Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Служебният кабинет пое властта. Защо никой не вярва на “нагласени” проверки


Служебното правителство при церемонията по встъпване в длъжност
Служебното правителство при церемонията по встъпване в длъжност

Най-важното тази сутрин:

  • Служебният кабинет
  • Нагласените проверки
  • Напрежението в Близкия изток

Служебният кабинет, който ще управлява страната до 11 юли, встъпи в длъжност.

Президентът Румен Радев каза, че приоритети на назначеното от него правителство ще бъдат да организира честни избори, да разкрие “истинската картина за състоянието на държавата” и да въведе ред в “хаоса с ваксинациите”.

Новите министри започнаха да назначават свои заместници и да правят кадрови промени, пише “Медиапул”.

Най-важните политически новини можете да следите в блога ни.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Как се “нагласява” проверка

Дело за подкуп срещу бивш полицай разкри схема в МВР в полза на конкретен бизнесмен, наскоро уличен във връзки с властта. Целта е била да започне “нагласена” проверка, за да бъде изчистено името бизнесмена, който тогава е обект на данъчни ревизии.

Прокуратурата съобщи, че проверява твърденията на бизнесмен, който обвини Бойко Борисов в корупция. Това не е първият подобен сигнал, но досега прокурорските проверки не са успели да разсеят съмненията за нередности. Борис Митов обяснява защо.

Новите случаи на COVID-19 в България са 657. В болници се лекуват 5250 пациенти с вируса. От болестта са починали още 46 души.

Националната агенция по приходите e осъдена да плати обезщетение от 500 лева на една от жертвите на изтичането на лични данни от лятото на 2019 г. Тогава бяха засегнати над 6 милиона души, а съдебното решение от 10 май тази година отваря вратата за нови искове.

Асоциацията на европейските журналисти в България призова служебното правителство да възстанови в пълен размер бюджета на БНР. През последните месеци субсидията на общественото радио беше намалена от третия кабинет на Бойко Борисов.

В София започна ремонт на улица “Цар Иван Шишман”. Живеещите в района казват, че няма да допуснат повторение на сценария от “Графа”.

Още една тема от столицата - преди дни стана ясно, че новият зам.-кмет по културата и образованието ще бъде Мирослав Боршош. Колегите от “Капитал” припомнят кой е той.

Идва ли нова война между израелци и палестинци

Военните действия между палестинци и израелци продължават. Увеличиха се израелските въздушни бомбардировки на ивицата Газа, откъдето продължиха ракетните атаки срещу Израел. Десетки са убити и стотици ранени от двете страни на конфликта.

ООН предупреди, че Израел и палестинците вървят към “пълномащабна война“. В това видео можете да видите кадри от разменените удари.

Властите в Киев подозират в държавна измяна Виктор Медведчук, който е сред ключовите съюзници на Кремъл в Украйна. Според украинската прокуратура има данни, че бизнесменът е извършвал “подривна дейност спрямо икономиката на Крим”.

В Индия случаите на коронавирус се увеличават с по близо 400 000 всеки ден. Страната отново отбеляза рекорден брой жертви за денонощие - 4205.

И три препоръки

Той държи неговите текстове да звучат като “изпята поезия”. Запознайте се с автора на емблематични български песни Михаил Белчев в рубриката Човек на деня.

Зоолози прекарват три седмици в непалската джунгла, за да преброят популацията на застрашен вид носорози. Резултатът е обнадеждаваща новина - в Непал има 752 индийски носорози, с над 100 повече отколкото през 2015 г. Има ли “бейби бум” на носорози?

Публиката е скандализирана от картините му. Но всички във Виена ги искат. Густав Климт е наричан принц на “виенския сецесион”, владетел на целувката, завоевател на женски тела и човешки души. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за великия художник.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG