Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Като спре радиото, яжте пасти… Дойде и искане за оставката на Лозан Панов


Председателят на ВКС Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов

Добро утро. Най-важното днес:

- БНР ще търси нов директор

- Част от ВСС срещу Лозан Панов

- “За един кариес взимат детето”

Днес се очаква Съветът за електронни медии (СЕМ) да освободи генералния директор на БНР Светослав Костов. Той е предал обяснения, сред които е и това - че “Хоризонт” не е единствена програма и спирането й не е чак толкова сериозен проблем. Като спре радиото, яжте пасти… Темата за натиска над журналисти не присъства в мотивите за освобождаване.

Десет от членовете на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Те определят за недопустимо обръщението на Панов до съдиите, които трябва да се произнесат по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за повторно разглеждане на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Панов призова за бързина, “за да се сложи край на това беззаконие и произвол”.

Расизъм, барикади и носталгия

“Футболът е отражение на състоянието на държавата”, коментира президентът Румен Радев по повод инцидентите на мача България - Англия. МВР е установило участието на 9 лица в расистките скандирания, заради които България е в световните медии вече трети ден. Тук е последното по тази история.

“От вредата, нанесена преди два дни на националния стадион, има полза. И тя е в това, че може да се случи разговор за това доколко е толерантна "една от най-толерантните държави", пише по този повод Полина Паунова, която е събрала примери за това как институциите подпомагат омразата към всяка другост.

Ако сте пропснали да видите как срамният инцидент на стадиона разплака Христо Стоичков, може да го направите тук.

Продължава нерешаването на проблема на медицинските сестри. След поредна безрезултатна среща в Министерството на здравеопазването, седем сестри се барикадираха временно в сградата. Ако не разбирате защо този проблем все е нерешен, припомням ви обяснението на Надежда Цекулова.

Не сте забравили, че съвсем скоро се навършват 30 години от началото на демократичните промени в България и в повечето бивши социалистически страни. Изследване на “Пю” показва, че единствените държави, в които повечето хора са недоволни от промените, са България, Украйна и Русия.

Турция, “Фолксваген” и Северна Македония

Войната е през една граница от нас. Турският президент Реджеп Ердоган отказа да се съобрази с призива на американския си колега Доналд Тръмп да спре незабавно военната операция в Сирия.

Какво може да се очаква в тази сложна ситуация, в която фактори освен Турция, са и САЩ, и Русия? Този анализ ще ви помогне да се ориентирате в ставащото в момента на територията на Сирия.

Няколко дни след началото на военната операция, “Фолксваген” отложи окончателното си решение за отваряне на нова фабрика в Турция. В тази ситуация България е представила нова и по-добра оферта на “Фолксваген”, а Румъния също опитва да се върне в състезанието.

Франция блокира очакваното решение на външните министри на ЕС да определят дата за начало на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Отлагането става вече за трети път - след юни 2018 г. и юни 2019 г.

И две препоръки

“За един кариес отнемат децата”. И тази лъжа се е разпространила из населения предимно с роми квартал “Факултета”. Ивайло Везенков ви представя жената от гетото, която се е заела за опровергава фалшивите новини. Това е за гледане.

Защо се умира от глад? Той също си е задавал този въпрос, а по-късно е спечелил Нобел за икономическите си теории за недостига на храни. В международния ден на храната избрахме Амартя Кумар Сен за Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG