Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: КПКОНПИ бърка фактите, а терасата все пак доведе до оставка


Пламен Георгиев продължава да е в отпуск
Пламен Георгиев продължава да е в отпуск

Добро утро. Най-важното днес:

- КПКОНПИ и фактите

- Терасата и оставката

- На екскурзия в Чернобил

Веднага, след като КПКОНПИ приключи “Апартаментгейт” със заключението, че няма нищо нередно, се появиха съмнения за качеството на проверките. След съмненията обаче дойде и доказателството - Полина Паунова откри, че в решението на комисията пише, че Цецка Цачева е гласувала поправката “Артекс”, а в парламентарните регистри пише точно обратното. Ако тази лесна проверка не са направили…

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев продължава да е в отпуск заради онази недекларирана тераса, която не била негова, но всъщност е негова. Шефът на строителния контрол на Столичната община арх. Влади Калинов отмени заповедта за събаряне на незаконните навеси и Камарата на архитектите го обвини, че така прикрива незаконно строителство.

Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала обяснения и е върнала случая в район “Слатина”. Резултатът от този разговор - Влади Калинов е подал оставка.

Извънпарламентарната коалиция “Демократична България” поиска закриването на антикорупционната комисия КПКОНПИ, защото се използва основно “за даване на индулгенции на управляващите”.

ТЕЦ, АЕЦ и Волен Сидеров

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че притежаваният от Ахмед Доган ТЕЦ “Варна” е получил поръчка за осигуряване на студен резерв, “за да се гарантира енергийната сигурност на страната”.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пък е съобщил на председателката на българското Народно събрание Цвета Караянчева, че “Росатом” ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”. Караянчева е напомнила позицията, че България не предлага държавни гаранции или ангажимент за преференциално изкупуване на тока. Ден по-рано председателката на парламента се срещна и с външния министър Сергей Лавров, към когото отправи покана руски специалисти да се включат в ремонта на самолетите Су-25. Караянчева обяви също България за мост между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия.

Волен Сидеров също е част от делегацията в Москва. Новината за него обаче дойде от Страсбург - Европейският съд за правата на човека ще разгледа две жалби срещу него, след като българските съдилища са ги отхвърлили. Става дума за антисемитски и антиромски изказвания от началото на политическата му кариера.

Език на омразата виждаме и по стените в София. Една американка, която живее в България, не търпи това - ако не може да изтрие пречупените кръстове, поставя отгоре други знаци с тиксо или самозалепващи се рисунки на приказни герои. Ивайло Везенков разказва за Лоръл Змолек-Смит. А Човек на деня на Свободна Европа е художникът Иван Яхнаджиев, който учи деца да рисуват като част от Програмата за превенция на употребата на психоактивни вещества „Изкуството като алтернатива“.

И две препоръки

“В поредицата от парадокси на българския преход е и този: историята се пише не от победителите, а от победените. Въпреки че през 1989 комунистическият режим в България падна, разказът за него се води от политическите му наследници”. Не пропускайте анализа на Георги Лозанов в “Дойче веле” за случая с учебниците по история.

"Казаха ни да бъдем с блузи с дълъг ръкав", казва Георги Гюзелов. Отделете още няколко минути за този разказ от първо лице на българин, който е отишъл на екскурзия в Чернобил. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG