заседание в понеделник.

Какви са дефектите на законите срещу корупцията? Какво свърши кабинетът? Съветникът на президента по правни въпроси и бивш министър на правосъдието Крум Зарков беше гост в Студио България с Генка Шикерова.

Българите масово обичали руснаците и мразели украинците. Така ли е наистина? Не, моралният компас на българите не е счупен, но някои хора искат и донякъде успяват да го разстроят. Това пише Даниел Смилов за Дойче Веле.

Човек на деня

Често го наричат "баща на италианския блус". Смесва средиземноморското звучене с афроамерикански ритъм, поп, рок, соул и госпел. Той е Дзукеро и в понеделник отпразнува 68-ия си рожден ден. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG