Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Опитът за спасяване на заседналия кораб замърси Черно море. И пак за спора около Паметника на съветската армия


Кораба Vera Su карй Камен бряг
Кораба Vera Su карй Камен бряг

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Корабът Vera Su
  • Кредитите от ББР
  • Цочо Бояджиев

Част от товара от азотни торове на кораба Vera Su, който заседна край Камен бряг, се изсипа в морето при разтоварването му. Екоминистерството критикува процеса и издаде заповед за спиране на работата, докато не бъде намерен безопасен метод.

“Дневник” цитира експерти, които обясняват какви са рисковете за природата от разлива.

Изборите, плагиатството

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” е конкурент на “Демократична България”. Това каза в интервю за Свободна Европа Христо Иванов. Той добави, че формацията още няма решение дали да издигне свой кандидат за президент.

“Има такъв народ” се дистанцира от случая с плагиатство, извършено от Петър Илиев, който беше неин кандидат за министър. “Той си носи отговорността”, каза Филип Станев.

Недопустимо е с решение на Народното събрание да се налагат забрани върху действията на останалите власти, реши Конституционният съд. Повод за решението е забраната кабинетът на Бойко Борисов да прави сделки и назначения, наложена от 45-ия парламент.

Кредитите от ББР, Паметникът на съветската армия

Един от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие е получил разсрочване на заема си от предишното ръководство на банката, съобщи “Капитал”.

Една случка от неделя отново разпали дискусиите за съдбата на Паметника на съветската армия в София. Финансистът Мартин Заимов беше задържан от полицията заради опита си да заличи надписа върху него. Дамяна Велева разказва тази история.

COVID-19, третата доза

Новите случаи на COVID-19 в България са 2573. Починали са още 87 пациенти с болестта.

Тъкмо беше съобщено, че хората могат да се имунизират срещу COVID-19 с трета доза, и стана ясно, че има административни пречки тя да се поставя. Какъв е проблемът и има ли решение? Отговорът е тук.​

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Афганистан, екзекуциите

Преди четири дни афганистанския град Херат се събуди с гледката на тела на мъже, обесени на кранове. Били са убити, защото са заподозрени в отвличане. Това е поредното доказателство, че талибаните връщат публичните екзекуции в Афганистан.

Прокурорът на Международния наказателен съд е готов да разследва престъпления на талибаните, включително нападения над цивилни, екзекуции без присъди и преследване на жени и момичета.

Северна Македония, скандалът в Световната банка

Урсула фон дер Лайен призова преговорите с Албания и Северна Македония за членство в ЕС да започнат до края на годината. Сега процесът е блокиран от ветото на България върху преговорите със Скопие.

Двама водещи членове на Комисията по международни отношения в Сената на САЩ призоваха президента Джо Байдън да провери информацията за манипулации в полза на Китай в доклад на Световната банка и ролята на Кристалина Георгиева в случая.

Европейската комисия одобри Плана за възстановяване на Румъния, по който държавата ще получи близо 30 млрд. евро. Българският план все още не е изпратен в Брюксел.

Певецът Ар Кели беше признат за виновен за сексуални престъпления, извършвани в продължение на 20 години. Свидетели твърдят, че са били деца, когато са станали негови жертви.

Полицията в Москва блокира достъпа до офис на комунистическата партия. Това стана в деня, в който тя щеше да подаде жалба за отмяна на резултатите от изборите в Русия.

И една препоръка

Младежко любопитство към чувствата. Това предопределя пътя на Цочо Бояджиев, един от най-значимите съвременни български философи и хуманитаристи. Той отбеляза своята 70-а годишнина. Представяме ви го в рубриката Човек на деня.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG