Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Моловете в България отвориха. Русия арестува над 4 500 души. Сбогом на Стойко Тонев


Посетители в търговски център в Хасково в понеделник, 1 февруари 2021 г.
Посетители в търговски център в Хасково в понеделник, 1 февруари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Моловете и фитнесите отвориха
  • Румен Радев ще се кандидатира пак
  • Трудното за Путин предстои

Познавате го повече под псевдонима Тони Филипов, д-р, който пишеше остро сатирични статии в поредицата “Делниците на един луд”. Журналистът Стойко Тонев почина внезапно в неделя. По образование е социолог и политолог. На журналистиката даде вестник “Новинар” и сайта “Редута”.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 832 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 7 % от всички извършени тестове. Починали са 97 души.

От понеделник са отворени всички търговски обекти и фитнеси в моловете, кина, зали за танци и спорт. Заведенията остават затворени.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

До момента в България са ваксинирани 41 125 души. До края на февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират. Предишните проекти за електронно направление и рецепта закъсняха и не работят напълно. Тези, които искат да се ваксинират, трябва да се запишат по телефона при личния си лекар, но не е ясно дали ще могат да си избират вида ваксина, както беше обещано.

Европейската комисия реши, че ваксини, произведени в ЕС, вече ще могат да се изнасят от ЕС само с нейно разрешение.

Памет за комунизма. Радев. Дипломатите в София

България отбеляза Деня за памет на жертвите на комунизма. На 1 февруари 1945 г. са изпълнени първите смъртни присъди, произнесени от Народния съд. В следващите 45-години страната живее в комунистически произвол и тоталитарно управление.

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат, съобщи самият той в понеделник. Той не уточни кой ще издигне кандидатурата му.

Руското посолство в София разкритикува американското във фейсбук в края на миналата седмица. Това не се е случвало никога досега. Според експерти, с които Свободна Европа разговаря, това е знак за една изнервена Москва, но също и за нарастващия интерес към района на Балканите.

Русия. Мианмар

След протестите в Русия в неделя днес предстои гледането на делото на Алексей Навални в Москва. Той е обвинен за нарушаване на условна присъда и съдът ще реши дали тя трябва да прерасне в ефективна. Щабът на Навални призова хората да излязат на улицата.

В понеделник премиерът Борисов и външният министър Екатерина Захариева остро разкритикува действията на управляващите в Русия срещу опозиционния активист Алексей Навални, неговата съпруга и протестиращите негови поддръжници. В неделя в Русия бяха арестувани над 4500 души.

Забележителното в руските протести не е толкова числеността, а безпрецедентният географски обхват на протестите, пише Димитър Бечев. Той смята, че трудното за Путин тепърва предстои.

В Мианмар беше извършен военен преврат. Лидерката на страната Аун Сан Су Чжи, която е и нобелов лауреат, е в ареста.

И две препоръки

Миналата есен Армения и Азербайджан воюваха за Нагорни Карабах. Ето как изглежда една сватба, отпразнувана след това.

Художникът Йордан Кисьов получи наградата за живопис “Владимир Димитров-Майстора”. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Няма значение дали един трол в интернет е платен или действа по убеждение. И в двата случая ще е трол, ако разрушава темата на разговора, пише Николай Лавчиев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG