Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Да се размаже всичко живо" ли? Васил Божков може да е на свобода


Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Премиерът отрече да е свързан с подслушване на президента

- Температурата на Антарктида надвиши 20 градуса

Бойко Борисов няма нищо общо с подслушването на президента, но има общо с прокурорските проверки на енергийния бизнес на Христо Ковачки. Това стана ясно от думите на самия премиер в петък в Мюнхен. По думите на Борисов от три месеца главният прокурор Иван Гешев не ходи на редовните седмични срещи при него, но са се “разбрали как да се работи”. "С този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. Така че, виждате – вчера двама министри и главният прокурор, всички служби – БОП, ДАНС, полиция са впрегнати в тази сфера”, каза премиерът, визирайки посещението на Гешев заедно с МВР шефа Младен Маринов и екоминистъра Емил Димитров в Бобов дол.

Васил Божков. “Левски”.

Външно министерство изпрати запитване до Обединените арабски емирства, за да разбере дали бизнесменът Васил Божков е на свобода. Преди две седмици той беше арестуван в страната по искане на България. Оттогава се твърди, че властите в ОАЕ чакат документацията, необходима за евентуалното му екстрадиране. В неделя БНТ се позова на непосочени източници и съобщи, че след двуседмичен арест Божков е бил пуснат на свобода.

Хиляди привърженици на футболния клуб "Левски" излязоха на шествие в защита на отбора. Това стана в събота, преди мача между “Левски” и ЦСКА. Тимът има неясно бъдеще, след като беше арестуван бизнесменът Васил Божков, чиято частна лотария беше закрита. Мажоритарният пакет от акциите се държи от близкия до Георги Попов, който се намира при него в ОАЕ.

Какво следва след закриването на частните лотарии? Ивайло Везенков провери нагласите на хората и сигналите, които постъпват от властите.

Нацистки имена в СУ. МОН. Слави Трифонов.

Преди 1944 г. СУ “Св. Климент Охридски” е предоставил на няколко представители на нацистка Германия почетното звание “доктор хонорис кауза”. Това звание все още не им е отнето, казват от Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Сред българските историци има твърде много хора, които проявяват неглижиращо и извинително отношение към политическото насилие и беззаконието, пише Стефан Дечев и дава още няколко примера.

В петък МОН върна обратно програмата, която учи децата да се предпазват от сексуално насилие. Става дума за училище в Перник, където фондация “П.У.Л.С.” осъществява програмата. Три дни по-рано министър Красимир Вълчев беше забранил часовете, понеже в телевизионен ефир се бяха чули обвинения към начина на преподаване, оказали се по-късно безпочвени.

Слави Трифонов пак оглави партия, този път тя се казва “Има такъв народ”. Предишният опит на шоумена да създаде партията “Няма такава държава” пропадна, тъй като съдът отказа да я регистрира. И при втория опит медии не бяха допуснати до залата, където се учреди формацията.

Коронавирусът

Пет големи американски фармацевтични компании заявиха, че до ноември биха могли да подготвят 150 милиона дози ваксина срещу коронавируса. Новината дойде едновременно със съобщението, че на борда на круизния кораб "Даймънд принцес", който е поставен под карантина до Токио вече има 355 заразени с Covid-19 – името, което беше дадено на новия коронавирус. 73 от тях не проявяват симптоми.

Над 3700 пътници и екипаж са били в кораба, когато преди няколко седмици пътник, слязъл в Хонконг, е дал положителна проба за вируса. Заради този първи случай круизният кораб остана под карантина в японското пристанище.

За круизните кораби, които дни наред останаха арестувани в морето, защото нито една държава не бе съгласна да ги приеме, разказва Йовка Димитрова.

В събота почина първата жертва на коронавируса в Европа – това е 80-годишен китайски турист, приет в болница в Париж.

САЩ, МВФ, климатът

САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 млрд. долара в Централна и Източна Европа, за да подсилят енергийната им независимост от Русия. Това каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен. „Щастлив съм да съобщя, че смъртта на НАТО е силно преувеличена“, каза той. По-рано в събота президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че НАТО напълно е изгубил координацията вътре в Алианса и определи това като „мозъчна смърт“.

Международният валутен фонд (МВФ) пропоръча на България да увеличи максималния осигурителен доход, без да премахва плоския данък. В годишния доклад на институцията пише, че това би туширало неравенството между най-бедните и най-богатите, което продължава да расте. От мисията на МВФ смятат, че България може да си позволи малък бюджетен дефицит, но при запазване на настоящото ниско ниво на дълг.

За първи път, откакто се провеждат замервания температурата на Антарктида надвиши 20 градуса по Целзий. На 9 февруари са били измерени рекордните 20,75С на остров край бреговете на континента. Учените уточняват, че отчитането е било еднократно, а не част от дългосрочен набор от данни.

И няколко препоръки

Възможно ли е да нахвърлиш с обиди срещу нещо само защото за първи път ти казват цената му? Въпросът е на Яра Бубнова, директорка на Националната галерия. Тя коментира нападките срещу българското участие на Биеналето във Венеция. Нарича ги “война” и обяснява защо.

Денят на влюбените отмина, любовта си остава. Тук можете да видите как си я представя художникът на графити Банкси.

Нова порция добро настроение ще ви осигури един петгодишен френски булдог на име Соня. Соня живее в Русия и кара скейтборд.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG