Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България очаква Зеленски. Гешев става политик. Борисов си има имунитет


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Посещението на Зеленски
  • Комисията за имунитетите
  • Стефани и Габриела Стоеви

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се очаква утре в София. Нито една институция не е потвърдила официално, но и никой не отрича. Очаква се също евентуалното посещение на Зеленски да съвпадне с гласуването в Народното събрание на декларация, която подкрепя членството на Украйна в НАТО.

Вчера парламентарната външна комисия одобри проекта за декларация, който “изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия". Подкрепа дойде от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да проявят повече смелост при разглеждането на искането на Украйна за членство по време на срещата на върха, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс другата седмица.

Усилията на Киев са насочени към освобождаването на окупираните територии в Южна и Източна Украйна, но крайната цел е била и остава освобождаването на Кримския полуостров, каза Зеленски в интервю за CNN.

В деня, в който научихме за очакваното посещение на Зеленски в България, депутати от повечето парламентарни групи внесоха проект за решение за продажба на Украйна на оборудването, закупено за АЕЦ “Белене”, съобщава “Медиапул”.

България прави опити да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ от над 3 години, но все още е единствената страна в ЕС без такава услуга. Служебният кабинет се похвали, че това ще се промени през юли. Оказа се, че отново ще трябва да почакаме. Тук обясняваме какво налага поредното отлагане.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Новата роля на Гешев

Уволненият главен прокурор Иван Гешев обяви, че оглавява ново патриотично движение „Справедливост за България“, чиито основни ценности ще бъдат „Бог, отечество, семейство“. Той каза, че ще се бори срещу „агресивните неолиберални теории и практики“.

Точно преди да бъде свален, Гешев поиска имунитета на бившия премиер Бойко Борисов. Управляващите създадоха комисия. Първото ѝ заседание обаче се провали заради отсъствието на депутати от ГЕРБ, “Възраждане” и ДПС.

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда. Той е обвинен за случая от 2022 г., когато "Има такъв народ" пусна запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка да не се отказва от решението си да напусне парламентарната група на Слави Трифонов.

Проруската партия “Възраждане” издигна за кандидат за кмет на София депутата Деян Николов. Той обещава да има много повече местни референдуми.

Все още ли сме в ръцете на същото зло? Може да гледате разговора на Дамяна Велева с режисьора Димитър Коцев - Шошо и влогъра Асен Генов. Тримата обсъждат мит или реалност е властта на бившата Държавна сигурност.

Как изглеждат репресиите днес

Награждаваната журналистка от руския опозиционен в. „Новая газета“ Елена Милашина е била жестоко пребита и измъчвана от въоръжени нападатели в Чечня. В момента тя се намира в болница в Грозни с множество наранявания.

Уважаван руски учен получи тежка присъда в дело при закрити врата, без ясни доказателства за предполагаемото му престъпление. А то е "държавна измяна". Валери Голубкин е поредният такъв случай в Русия от началото на годината.

Украйна добави международната компания Unilever към списъка на спонсорите на войната. Тя е собственик на стотици известни марки в козметиката и битовата химия - като Dove, Rexona, Domestos, както и в хранително-вкусовата промишленост - чайовете Lipton и Brooke Bond.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Човек на деня

Те спечелиха поредния си златен медал на двойки в бадминтона. Сестри са и играят от малки. И се карат помежду си, но бързо им минава. Стефани и Габриела Стоеви влизат в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG