Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ праща Митов за мандата, Борисов завира чекмеджета, а парламентът започва


Народното събрание очаква новите 240 депутати
Народното събрание очаква новите 240 депутати

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Борисов не е кандидат за премиер
  • МВР срещу питащите журналисти
  • Макс Планк

ГЕРБ ще изпрати бившия външен министър Даниел Митов да получи мандата за съставяне на правителство. Борисов обясни защо се е явил на избори, а сега се отказва да е депутат - става дума за чекмеджета и задни дворове.

Днес започва работа новият парламент. Новите партии са готови да внесат бързи законодателни предложения. Някои използват израза “светкавична война”. Полина Паунова обяснава какво се очаква да бъде прието.

Денят започва с клетва на новите депутати, представители на 6 политически сили. Ако сте пропуснали - ето списък на избраните.

После Бойко Борисов подава оставка. В това време “Има такъв народ” се оказа в скандал с журналисти. Следете всички политически новини от деня в блога ни.

Петима от неуспелите кандидати за депутати за задържани за купуване на гласове. Прокуратурата каза, че парите са идвали от Дубай.

Асоциацията на европейските журналисти състави “предупредителен протокол” на министъра на вътрешните работи. Ироничната акция е в отговор на натиска над репортера от Биволъ Димитър Стоянов, на когото полицаи са съставили протокол, защото е питал.

Също Биволъ публикува документи от OpenLux, според които президентът на Лукойл Вагит Алекперов е собственик на мол България в София.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Още ваксини на Pfizer идват в Европа

Новите случаи на COVID-19 за денонощието са 2517. Починали са още 125 българи. Настанените в болници съвсем леко намаляват.

Урсула фон дер Лайен каза, че в следващите три месеца в Европейския съюз се очакват допълнително не 10, а 50 милиона дози от ваксината на Pfizer, съобщи Дневник.

В същото време Johnson&Johnson съобщи, че ще забави доставките на ваксината си срещу COVID-19 в ЕС. Това се случи след като САЩ временно спряха имунизациите с медикамента заради случаи на тромбоза.

Дания пък стана първата страна в ЕС, която изцяло спря употребата на ваксината на AstraZeneca.

НАТО напуска Афганистан

Джо Байдън обяви, че САЩ отлагат оттеглянето на войниците си от Афганистан за 11 септември и така ще сложат край на “най-дългата война на Америка”.

Иран ще ускори ядрената си програма в отговор на предполагаемата атака и ще започне да обогатява уран до чистота 60%. Това е в нарушение на ядрената сделка от 2015 г. и доближава Техеран до възможността да произвежда ядрени оръжия.

Националният съвет по разузнаване на САЩ изготви доклад за глобалните тенденции до 2040 година. В него са описани пет сценария за развитието на света в следващите 20 години - може да прочетете какви са.

На 82-годишна възраст в затвора почина най-големият измамник в историята - Бърни Мадоф, който създаде пирамида за десетки милиарди долари.

И три препоръки

“Вярата в Бога е необходима и за религията, и за науката. В религията Бог стои в началото на всяко размишление, а в науката - в края” - думите са на Макс Планк, за когото е този епизод на поредицата на Пламен Асенов за великите европейци на 20 век.

Полицията в Москва започна разследване срещу изложба след оплаквания от комунистическата партия и православната църква. Гледайте това видео - само две минути и половина е.

Над 2450 журналисти и повече от 200 офиса в цял свят. 170 годишна история и 7 награди Пулицър само в последните 10 години. Това е новинарската агенция Ройтерс, която за първи път има жена главен редактор - Алесандра Галони е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG