Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България има първо олимпийско злато от 13 години. Донесе го Ивет Горанова


Ивет Горанова със златния медал от Олимпийските игри в Токио
Ивет Горанова със златния медал от Олимпийските игри в Токио

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ивет Горанова донесе злато на България
  • ИТН връща мандата - изпълнен или не
  • Стотици пожари бушуват в България

Ивет Горанова спечели първия златен медал за България от Олимпийски игри от 13 години. Тя стана шампионка в категорията до 55 кг в карате дисциплината кумите.

“Обичам да побеждавам, това ме държи. Тръпката, когато победиш и се качиш на стълбичката”, каза 21-годишната Горанова преди Токио. Прочетете нейната история.

В четвъртък състезателката по борба Евелина Николова донесе и бронз на България от Олимпиадата. Страната вече има пет медала от Токио.

Преговорите за правителство

“Има такъв народ” (ИТН) ще продължи да преговаря с другите партии в парламента, докато не успее да изпълни мандата за кабинет. Крайният срок за това изтича в петък.

ИТН предлага кабинет на промяната или кабинет на подмяната? Николай Лавчиев попита политолози. Според тях, предложеното от ИТН правителство не отговаря на очакванията на хората. “Разочаровани ще има доста”, казват те.

ИТН предложи за правосъден министър адвоката Момчил Иванов. Той доби популярност с публикациите си в социалните мрежи срещу “соросоидните политици” и срещу медии, а сега обяснява коментарите си с “проникване” в телефона си.

Кандидатка за министър на околната среда е Силвия Бакърджиева. Коя е тя и каква е връзката между нея и осъден за опит за кражба? Отговорът е тук.

Софийският университет ще провери съмненията за плагиатство от страна на кандидата на ИТН за министър на вътрешните работи Петър Илиев. Учебното заведение е получило три сигнала, че юристът е плагиатствал поне 40 страници от книга на доц. Наталия Киселова.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Пожарите и епидемията

Само за едно денонощие в България са избухнали над 180 пожара. Стотици пожарникари, както и сухопътни войски, участват в гасенето. В Благоевградско двама служители на горското стопанство загинаха по време на акция по потушаването на пожар.

Новите случаи на COVID-19 в България са 500. В болници са 935 души с коронавирус.

В началото на лятото изглеждаше сякаш най-тежката част от пандемията е към края си. А към края на лятото сякаш е точно обратното. Вижте в този текст как изглежда началото на четвъртата вълна по света.

Правителството одобри ново отлагане на концесионната такса за първата половина на 2020 г. за летищата във Варна и Бургас. Държавата ще си търси парите до края на 2021 г.

Беларус и Русия

Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска пристигна във Варшава. По-рано тя отказа да се върне в родината си и поиска международна закрила.

Циманоуска каза, че е “щастлива да е в безопасност” в Полша и изрази надежда един ден да се върне в “свободен” Беларус.

Руският медиен регулатор блокира две онлайн медии, които са критични към политиката управляващите. Open Media и MBKh Media не са достъпни за потребителите на повечето руски интернет доставчици.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) няма да изпрати наблюдатели за предстоящите избори в Русия за първи път от близо 30 години. Причината са “големите ограничения”, наложени от руските власти.

И две препоръки

Село Мъдрево, област Разград, е известно със своята спортна школа “Скрита сила”. От там тръгва пътят на Тайбе Юсеин, която спечели бронз в борбата на Олимпиадата в Токио.

Отделете две минути за емисията Новини като хората на Теодора Бързакова. Ще научите за успеха на български учени, за едно осиновено царско орле и за успешния гнездови сезон на къдроглавите пеликани в парк “Персина”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG