Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Страх и фалшиви новини. И всички знаят, че няма кой да ги накаже


US ambassador to Bulgaria Mustafa and Prime Minister Borisov aircraft carrier USS Harry S. Truman
US ambassador to Bulgaria Mustafa and Prime Minister Borisov aircraft carrier USS Harry S. Truman

Добро утро. Най-важното днес:

- Путин и Зеленски

- Русия наказана за допинг

- Цензурирана изложба

85% от българите смятат, че корупцията у нас е масова, а според 77 на сто от българите не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба. Данните са на Евробарометър.

Имитация за пред Европа”, “пренаписване на конституцията” и въпросът “Кой ще надзирава независимия прокурор” - потърсихме юристи за коментар на предложените от правителството промени в НПК. Прогнозите за успех на тази стъпка не са положителни.

Конституционният съдия и бивш премиер Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, т.нар. Венецианска комисия, чийто доклад е повод за по-горната новина.

В това време главният прокурор Сотир Цацаров и неговият наследник Иван Гешев се срещнаха с патриарха на Българската православна църква Неофит. След това бе разпространена снимка и кратко съобщение, че тримата са обсъдили “съвместни действия в подкрепа на православната вяра”.

В Перник кризата се задълбочава. Някои от кварталите изобщо нямат вода, дори и в предвидените от режима часове. Кметът Станислав Владимиров говори за все повече хаос. Екологичното и регионалното министерства не отговарят на въпросите. Хората готвят протести.

В София замърсяването на въздуха продължи да е изключително високо. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че депутати от ГЕРБ ще внесат от нейно име законови промени, за да бъде преследвано горенето на отпадъци.

Примирие и наказание

Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин се срещнаха за първи път в компанията на Макрон и Меркел. Договореното - примирие в източна Украйна и размяна на всички пленници. Путин нарече разговора “размразяване”, а Зеленски оцени постигнатото като “твърде малко”.

Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от участие в големи първенства за следващите четири години. Причина е отказът на Москва да сътрудничи на проверките по обвиненията за подкрепяна от държавата система за манипулиране на допинг проби. Русия ще пропусне следващите две Олимпиади, няма да може и да кандидатства за домакинство.

Преди десетина години Камбоджа отдава земя на Китай за строителство на туристически комплекс - голф игрища, хотели, пристанище, летище. Изведнъж се оказва, че китайците строят военна база. Владимир Шопов разказва за тази история и изводите от нея.

Протести тук, там и още по-далеч

Законът за социалните услуги вероятно няма да влезе в сила заради протестите, страховете и фалшивите новини. Не, никой не е планирал да отнема деца от семейства, но походът срещу неправителствените организации продължава. Ивайло Везенков разказва тази история.

В Русия този поход започна по-рано. “В какво се превърнахме? Какво позволихме да стане с нас? Ние сме нация, която отучва хората да носят отговорност. Ние сме нация, която отучва хората да обичат” - това са думи от последната реч на руския студент Егор Жуков пред съда в Москва.

В Минск се провеждат протести срещу по-тясната интеграция между Беларус и Русия. “Искаме независимост”, скандират хората.

А в Саудитска Арабия мъжете и жените вече ще могат да влизат от един и същи вход в ресторантите.

И две препоръки

Разголени жени в изложба? Нашата част от света отдавна е свикнала с това. Има места обаче, където в подобни случаи се намесва министърът на културата и налага забрана. Вижте видео от тази история.

Тя е само на 34 години и започва нова на работа на поста министър-председател на Финландия. Нищо обаче не е случайно в историята на Санна Марин. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG