Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не се “лекувайте” с ивермектин. И как се работи без заплата по време на пандемия


Председателката на парламента Цвета Караянчева по време на среднощното заседание на парламента, което изненадващо приключи със замразяване на заплатите на няколкостотин души
Председателката на парламента Цвета Караянчева по време на среднощното заседание на парламента, което изненадващо приключи със замразяване на заплатите на няколкостотин души

Добро утро,

Най-важното е тук:

- В Банско ще има масови тестове

- Препаратът ивермектин е опасен за човека


Хората с COVID-19 станаха 581. В Банско започват масови тестове, съобщи в 8 сутринта ген. Мутафчийски. Тук публикуваме само най-важната информация за разпространението на коронавируса, без никакви подробности.

Ивермектин, женските консултации, мобилният телефон

Недоразумение за ефекта на един ветеринарен препарат доведе дотам, че той е изкупен от аптеките, защото хората са решили, че той лекува от коронавирус. От Българския ветеринарен съюз предупреждават, че този препарат, наречен ивермектин, е опасен за човека.

Женските консултации са затворени по време на пандемия, макар че в някои страни е изработен начин част от тях да се провеждат дистанционно. За живота на бременните жени по време на пандемия пише Надежда Цекулова.

Ако все още не почиствате мобилния си телефон, време е започнете да го правите. Тук сме обяснили стъпките и причините за това.

Пандемията породи безкрайна върволица от фалшиви новини. Новата порция от тях включва истории с баба Ванга и твърдения за “лекарства” от коронавирус. Напомняме и начините, по които една измама може да се отличи от истинска новина.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите информация и за едното, и за другото. Публикуваме редовно и приноса на хората, чиито дарения облекчават ситуацията с коронавируса в България.

СЗО. Гърция и службите за Великден.

Страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно, предупредиха от СЗО. От оргавизацията напомниха, че държавите, които са се решили на подобни стъпки първо трябва да имат готови системи за засичане на случаи, за проследяване на контакти, за карантиниране на възможни заразени и за масово тестване.

Поводът за това предупреждение на СЗО беше решението на някои страни да преминат към плавно отслабване на мерките. Дания например се готви да отвори другата седмица яслите и детските градини като първа предпазлива стъпка към нормализиране на ежедневието. На тази карта се вижда разпространението на вируса о света в реално време.

Гърция ще затвори храмовете си между 12 и 20 април, а литургиите за Великден ще се водят без миряните. С това страната се надява да избегне рискованото по време на епидемия струпване на много хора на едно място.

Заплатите на държавтото управление

Парламентът е оставил без заплати цялото държавно управление. Решението е било взето малко преди полунощ в понеделник, след часове, преминали в обсъждане и посветени предимно на заплатите на депутатите и министрите. Във вторник към обяд стана ясно, че обхватът на мерките е много по-голям и обхваща също и държавните и изпълнителните агенции, както и членовете на политическите кабинети на министрите. Предложението е направено късно вечерта от Красимир Ципов от ГЕРБ като отговор на предложението на БСП депутатите да си замразят заплатите в знак на солидарност с обществото.

Последно: държавата ще поеме не само 60 процента от заплатите на работниците по време на извънредното положение, но и пълния размер на осигуровките за работниците, дължими от работодателя. Решението беше взето след продължило над 12 часа заседание на парламента, завършило малко преди полунощ в понеделник.

В България много трудно се прави наука, затова и хората, които имат образование в сферата на точните науки често търсят работа извън страната. Двама биолози описват пред Свободна Европа собственото си ежедневие на първа линия по време на епидемията от коронавирус.

Съдебната система. БТК.

Компрометирана ли е съдебната система за случайно разпределение на делата? Главният прокурор твърди, че в нея има конкретна човешка намеса. Борис Митов разплете тази история.

Европейската комисия одобри продажбата на най-големия български телеком БТК на медийната компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше осъществена през ноември, а от оповестеното тогава стана ясно, че завършването на процеса по смяна на собствеността се очаква до края на юни.

И няколко препоръки

Бившият премиер на Ирландия се върна към професията си на лекар. Той е един от доброволците, които помагат по време на епидемията. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Ако ви липсва черен хумор, Валдес Радев е добър източник. Вижте карикатурата му с Алфред Хичкок тук.

Има един континент на света, на който няма COVID-19. Казва се Антарктида. Екатерина Бончева, която участва в 28-та българска експедиция до този континент обяснява защо това е така.


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG