Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов кандидат атакува изборите. Кой кого е подслушвал и наблюдавал в правителствена болница


Новите играчи "Има такъв народ" пред погледа на най-новите - Кирил Петков и Асен Василев
Новите играчи "Има такъв народ" пред погледа на най-новите - Кирил Петков и Асен Василев

Добро утро. Най-актуалните имена тази сутрин:

  • Кирил Петков и Асен Василев
  • Георги Господинов
  • Явор Гърдев

Очакваното се случи. Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще участват на изборите със свой политически проект. “Няма да има идеология”, каза Петков и допълни, че вярва в използването на „десни инструменти за леви цели“. Още преди две седмици ви предложихме анализ за шансовете на такъв проект.

Петков и Василев не са част от второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. На техните места са Даниела Везиева и Валери Белчев.

Закритият вече парламент одобри преизчисляване на пенсиите, отне на главния прокурор Бюрото за защита и предостави на други държави ваксините, които България не успя да използва. Татяна Ваксберг описва какви бяха очакванията и какво стана всъщност.

“Това беше аларма”. Евродепутати питаха Еврокомисията защо САЩ санкционират българи за корупция, а в това време Брюксел отчита напредък. Най-интересното от дебатите е тук.

А във Вашингтон беше публикуван доклад, според който Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са притискали служители на Световната банка, за да подобрят показателите на Китай в класация.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Преброяването продължава. Подслушването също

Националното преброяване продължава до края на месеца. То трябваше да приключи днес, но хакерски атаки ограничиха достъпа до сайта и това попречи на много хора да се преброят.

НАП започва проверка в Българския спортен тотализатор. Заедно с това ще бъдат проверени и 14 други дружества, които са получавали средства от Министерството на младежта и спорта.

“Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно”, каза главният прокурор Иван Гешев и отрече да е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, по което Бойко Борисов е разпитан. Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков отправи такова обвинение.

Разследващият сайт Bird.bg е получил от Министерството на здравеопазването одита на Правителствена болница. В него пише за видеонаблюдение и микрофони, открити в специалното отделение, което обслужва висшия държавен апарат.

Колегите в “Медиапул” разказват как депутат е показал “тайната бърлога” на Борисов - ловният дом Паламара, който от години не е бил достъпен за граждани.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Избори в Русия, разходка в Космоса

Тази сутрин в Русия започнаха тридневни парламентарни избори. Никой не се съмнява в поледата на партията на Путин. Но може да прочетете как Кремъл обяви Google и Apple в основни врагове.

Четирима цивилни граждани станаха част от първия частен полет в космоса без наличието на професионален астронавт. Да, отново SpaceX и Илон Мъск.

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха военен пакт, който ще се фокусира в региона на Тихия и Индийския океан. Това веднага разгневи Китай.

“Не пипай дрехите ми”. Така се казва кампанията на афганистански жени, които се противопоставят на насилственото налагане на бурка. Вижте колко пъстри и красиви всъщност са традиционните рокли в Афганистан.

И две препоръки

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“. Произведението е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги.

Срещал се е с хиляди герои. Явор Гърдев е човъркал до най-малката подробност хиляди образи. В сряда беше премиерата на най-новата му постановка в София. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG