Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Третата вълна заля втората. 10 дни остават до изборите. Кой кой е в шпионската афера


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Над 9 хиляди души са в болници
  • НАТО подкрепя България срещу шпионите
  • Марта Аргерич

Още близо 300 души постъпиха в болници с COVID-19 за последното денонощие. новите заразени с коронавирус са 4375. Починали са още 106 българи.

Влошаването на ситуацията води и до по-строги мерки. В Бургас вече ще има вечерен час за непълнолетни, а носенето на маски ще е задължително и на открито.

Докога ще продължи новото затваряне? Този въпрос притеснява и учителката Христиана Цонева, която е и майка на две деца. Прочетете как епидемията променя нейния живот.

Ангела Меркел ядоса много хора в Германия с обявеното решение за затваряне за 5 дни около Великден. Ден по-късно това беше отменено.

Досега в България са имунизирани само 80 хиляди души с по две дози. Недостигът на ваксини накара Европейската комисия да приеме нови и по-строги ограничения за износа им.

Епидемията променя и изборите

Точно 10 дни остават до изборите. Вече хората под карантина могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Изпращате заявление и мобилната урна идва пред дома ви.

Институтът за развитие на публичната среда разработи онлайн инструмент, който ще следи гласуването в рискови секции. Т.е. на местата, където досега е имало необясними и променящи се резултати.

Рекорден брой българи от чужбина подадоха заявления за гласуване. “Няма как да не стане сакатлък”, казват някои от тях заради ограничения брой секции в страните извън ЕС. Гледайте студиото на Свободна Европа, в което Генка Шикерова се среща с българи от няколко държави.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Прочухме се с шпионите, Путин остава вечно

Няколко външни министри от страни от НАТО поздравиха България за акцията срещу руската шпионска група. Това стана на втория ден на срещата на Алианса в Брюксел. В първия ден съюзниците обявиха, че са единни срещу “агресивна” Русия.

Шпионската афера в България привлича вниманието на политици и медии по света. Думите по темата стават все повече и вероятно някои вече се объркват. Борис Митов събра фактите по случая - кои са обвинените, какво са правили, какви доказателства са публикувани.

Руският парламент одобри промените, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. Неговите досегашни мандати се зануляват и той ще има право на още два мандата по силата на новата конституция.

Украйна санкционира 26 руски граждани и забрани дейността на 81 руски компании. Сред санкционираните са и руски държавни медии или издания, които са контролирани от близки до Кремъл бизнесмени.

В един отдалечен район на Русия пък хората споменават Украйна, по-точно Чернобил. Намерете 4 минути да гледате това видео, което показва как хората се борят срещу урановите мини, които наричат “Чернобил под земята”.

В Израел Бенямин Нетаняху отново спечели изборите, но и този път няма мнозинство. Това са четвъртите избори в последните две години.

И две препоръки

„Тя каза, че не се намира добра детективска история, в която да не познаеш кой е престъпникът, а аз заявих, че мога да напиша”. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за Агата Кристи в поредицата Малки истории за велики европейци.

“Не просто най-добрата пианистка на нашето време. Не просто най-добрата жива пианистка. Жива легенда.” Думите са по адрес на Марта Аргерич, която в сряда участва в онлайн концерт за българската публика. Тя е Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG