Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общинските съветници в София избраха председател. Кой е Цветомир Петров


Новият председател на Столичния общински съвет Цветомир Петров, 8 февруари 2024 г.
Новият председател на Столичния общински съвет Цветомир Петров, 8 февруари 2024 г.

Цветомир Петров беше избран за временен председател на Столичния общински съвет (СОС), който да остане на поста до месец юли. Това се случи на заседание на СОС в четвъртък.

Петров беше номиниран от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Спаси София“ (ПП-ДБ-СС). Подкрепиха го 47 от 61 общински съветници.

Новината идва след седем неуспешни опита общинският съвет да си избере председател, откакто новият му състав беше излъчен на местните избори през октомври миналата година. Без председател СОС нямаше как да заработи. Юристи и политици предупредиха, че този блокаж може да доведе до провеждането на нови избори.

Сега ситуацията беше решена с почти единодушния избор на Цветомир Петров - представител на ПП и бивш член на националистическата партия ВМРО.

За неговия избор се разбра още преди заседанието на СОС от изказване на общинския съветник и бивш кандидат-кмет Вили Лилков от „Синя София“. Пред медиите той съобщи, че всички групи в СОС без „Има такъв народ“ (ИТН) са се разбрали да подкрепят Петров за временен председател, за да може да се приеме бюджетът на Столична община.

Вотът за председател беше таен, но от изказването на Лилков и резултатите от гласуването стана ясно, че Петров е бил подкрепен от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП, „Синя София“, част от „Възраждане“ и единствения съветник от ВМРО - Карлос Контрера.

„Съзнавам, че не политическото доверие е в основата на моя избор, а труден компромис от страна на всички политически сили“, каза Петров, след като беше избран.

Той добави, че компромисът и постоянният политически диалог ще са в основата на работата на СОС, но „единственият компромис, който не трябва да допускаме, е с развитието на града ни“.

Кой е Цветомир Петров

Петров е на 33 години и е магистър със специалност „Управление и администрация“. Има опит в публичния сектор. До момента е работил в областната администрация в София и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В МОСВ Петров е главен експерт в периода, когато ресорни министри са Нено Димов и Емил Димитров - Ревизоро - и двамата от ВМРО.

Цветомир Петров
Цветомир Петров

Пътят на Петров в политиката започва именно от националистическата ВМРО. В листата на ВМРО той е кандидат за депутат в Европейския парламент на последните избори през 2019 г. Водач на листата тогава е сегашният евродепутат Ангел Джамбазки.

Петров е познат с различни патриотични инициативи в рамките на ВМРО - като „Чиста памет“ за почистване на паметници и „Зеленото е родолюбие“ за засаждане на дървета.

Петров става част от "Продължаваме промяната" през 2020 г. Той е областен координатор на формацията за 24 МИР в София.

Как се стигна до неговия избор

Петров е третата кандидатура, която ПП-ДБ-СС предлагат за председател на СОС. Първата беше на лидера на „Спаси София“ Борис Бонев, а втората - на Грети Стефанова, която водеше досегашните заседания на общинския съвет като негов най-възрастен член.

Освен кандидатурата на Петров, сега бяха издигнати още две - на Емил Димитров от „Възраждане“ и на Пламен Данаилов от ИТН. Те получиха съответно 3 и 4 гласа.

Изборът на Петров е резултат от дълго обсъждан компромис между формациите. Общо 3 месеца и 8 опита бяха нужни, за да успеят те да си изберат председател.

В СОС има 61 съветници, а за мнозинство са нужни 31 гласа. Никоя група няма толкова. Най-голямата група е на ПП-ДБ-СС с 23 съветници. След нея е ГЕРБ с 14. БСП е с 9, „Възраждане“ - с 8. ИТН и „Синя София“ имат по трима съветници, а ВМРО - един.

В началото изглеждаше почти сигурно, че председател ще бъде Борис Бонев, но около неговата кандидатура така и не се постигна консенсус.

Съветниците от ПП-ДБ-СС и кметът Васил Терзиев, който е от същото обединение, се опитаха да намерят решение. Смениха Бонев със Стефанова, а Терзиев организира няколко срещи с формациите от СОС. Обсъждаше се и идея за ротационно председателство между няколко групи, но и това завърши с неуспех.

Най-силна съпротива имаше от страна на ГЕРБ, която управляваше София в продължение на 18 години. След победата на ПП-ДБ-СС на местните избори миналата есен партията с лидер Бойко Борисов се обяви като твърда опозиция в столицата.

Общинската съветничка Ваня Григорова от БСП и кметът на София Васил Терзиев от ПП-ДБ-СС разговарят в сградата на Столична община, 8 февруари 2024 г.
Общинската съветничка Ваня Григорова от БСП и кметът на София Васил Терзиев от ПП-ДБ-СС разговарят в сградата на Столична община, 8 февруари 2024 г.

БСП също казаха, че няма да се коалират с ПП-ДБ-СС и с ГЕРБ и дълго време излъчваха свой кандидат за председател на СОС - Диана Тонова.

От „Синя София“ и ВМРО дойде идеята да бъде излъчен временен председател, за да се отблокира работата на СОС. Тя беше изпробвана в края на януари с кандидат Цветомир Петров, но той успя да събере само 26 гласа. През седмиците оттогава подкрепата му се увеличи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG