Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев бави F-16 с три дни. Гешев сочи политическия враг


Румен Радев
Румен Радев

Добро утро. Най-важното днес:

- Вето за F-16

- Разделението на властите

- Котарашки

Президентът Румен Радев наложи вето на закона, с който Народното събрание ратифицира договорите за купуване на 8 изтребителя F-16 Block 70. Според държавния глава подобни решения трябва да имат „постижими за държавата финансови параметри”. ГЕРБ обявиха, че още в петък ще отхвърлят ветото и ратификацията ще влезе в сила.

Най-вероятният следващ главен прокурор, Иван Гешев, даде запомнящо се интервю за БНТ. Той каза, че не споделя “виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени”. Правосъдният министър Данаил Кирилов също подкрепи Гешев, а Цацаров го определи като “верния избор”.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет пък обяви, че не вижда тенденциозно отношение към съдия Мирослава Тодорова във връзка с публикуването на личните й данни с указанието "NE SE CHISTIIII".„Πpeпpaтĸaтa „нe ce чиcти“ би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop”, казва главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

"Ако няма реакция сега, рискът е за съдии, за магистрати - това може да се случи и следващата година”, предупреди председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

“България се използва за източване на пари от Европейския съюз, които се прехвърлят в офшорни сметки и в крайна сметка се оказват в Русия". Това е един от изводите на режисьора на филма „Сенките на София“ Кевин Бут, които той сподели пред Свободна Европа.

Хакери, плажове и машини за гласуване

Водеща версия на прокуратурата за пробива в НАП е, че фирмата, в която е работел обвиненият Кристиян Бойков - „ТАД Груп“, се е занимавала с кибер рекет. Това се твърди в официална позиция на обвинението. А Иван Гешев отиде по-далеч: “Друга версия е кибер тероризъм - политическо въздействие върху настроенията в обществото, което съвпада с действия на „Да България“, Христо Иванов, Атанас Атанасов и подсъдимия Прокопиев - това е безспорно“. ГДБОП продължи с претърсването на офиса на фирмата, а търговският директор е бил отведен за разпит.

Има или няма незаконно прокаран път до плажа Листи в парк “Странджа”? Оказа се, че няма нито кой, нито как да отговори този въпрос. Полина Паунова обяснява защо тази проверка е невъзможна.

Пореден обрат в Народното събрание. ГЕРБ бяха решили да премахнат машинното гласуване за всички видове избори. Новата им позиция е, че само на местните избори няма да се гласува с машини.

Великобритания, Южна Корея и Венецуела

Един от вдъхновителите на Брекзит - Борис Джонсън, вече е лидер на Консервативната партия във Великобритания. Очаква се днес той да се срещне с кралицата и да получи мандат за министър-председател на Обединеното кралство.

Южна Корея обяви, че е обстрелвала руски разузнавателен самолет, който е навлязъл във въздушното пространство на страната. Двете държави имат лоша история по темата - през 1983 СССР свали южнокорейски пътнически самолет с 269 души на борда.

Повече от половин Венецуела остана без ток. Властите обвиняват “електромагнитна атака”. Хората там трудно намират и храна и лекарства, милиони напускат.

И две препоръки

"Музиката на Бали се среща с традиционния български фолклор и двете за ръка влизат… в музикален клуб”. Тази история разказва музикантът Котарашки, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Край на тениса на ул. “Иван Вазов”. Ремонтът приключва през август”, съобщава “Площад Славейков”. За добро настроение, вижте пак видеото от тенис турнира “Иван Вазов Оупън”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG