Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Почти всички пари са отивали в няколко фирми. “Турски поток” носи дългове


Бойко Борисов и Александър Вучич се появиха на картина от строителството на "Балкански поток"
Бойко Борисов и Александър Вучич се появиха на картина от строителството на "Балкански поток"

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Уволненията продължават
  • Русия и Турция подкрепят Беларус
  • Колите на Тодор Живков

Служебното правителство продължава с кадровите промени. Икономическият министър уволни двама от надзора на Българската банка за развитие. Над 90% от парите са отишли само в 20 фирми. “Пълно безобразие”, каза Кирил Петков, който днес е поканил най-големите кредитополучатели.

Държавните енергийни фирми са докарани до “дългова спирала”, съобщи новият министър на енергетиката Андрей Живков. Той даде пример, че построяването на българския участък на “Турски поток” е причина за рязкото задлъжняване на “Булгартрансгаз”.

Ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” също беше уволнено. Досега начело беше Георги Терзийски. Може и да сте забравили, че преди малко повече от година бившият премиер Борисов го беше пратил да крещи три пъти по площадите, че няма да има винетки.

ГЕРБ и ДПС си разделят значителна част от подадените гласове в рискови секции, показва анализ на Антикорупционния фонд за контролирания и купения вот. ЦИК регистрира 18 партии и 9 коалиции за новите избори.

Войната за службите

Президентът Румен Радев обясни защо е подписал указа за смяна на шефа на ДАНС - заради “затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали”, както и защото “години наред чужди шпиони действат из България”.

Държавната комисия за сигурността на информацията потвърди, че преди 2 години е отнела достъпа до секретни тайни на Бойко Рашков, който сега е служебен вътрешен министър. Колегите в Дневник сглобяват картината.

Все още нямаме отговор на въпроса подслушвани ли са политици от опозицията или не. Борис Митов събира на едно място въпросите и отговорите по тази история. Прочетете го, ако искате да се ориентирате.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Лукашенко при Путин

Днес президентът на Беларус Александър Лукашенко е на гости на руския си колега Владимир Путин. Русия спря да пуска европейски самолети, които заобикалят беларуското въздушно пространство.

Агенция Ройтерс разкрива, че Турция е настоявала за по-мека позиция на НАТО по повод принудителното приземяване на самолета на Ryanair от Беларус в неделя.

Имало ли е подобни инциденти и преди? Татяна Ваксберг описва три случая, които на пръв поглед приличат на това, което направи Беларус, но има и сериозни разлики.

Случвало се е и журналисти да попадат в ареста в Беларус. Преди 10 години българският журналист Димитър Кенаров отива да пише за трактори, а се оказва зад решетките. Дамяна Велева разказва неговата история.

Накратко по света и у нас

Френският президент Еманюел Макрон "призна отговорностите" на страната си за геноцида в Руанда през 1994 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да притисне Китай и възложи на разузнаването да разследва произхода на COVID-19.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ даде разрешение за спешна употреба на препарат за лечение на COVID-19.

От Румъния ще се влиза в България вече без PCR тест, а всички издадени досега сертификати за ваксинация ще бъдат преиздадени.

И две препоръки

Комунистическата власт заклеймяваше всичко западно, но нейните представители не се отказваха от луксозни западни автомобили. Не пропускайте това видео на Теодора Бързакова.

За първи път от създаването му през 1783 г. начело на Лувъра застава жена. 54-годишната Лоранс дe Кар е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG