Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никой не обича тези, които разкриват корупцията. И 52 години от танковете в Прага


На 43-ия пореден протест в София беше издигнат лозунгът "Тотална лустрация"
На 43-ия пореден протест в София беше издигнат лозунгът "Тотална лустрация"

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Лечението на Навални
  • Осемте джуджета
  • Теодора-Косара Попова

Известният критик на президента Владимир Путин и лице на опозицията в Русия Алексей Навални е в кома в болница в Омск. В четвъртък той е настанен в интензивното отделение и е поставен на апаратно дишане, след като се е почувствал зле по време на полет. Съмнението е за отравяне. Най-вероятно ще бъде транспортиран за лечение в Германия.

Навални е арестуван много пъти, спечели 27% на изборите в Москва през 2013., а през 2018 ЦИК не го допусна до президентските избори. С разследванията си той разкри необяснимото богатство на премиери и министри - това видео показва кой е той.

Антикорупционният фонд в България публикува последна част от разследването “Осемте джуджета”. Твърденията са за схема за отнемане на бизнеси с участието на прокуратурата. Този път се появяват и документи, подписани от бившия главен прокурор.

Сотир Цацаров днес ръководи антикорупционната комисия КПКОНПИ, която беше блокирана за кратко от протестиращи. "Всеки вносител на сигнал се превръща в мишена и жертва на мафията", казаха те.

Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да бъдат отворени разработките на полицията за политическите лица от прехода. “Такава заповед би била едно достойно последно действие преди да подпишете оставката си”, каза съпредседателят на “Демократична България”.

Съдът освободи от ареста единия обвинен за инцидента пред румънското посолство с мотива, че жената “сама е предопределила случилото се като е тръгнала да влиза в тълпата”.

В Пловдив протестиращи изградиха барикада на моста на Марица до Международния панаир. Рано тази сутрин полицията е разчистила кръстовището.

В София се проведе различно шествие. Роми, глухи и ЛГБТ хора се обединиха срещу езика на омразата, използван от политици. “Пак ли вие?” - това е най-честата реакция, която чуват. Ивайло Везенков разговаря с част от тези хора за мотивите им.

Вирус, ваксина и криза

Новите случаи на COVID-19 за денонощието са 142. От днес в Гърция има по-строги мерки - на Халкидики и на остров Миконос е задължително носене на маски на открито, включително и на плажа. В ресторантите - до 4 души на маса. Припомнете си този репортаж-наръчник - как се минава границата с Гърция.

В България спадът на икономиката заради мерките срещу пандемията е сред най-ниските в Европа. Кризата обаче тук идва със закъснение, предупреждават експерти. Йовка Димитрова обяснява кога и как ще се възстанови българската икономика.

Европейската комисия съобщи, че е договорила резервирането на 225 милиона ваксини срещу COVID-19 с германската компания CureVac. Досега бяха резервирани 900 млн. дози от бъдещите ваксини, разработвани от Sanofi-GSK, Johnson & Johnson и AstraZeneca.

САЩ, Русия и Германия

Сенаторката Камала Харис беше официално номинирана за кандидат за вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия.

Протестите в Беларус продължават. Може ли Путин да се намеси в полза на Лукашенко, както направи в Украйна през 2014? Какви са приликите и разликите - отговорите на тези въпроси са тук.

"Тотално са загубили представата си за морал". Това, на което с ужас се натъкват разследващите в провинциално германско градче, води до най-голямото разследване срещу организираното сексуално насилие над деца в историята на Германия.

И още две за десерт

По това време на деня, точно преди 52 години жителите на Прага се събуждат с танкове под прозорците. Войски на Съветския съюз, България, Полша, Унгария и ГДР окупират Чехословакия и слагат насилствен край на Пражката пролет.

Четири различни истории на четирима участници в една милонга (какво е милонга ли?). Това е най-краткото описание на филма „Танда“, който се състезава за студентски Оскар. Негов създател е Теодора-Косара Попова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG