Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дойде ли ред на bTV? И новата порция чат от Дубай


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Васил Божков с нови публикации от Дубай

- bTV обвини премиера ва разпространение на неверни твърдения

- От днес са отворени моловете и фитнесите

Бизнесменът Васил Божков публикува нов документ на страницата си във Фейсбук. Това е паметна записка от 10.07.2019, писана на ръка и подписана, според него, от самия Божков и от собственика на Нова Телевизия Кирил Домусчиев. С нея Божков се ангажира да предоставя реклама на телевизията за 10 години напред и да компенсира нейните загуби на рекламодатели в хазарта с други договори - за телевизията или за "Лудогорец". Божков твърди, че записката е подписана под натиска на премиера и на финансовия министър Горанов. Божков твърди, че 3 седмици по-късно той е бил принуден да сключи непазарен договор с „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

Връщане към нормалното

Днес отварят моловете и фитнесите. Във фитнеса може да има до 10 трениращи групово или до 1 човек на 4 кв. м.

Германският футболен шампионат започна отново след близо 2 месеца прекъсване. Бундеслигата е първото голямо футболно първенство, което се завръща.

Поддържаме блог, в който пишем само най-важното за развитието на коронавируса в България, без никакви подробности. Картата на света, в която са нанесени данните за COVID-19 в различните държави, се обновява на всеки час.

bTV и “Левски”

Премиерът Борисов на два пъти нарече най-голямата частна телевизия bTV “Божков TV”. Това стана, докато кореспондентка от медията в Хасково му задаваше въпрос, на който Борисов не искаше да отговаря. В отговор bTV изрази тревога в официално становище. Премиерът говори “на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии”, казват още от bTV.

А ето и въпроса, на който Борисов отказа да отговори: какво ще прави с акциите на “Левски”. По-рано през седмицата акциите му бяха прехвърлени от Васил Божков чрез джиросване – юридически термин, който означава, че прехвърлянето е еднопосочен акт. Иска или не, Борисов в момента е собственик на тези акции. Но реакцията на премиера показва, че не е разбрал това: “не съм дал съгласие”, “не ме интересува”, “нямам отношение към това”, “как така без да ме питат ще ми прехвърлят”, каза той.

Васил Божков и министър Горанов

В петък бизнесменът Васил Божков публикува два свои чата с човек, за когото твърди, че е финансовият министър Владислав Горанов. От писмените съобщения става ясно, че Горанов ще даде инструкции на двама души, които в различни периоди са ръководили Комисията по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев. Полина Паунова обяснява какво значат датите и имената в тази история.

Междувременно Министерството на финансите предложи да се създадат държавни бензиностанции. Идеята е да се създаде предприятие „Държавна петролна компания“ с принципал министъра на икономиката и то да изгради верига бензиностанции в цялата страна.

Йордан Цонев, ДДС, “Възродителният процес”

Парламентът създаде комисия, която ще следи как се харчат парите за бизнеса, пострадал от извънредното положение. За шеф на комисията беше избран Йордан Цонев. Вижте тук какво знаем за него и защо това е важно.

Депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти” внесоха предложение за временно намаляване на ДДС за ресторантьорския бизнес и книгите и учебниците от 20 на 9 %. Предлага се промените да влязат в сила на 1 юли и да важат до 31 декември 2021 г.

Още двама души осъдиха прокуратурата за бавно разследване на т. нар. “Възродителен процес” - име, което БКП дава на насилствената асимилация на българските турци през 1984-1989 г. Делото се бави 30 години, повечето обвиняеми починаха. Един от прокурорите по това дело – Валери Първанов – в четвъртък стана член на експертния съвет на главния прокурор.

Китай, Унгария, Северна Македония

Китайците, които информираха за Ухан, не могат да бъдат открити. Поне 6 души са изчезнали.

Съдът на ЕС постанови, че Унгария трябва незабавно да освободи четирима бежанци, които е задържала в транзитна зона между Унгария и Сърбия.

През изтеклата седмица се случиха важни събития в българо-македонските отношения, пише Стефан Дечев и посочва основното.

И няколко препоръки

Стените на жилищни кооперации, върху които са нарисувани лицата на лекари от първа линия. Това е в Мексико. Можете да го видите в седмичното издание на “Новини като хората”.

Адаптор и клапа, които се монтират на мястото на шнорхела на водолазна маска и резултатът е... респиратор. Вижте как Air Collective помага на болниците.

И едно важно съобщение: да не пропуснете кибер карикатурата на Валдес.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG