Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тръмп е обвинен в “подбуждане към метеж”, а в България се питаме за едни 3 млрд. лева 


Нахлуването в Капитолия на 6 януари
Нахлуването в Капитолия на 6 януари

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Доналд Тръмп
  • Общите ни пари
  • Мария Бакалова

Камарата на представителите започна процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс няма да го отстрани предсрочно, гласуването е утре. ФБР предупреди за подготвяни въоръжени протести.

Обвинението е за “подбуждане към метеж” заради речта на Тръмп пред негови привърженици, които по-късно щурмуваха Капитолия. Тук е обяснено какво точно каза американският президент и кои думи в речта му са важни.

Голяма част от привържениците на Тръмп се насочиха към социалната мрежа Parler, след като Фейсбук и Туитър го блокираха. Сега обаче Apple, Amazon и Google спряха достъпа до Parler.

По-малко заразени

Германия от вчера изисква задължително отрицателен PCR тест за влизане от България, въпреки че данните говорят за подобрение.

Новите случаи за денонощие са 620 при направени 7804 теста. За последните 24 часа са ваксинирани още 688 души.

Засега 21 % от учителите са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Директори на училища обсъждат варианти, при които част от децата да се върнат в класните стаи.

Няколко числа - жертвите на коронавируса във Великобритания са 82 хиляди, в Италия скоро ще са 80 хиляди, във Франция са близо 70 хиляди. В България досега починаха 8232 души, в Румъния - 16 725, в Гърция - 5302.

Искате ли да предложите тема - направете го на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Един въпрос за 3 милиарда лева

Елица Симеонова потърси отговор на въпрос за 3 милиарда лева - Защо Борисов не реже лентичката на българския участък на “Турски поток”? Едно от обясненията е, че няма натоварване, а това намалява шансовете на проекта да се изплати.

Премиерът обаче четири пъти обяви укрепването на пътя към Рилския манастир за готово. После точно там взе че се получи срутване.

Проливните дъждове повишиха нивата на реките край София и Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения.

Президентът Румен Радев продължава консултациите за изборите. Българи в чужбина поискаха гласуване по пощата и отваряне на повече секции. Днес Радев се срещна с парламентарните партии.

Извънпарламентарната “Демократична България” изпрати в парламента предложения за подобряване на Изборния кодекс. Сега остава някой депутат да ги подкрепи и да ги внесе.

Колегите от Медиапул проследяват развитието на няколко случая и обясняват как МВР не разследва полицейското насилие.

Брекзит продължава, диктатурата в Казахстан остава

Европейският съюз и Великобритания постигнаха търговско споразумение, но Брекзит изобщо не е приключил. Владимир Шопов обяснява какво предстои.

Президентът на Русия Владимир Путин посрещна в Москва лидерите на Армения и Азербайджан. Той оцени постигнатото преди месец примирие в Нагорни Карабах като успешно.

Преди няколко месеца протестиращи освободиха от затвора Садир Жапаров, а сега той спечели убедително изборите за президент на Киргизстан.

На фона на арести и спиране на интернет, в съседен Казахстан партията на Назарбаев отново спечели срещу себе си - вече 22 години. Припомням ви това разследване за луксозните имоти на семейството на Назарбаев.

САЩ обявиха, че включват йеменските бунтовници хуси в черния списък на терористичните групировки.

И две препоръки

Намерете още само 4 минути днес, за да се пренесете в Средновековието. Това видео разказва за създадената от Йоана Георгиева Фейсбук група “Представяме си интернет през 1453”.

Новата звезда на България Мария Бакалова получи престижната награда за поддържаща женска роля на Националното общество на кинокритиците на САЩ. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG