Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Схеми за купуване на гласове вече са в ход. Намерете вашата секция за гласуване в чужбина


Изборите на 11 юли ще бъдат проведени с такива машини
Изборите на 11 юли ще бъдат проведени с такива машини

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • 9 разследвания за купуване на гласове
  • Как се влиза в България
  • Отборът по право

Остават 9 дни до изборите. Толкова са и разследванията за купуване на гласове, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Той спомена “бивш вътрешен министър” и схема в Кюстендил. Случайно или не, водач на ГЕРБ там е бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

Българите по света ще могат да гласуват в 784 секции. Подготвихме интерактивна карта на секциите в чужбина - можете да намерите най-близката до вас, да я изберете и да оставите навигацията да ви заведе. Изпратете картата на приятелите си по света.

Помните ли снимката на спящия Бойко Борисов с пистолет до главата му? Той потвърди автентичността на кадъра, а МВР провери през пръсти случая. Проблемът е, че законно притежаваното оръжие не трябва да се съхранява така и другите хора получават глоби за подобни случаи.

Прокуратурата се е самосезирала по повод разпита на журналистката Венелина Попова и отрече да е нареждала на МВР какво да я пита.

Разследването на катастрофата с военния самолет МиГ-29, при която край Шабла на 9 юни загина пилотът Валентин Терзиев, засега е установило, че тестът на машината преди полета не е установил неизправности.

Шефът на строителния контрол Влади Калинов сезира прокуратурата за издадени от община Созопол 5 разрешителни за преместваеми обекти на плаж Смокините-север, съобщават колегите от Офнюз.

В Медиапул колегите описват друга интересна история - финансовият министър Асен Василев издирва не може да открие шефа на държавната финансова инспекция, за да го уволни.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Пандемията не иска да си тръгва

Вече втори ден влизането в България е по нови правила. Ако вие или друг гражданин на ЕС идва от Чехия или от Румъния, на границата няма да му бъде търсено нищо. Ако идвате от “зелена” страна, условията са едни, от “оранжева” - други, а от “червена” изобщо е забранено влизането.

Столичната община предлага на фирмите да изпраща ваксинационни екипи на работното място. Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 73.

Националният център по обществено здраве и анализи изготви оценка на действията срещу епидемията. Изводите са, че решенията са били повече политически, отколкото медицински, а зелените коридори не мотивират хората да се ваксинират, пишат колегите в Дневник.

Ръководителите на Световната банка, Международния валутен фонд, Световната здравна организация и Световната търговска организация създадоха общ щаб за справяне с последствията от COVID-19. Те настояват лидерите на развитите държави да си поставят цел поне 40% ваксинирани от населението във всяка страна до края на 2021 г.

Знаем ли всичко обаче? Северна Корея месеци наред повтаряше, че е овладяла пандемията от коронавирус, но сега Ким Чен Ун спомена "голяма криза" и каза, че тя е била провокирана от "съдбоносен" провал на националните мерки.

Накратко около света

Семейната фирма на Тръмп беше обвинениа в “безразборна и дръзка” схема за данъчни измами.

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който ръководеше началото на операциите в Афганистан и Ирак, почина на 88 години.

Китай е постигнал целта си да изгради "умерено проспериращо общество", обяви президентът Си Цзинпин по повод 100-годишнината на Китайската комунистическа партия.

Бившият продуцент на опозиционния руски политик Алексей Навални – Алексей Яковлев, е задържан преди ден в Москва.

И две препоръки

Един 83-годишен руснак рисува по стените портрети на хора, убити от режима Сталин. След него някой ходи и замазва. Дори местната власт му забрани да изгради паметник на жертвите. Видеото е минута и половина.

Тази история е за една вековна гора, която ще бъде изсечена, за да се построи язовир. В нея има и един министър, заподозрян в корупция, и едно нарушено обещание на една държава към друга. Отборът по право на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е Човек на деня на Свободна Европа. Прочетете защо.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG