Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: На фона на протести срещу него прокурор от “Осемте джуджета” се готви за началник


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Пети ден на протестите премина без сблъсъци

- Прокурор, замесен в “Осемте джуджета”, ще става началник

- ЕС призова Турция да не прави джамия от “Света София”

През изминалото денонощие има 159 установени случая на COVID-19 в България. 20 % от всички 7252 заразени с коронавирус в България са установени през миналата седмица. Данните са от Единния информационен портал.

Предсрочни избори и оставка на Гешев

Извънпарламентарната “Демократична България” поиска предсрочни избори и “радикална модернизация” на страната. “Гешев трябва да си ходи”, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Според него прокуратурата се е превърнала в политически играч. Гешев трябва “да бъде сменен и след това прокуратурата да бъде радикално реформирана, за да няма следващ Гешев”, каза той.

Миналата седмица президентът Радев поиска оставка на правителството. Тук напомняме какъв е конституционният ред за свикване на предсрочни избори.

Гняв от полицейското насилие и искане за оставки белязаха петия ден на протестите в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Силистра, Добрич и Хасково.

На фона на протестите срещу прокуратурата, тя издигна един единствен кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура. Това е Димитър Франтишек Петров, който се споменава в разследването, наречено “Осемте джуджета”. Там става дума за отнемане на бизнес и според потърпевшия Петров е част от тази схема.

Месец юли е традиционен за нашето недоволство, пише Красен Станчев и ни връща назад във времето, за да припомни други протести.

“Росенец”. бТВ

Случаят “Росенец”, видян зад кулисите, е разказан тук от Генка Шикерова и Полина Паунова. Двете са били в събота “от другата страна” и са чули как председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призовава симпатизантите на партията си да “отиват напред”, за да пазят полицията от “агресора”. Въпреки Карадайъ етнически сблъсък така и не се състоя. Биха се “само” полицаите с хората на “Демократична България”.

Върховната апелативна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта да започне проверка на концесията на пристанището в “Росенец”. Разследващите искат да им бъде предоставена преписка от сключването на договора, както и инвестиционната програма за обекта. Концесията е учредена през 2011 г. за срок от 35 години в полза на “Лукойл Нефтохим Бургас”.

бТВ заведе дела за клевета и обида срещу “Телеграф” и лидера на НФСБ Валери Симеонов. За 18 дни издания на “Телеграф медия” са публикували 11 пъти материали, които дискредитират телевизията, смятат от бТВ. Валери Симеонов е твърдял, че двама от журналистите са укривали информация за Васил Божков.

“Света София”, Полша, Русия, Сърбия

ЕС призова Турция да не превръща “Света София” в джамия. Външните министри на страните от ЕС посветиха няколко часа на обсъждането на този въпрос. Това беше първото им заседание на живо в Брюксел, откакто избухна епидемията от коронавирус.

Консервативният президент на Полша Анджей Дуда спечели втори мандат като държавен глава. Той победи либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски.

Руският производителен гигант “Норилск Никел” обяви, че близо 45 тона авиационно гориво са изтекли от техен тръбопровод във водите в Арктика. Това е поредният подобен инцидент в Норилск, след като през май във водите там изтекоха 20 000 тона дизел.

Поредица от нощи на брутални сблъсъци, започнали миналата седмица, превърнаха Сърбия в сцена на най-тежкото насилие. Това е отговор на мерките срещу пандемията от коронавирус в Европа.

И няколко препоръки

Вместо да отиде в Мека, Ширин Назърмадова ще работи в болница в родния ѝ Таджикистан и ще лекува заразени с COVID-19. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Как изглеждат ордените по света? Тук можете да видите част от тях. Приличат ли си по нещо?

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG