Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Появиха се връзкари за ваксини, идва втори импийчмънт на Тръмп, а тук още няма дата за избори


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Изборите
  • Ваксините
  • Америка

Вече е средата на януари, а не знаем кога ще гласуваме за следващо Народно събрание. Президентът Румен Радев провежда консултации - в събота при него бяха от “Демократична България”, “Има такъв народ”, “Отровното трио” и Мая Манолова, както и “Възраждане”, чиято регистрация е атакувана от прокуратурата.

В неделя Радев се срещна с “Републиканци за България” и АБВ. Предложенията са за гласуване по пощата, отлагане на изборите, видео излъчване на броенето.

Общото е, че не вярват в честнотта на изборите при това правителство. Каквито и промени да има, ЦИК поиска това да бъде отразено в закона.

ГЕРБ няма още предложения за промени в Изборния кодекс. Ако картината ви изглежда объркана, проблемът не е у вас. Полина Паунова обяснява - Ще има ли изобщо избори в условията на COVID-19.

В сряда идват ваксини от Moderna

Министерството на здравеопазването обяви график на доставките на ваксини. До края на юли България очаква 1.5 млн. дози, които ще стигнат за ваксинирането на 750 хиляди души.

В сряда в София пристигат първите 2400 дози от ваксината на Moderna. Досега идваха само от Pfizer.

И както първите ваксини са само за лекари и сестри, така общински съветници в Сандански се похвалиха, че са се ваксинирали. Здравният министър се закани да има наказания.

За последното денонощие има още 105 случая на COVID-19 и са починали 29 българи. Вчера ваксини не са поставяни.

По света заразата досега е засегнала над 90 млн. души, а почти 2 млн. починаха.

В това време Иран забрани вноса на трите ваксини, разработени в западни държави, защото видя заговор. Папа Франциск пък каза, че ваксинирането е етично задължение на всеки.

Благодаря ви за мненията, които изпращате на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Започва втори импийчмънт срещу Тръмп

Демократите в Конгреса на САЩ започват от днес процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп заради подбуждане към опита за метеж в Капитолия миналата седмица.

Може ли Тръмп да бъде отсранен още сега и да не дочака 20 януари, когато ще бъде предадена властта? Тук е обяснена цялата процедура.

Президентът на САЩ беше блокиран за неопределено време от социалните мрежи Туитър и Фейсбук. Тръмп намекна, че обмисля създаването на собствена социална мрежа.

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа нарече нахлуването на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса „насилствен опит“ за подкопаване на демократичния процес.

И ако се питате как полицията допусна толкова лесно да се случи всичко, тук е обяснено подробно.

Петима бивши президента на Радио Свободна Европа/Радио Свобода призоваха Джо Байдън да уволни назначения от Тръмп президент на Американската агенция за глобални медии заради налагане на политически контрол над новините.

Няколко специални препоръки

Теодор Ушев беше обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години, след анкета на фестивала “Animac”.

Стефан Дечев разказва за “инквизицията”, която е трябвало да преживеят през 1969 г. в Софийския университет трима студенти, протестирали срещу нахлуването в Чехословакия.

Намерете днес още 4 минути, за да гледате първата за годината емисия Новини като хората, представена от Теодора Бързакова.

Не пропускайте историята и за Джулиана Фетерман, която е създала приложение, с което хората със специални потребности да намират по-лесно приятели. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG