Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шлагерът “депутатски пари”. И различни изводи за вълната на COVID-19 в България


Жена си почива в Княжеската градина, София. Парковете в България бяха отворени като част от политиката по отслабване на мерките срещу COVID-19.
Жена си почива в Княжеската градина, София. Парковете в България бяха отворени като част от политиката по отслабване на мерките срещу COVID-19.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Извънредните мерки намаляват, но не изчезват

- Депутатите са продължили да получават пари, след като са се отказали от тях

- Тръбата за Перник все така не помага

Извънредното положение ще приключи на 13 май, но извънредните мерки ще останат. Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет в понеделник вечерта. В сила ще останат епидемиологичните мерки, налагани от Министерството на здравеопазването, както и програмите за подпомагане на бизнеса. Съдилищата ще бъдат отворени. Учениците от 4 и 10 клас ще държат изпитите си с външно оценяване през следващата учебна година.

Епидемията в България и различните изводи за нея

България е една от петте страни в Европа, в които епидемията от COVID-19 не намалява. А сред тези 5 България се отличава с това, че е единствената, в която се отчита видимо повишаване на случаите. Двата извода са на Андреа Амон, директорка на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията. "Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически", каза още Амон.

В седмицата след Великден в България е имало пик на новите случаи с COVID-19. След това е настъпил спад. Това пък гласят данните на Националния оперативен щаб от понеделник.

По данни от 8 сутринта във вторник в страната има 58 нови случая на COVID-19. Починалите през последното денонощие са четирима.

Поддържаме блог, в който можете да следите ежедневното разпространение на коронавируса в България без никакви подробности. А на тази карта, която се обновява в реално време можете да видите разпространението на COVID-19 в света.

Болницата в Сливен. Ваксината

Многопрофилната болница в Сливен спира приема на пациенти с COVID-19 за една седмица заради недостиг на персонал в инфекционното отделение. Преди дни в Сливен почина първият лекар, посветен на грижите за пациенти с коронавирусната инфекция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че до края на тази година страната му ще произведе ваксина срещу коронавируса. Той добави, че САЩ може да загуби до 100 000 свои жители, пострадали от COVID-19.

Летището във Виена вече предлага тест за коронавирус. Така пристигащите пътници могат да избегнат задължителната за Австрия 14-дневна карантина, която се налага за хората, идващи от чужбина.

Парите на депутати и министри

Открит е начин да се откажете публично от парите си, а после да продължат да ви плащат. Става дума за депутатите, които се отказаха от заплатите си преди месец, но са продължили да получават по около 3 000 лв. месечно. С един и същи закон те бяха лишили от заплати и десетки хора от изпълнителната власт. Когато са разбрали, че това е незаконно, са ги накарали да подпишат декларации, че са съгласни с решението на парламента. От Полина Паунова.

“Популизмът никога не е добър съветник”. Това каза за тази история един от тримата експерти, които помолихме за коментар. Вижте мнението на Евгений Дайнов, Първан Симеонов и Любомир Аламанов.

Перник и водата. Милен Цветков

Екоминистерството проверява как се изразходва водата от язовир „Студена“. Планът беше оттам да се ползват около 300 000 куб. м вода месечно, а по новата тръба, която беше построена в началото на годината, от София да идват останалите необходими около 800 000 куб. м. През април обаче от „Студена“ беше използвана повече вода. Същото ще се случи и през май, сочи графикът за ползване на язовирите в България. Новата тръба, за която бяха дадени милиони, просто не помага на Перник, казва Елица Симеонова, и обяснява защо.

Минаха две седмици от катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Тук сме събрали фактите, които са известни до този момент за катастрофата и за делото, което започна след нея.

И няколко препоръки

Руският вестник “Ведомости” излезе с уводна статия срещу собствения си главен редактор. Вижте тук една илюстрация на войната, която Кремъл води с медиите.

Една книга излезе едновременно на 80 езика. Тя е писана от Еди де Винд, лекар, оцелял в Аушвиц, и издал мемоарите оттам през 1946 г. Тогава те остават почти незабелязани. Сега ги преиздава синът му, историкът Мелхер де Винд. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG