Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Табуто падна, премиерът заговори за Делян Пеевски. А всичко тръгна от една лодка


Протестът във Велико Търново на 16 юли 2020 г.
Протестът във Велико Търново на 16 юли 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Нито премиерът, нито главният прокурор ще подават оставки

- Протестите започват да се представят като държавна измяна

- Европейските лидери ще определят правилата за разпределяне на 2.4 трилиона евро

През изтеклото денонощие са регистрирани 267 случая на COVID-19. С това общият брой на заразените надвиши 8000.

Хакери, подкрепени от Русия, се опитват да достигнат до информация на фармацевтични компании и академични институции във Великобритания, САЩ и Канада, които работят върху разработването на потенциални ваксини срещу COVID-19. Новината дойде от Файненшъл таймс и Ню Йорк таймс, които се позоваха на източници от британското и канадското разузнаване.

Името Пеевски. И никакви оставки

ГЕРБ и “Обединени патриоти” смятат да останат на власт до края на мандата си. В четвъртък кабинетът заправи завой спрямо намеренията си от сряда, когато премиерът поиска оставките на трима министри. Вчера Борисов определи като абсурд вероятността да остави президента да направи служебно правителство. Той за първи път спомена името Шиши, като каза, че именно “негово” е било служебното правителство, съставено от Румен Радев. На въпрос кого визира премиера с името Шиши, от правителствената пресслужба отговориха, че се има предвид депутатът от ДПС Делян Пеевски. Полина Паунова напомня защо това е важно.

По-късно президентът коментира това: “друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши. (…) Който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията."

ДПС е било коментирано и друг път като скрит партньор на кабинета Борисов-3. Ето една стара публикация на Полина Паунова за това.

Главният прокурор, чиято оставка също се иска от престиращите наред с тази на правителството, каза, че няма да подава оставка. Той предупреди президента, че “който сее вятър, ще пожъне буря”.

Протестите. Васил Божков

В осмия ден на демонстрациите хиляди скандираха, че “всеки ден ще е така до победата”. От МВР съобщиха, че резултатите от проверката на полицейското насилие от втория ден на протестите ще бъдат готови в рамките на следващата седмица. По-рано те казваха, че това може да отнеме месец. Междувременно полицаите, заснети на видео да извършват побой, няма да охраняват протестите.

Хазартният бос Васил Божков е заподозрян включително и в най-тежкото престъпление в Наказателния кодекс – държавна измяна. Прокуратурата разпространи разговори на бизнесмена, в които той обсъжда плановете си за създаване на партия и за организирани протести. Цялата история около това разследване показва как в очите на прокуратурата протестите могат да се представят като държавна измяна, обяснява адвокат Михаил Екимджиев пред Борис Митов.

Секретарката на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе на свобода срещу гаранция от 30 000 лева. Йоана Чолакова прекара 4 месеца в ареста.

Скопие. Брюксел. Москва

Проевропейските социалдемократи на бившия премиер Зоран Заев спечелиха с минимална преднина изборите в Северна Македония. Втората политическа сила е националистическата ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицоковски.

Днес и утре европейските лидери ще приемат правилата за разпределението на 2,4 трилиона евро за общи разходи през следващите седем години и за възстановяването на европейската икономика след COVID-19. Бойко Борисов беше поискал една среща време, преди да реши дали да подаде оставка. Йовка Димитрова обяснява.

Европейската комисия (ЕК) е против евентуални санкции на Вашингтон за компаниите, участвали в строежа на “Северен поток 2” и “Турски поток”. Ден по-рано от САЩ предупредиха, че могат да наложат такива санкции на дружествата.

И няколко препоръки

Един доктор в Йордания приема пациенти сред 3000 растения. д-р Нъзар Ал-Халаби е Човек на деня на Свободна Европа.

Великолепието на “Света София” е трупано с векове. Вижте снимките и проследете цялата епична история на храма.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG