Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Предложението на Йордан Цонев за свободата на словото вече се приема


Народният представител от ДПС Йордан Цонев предложи "да се откажем и от свободата на словото" по време на извънредното положение
Народният представител от ДПС Йордан Цонев предложи "да се откажем и от свободата на словото" по време на извънредното положение

Добро утро. Най-важното днес:

- Още изгонени журналисти

- Две обвинения срещу Сидеров

- Защо няма тестове

Нова телевизия се освобождава от още водещи журналисти. Дойде редът на Мирослава Иванова, Галя Щърбева, Мария Йотова, Живко Константинов и Станимира Иванова. Обяснението на Нова телевизия е, че това е заради кризата. Други журналисти не са засегнати. С административни обяснения вече бяха отстранени Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, Анна Цолова, Марин Николов и още колеги.

В петък депутатът от ДПС Йордан Цонев каза в “Панорама” по БНТ, че “можем да се лишим и от свободата на словото” по време на извънредното положение. На тази тема е кибер карикатурата на Валдес Радев в рубриката ни “Валдес идва”.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров получи две обвинения от прокуратурата. Едното е за подбуждане към нарушаване на епидемичните мерки, а другото е за заплаха. „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете”, е казал Сидеров за прокурорите.

Случката започва от призива му: “Излезте масово на Великден”, докато Националният оперативен щаб призовава хората да си останат вкъщи и да не ходят на църква. Прокуратурата разследва и струпване пред църква в Самоков, станало през почивните дни.

Вижте как лекари ви се молят да си останете вкъщи и как в същото време свещеник в Бургас дава причастие с обща лъжичка. Изпратете това видео на приятелите си - нека всеки сам реши.

Вирусът - обвинения, тестове, прогнози

Най-големите търговски вериги в България обвиниха министърката на земеделието Десислава Танева, че лобира в интерес на конкретни производители и че иска да върне социализма. Повод за острата реакция е решението на Министерския съвет да задължи супермаркетите да отделят специално място за стоки, които са произведени в географска близост до магазините.

Добрата новина на фона на пандемията е, че едномесечното бебе с коронавриус вече е изписано от болницата в Добрич.

До момента броят на заразените в България е 735, от които 444 са в София. Починалите дотук са 36, а излекуваните са 105 души.

Много хора се питат защо тези числа в България са по-ниски в сравнение с други държави. Защото не се правят много тестове, отговарят някои. А защо не се правят тестове? Отговорът на този въпрос се оказа сложна задача - Полина Паунова обаче го откри.

Много хора в последните дни споделят в социалните мрежи един анализ на математика Климент Ангелов и го интерпретират грешно - че една ли не няма смисъл от мерки, дайте всички да излизаме. Нели Делчева разговаря с математика и има новина за вас - съвсем друго нещо казва анализът.

Интерактивната карта за разпространението на COVID-19 по света показва, че заразените днес официално ще са повече от 2 милиона души. Оздравелите са почти половин милион.

Австрия започна вече да отпуска мерките и позволи на някои видове магазини да работят. Световната здравна организация обаче предупреди да не се бърза.

По улиците на Белград има билбордове, които благодарят на китайския президент Си за помощта в борбата срещу коронавируса. Как стана така, че ЕС даде повече на Сърбия, а те благодарят само на Китай - Йовка Димитрова обяснява.

В това време в Украйна бушуваха и горски пожари, които бяха приближили бившата атомна централа Чернобил, в която през 1986 г. избухна най-голямата ядрена авария в света. Засега огънят е овладян.

И две препоръки

Той видя още в първите дни на извънредното положение, че бизнесът му страда. Тогава се организира с други хора и създаде платформа за търговия с предпазни средства, а малката печалба дарява на Българския червен кръст. Васил Йорданов е Човек на деня на Свободна Европа.

Може ли коронавирусът да бъде вдъхновение? Разгледайте тази галерия от графити от различни места по света. Оказва се, че може. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG