Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “С невиждана ярост”. Европа под блокада заради COVID-19. Фирмите чакат компенсации


В неделя служителите в президентството бяха с маски

Добро утро. Най-важното днес:

- Мерките стават още по-строги

- Правителството подготвя финансова помощ

- Пътуването става невъзможно

Още днес трябва да научим какви ще са новите още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. "Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история", каза в събота председателят на националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски. Той поиска от Министерския съвет “да приложи възможно най-твърдите мерки”.

В петък се създаде объркване и Министерството на здравеопазването се наложи да редактира заповедта си. Според актуалния вариант не работят училища, ресторанти, кафенета, молове и т.н.

Това обаче не даде резултат и на много места продължават да се струпват хора. Това накара премиера Бойко Борисов също да заговори за затягане и каза, че “магазини, в които се допуска струпване на хора, ще биват затваряни веднага”.

Какво е разрешено и какво не е - тук са събрани отговорите на най-често задаваните въпроси тези дни.

Нови заразени, двама умрели

В събота бяха потвърдени още 10 българи с коронавирус, в неделя още осем. Така общият брой достигна 51 души. Двама вече са починали от COVID-19 в България. Повечето от останалите заразени са в добро състояние. Тук е обобщената информация.

Част от заразените са пътували в чужбина. Много от държавите в Европа започнаха да затварят границите си. Това притеснява много хора дали те или техни близки ще успеят да се приберат. Тук има информация по темата, както и съвети как да се действа.

Очакването за пълна блокада поставя под риск огромна част от фирмите. В неделя правителството за първи път заговори за икономически компенсации. Финансовият министър Владислав Горанов предлага държавата да плати 60% от заплатите за един месец на служителите в най-засегнатите фирми. Механизмът тепърва ще се уточнява.

Всички лекари и медицински сестри, които са “на първа линия” в борбата срещу пандемията, ще получават по 1000 лв. допълнително всеки месец, обяви премиерът Борисов след срещата си с президента Румен Радев. Двамата демонстрираха, че са на една позиция - за първи път от много време насам.

Блокада в Европа

Европа е епицентърът на пандемията от коронавирус вече няколко дни. В неделя броят на заразените и починалите от коронавирус на континента надхвърли съответния брой в Китай. Колегите от “Дневник” описват как изглежда ситуацията в Европа днес.

САЩ разшириха забраната за влизане. Една жена там отново е на първа линия. Тя посвети цялата си кариера в борбата срещу СПИН. Днес е част от екипа учени, които ще работят по отговора на САЩ срещу коронавируса. Д-р Дебора Бъркс е Човек на деня на Свободна Европа.

И две препоръки

Човечеството не за първи път се изправя пред подобно изпитание. Вижте тази история в снимки за испанския грип от 1918 г., който засяга една трета от населението на Земята. Не искаме нито да ви плашим, нито да ви успокояваме - важно е да знаете.

И накрая нещо, което няма връзка с вируса. Помните клипа, в който американската актриса Синтия Никсън казва “Бъди дама, казват те”. Две български момчета отговориха с техен клип - “Бъди джентълмен, казват те”. Ивайло Везенков разговаря с тях. Посланието им е: Не бъди дама, не бъди джентълмен, бъди Човек!”. Не пропускайте това видео. Мийте си ръцете, стойте си вкъщи и се дръжте. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG