Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европарламентът днес обсъжда България. Къщата в Барселона се завърна


Протестите в България и други страни по света с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев продължават
Протестите в България и други страни по света с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев продължават

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • ЕС гледа София
  • Ердоган и подаръците
  • Обединението

Днес Европейският парламент обсъжда “Принципите на правовата държава и основните права в България”. Преди това комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи протестите и изрази загриженост за корупцията и проблемите в правосъдието.

Активни са социалисти, либерали и зелени. Европейската народна партия не подкрепи резолюцията. Няколко дни преди това шефът на ЕНП се срещна с българския премиер. Доналд Туск каза, че има нужда от още реформи, а Борисов каза, че е получил пълна подкрепа.

В популярното вече интервю на Деница Сачева за Дойче веле тя казва, че в момента в болници има 80 полицаи, пострадали от протестиращи. Решихме да проверим фактите - ето го резултата.

В София в събота се проведе четвъртото “Велико народно въстание”, както организаторите наричат големите протести за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. Демонстрации имаше и в други градове в страната и Европа.

От отговорите на прокуратурата до евродепутатите научихме, че премиерът Борисов е бил разпитан за къщата в Барселона, покрай която испанските власти разследват пране на пари. Българската публика не беше информирана за това.

Евродепутатът от БСП Елена Йончева каза, че лидерката на партията Корнелия Нинова я е предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за къщата в Барселона. Нинова отрече.

В тази история имаше и един бутик. Сайтът Bird.bg съобщи, че испанската фирма, която е собственик на имота, е била купена от бивш експерт на ГЕРБ, а след това препродадена на съпруга на бивш съветник на премиера Борисов.

Ердоган, F-16 и Тръмп

В последните няколко години България предава безпроблемно на Анкара турски граждани, които са поискани от правителството на Ердоган. Става дума за политически противници на режима. Генка Шикерова провери колко са тези случаи и как България се озова в това положение.

Научихме вече, че правителството е изпратило писма до Локхийд Мартин за евентуалната покупка на още 8 самолета F-16. Кога може да стане сделката, колко ще струва и как ще се отрази на другите планове за модернизация на армията - Момчил Милев обяснява в “Капитал”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още е във военна болница във Вашингтон, след като беше диагностициран с COVID-19. "Чувствам се много по-добре", каза Тръмп на видео, записано в лечебното заведение.

В Нагорни Карабах продължава необявената война. Ракетните удари са и от двете страни. И Армения, и Азербайджан съобщават, че отсрещната страна е започнала първа обстрел.

Това видео обяснява за по-малко от 3 минути за какво става дума в този конфликт и какви са причините за военните действия от другата страна на Черно море.

В събота се навършиха 30 години от обединението на Западна и Източна Германия. Тук сме разказали някои малко известни факти около това историческо събитие.

Искрите между София и Скопие отново прехвърчат, след като България изпрати в Брюксел меморандум с условия за подкрепа на интеграцията на Северна Македония в ЕС. Стефан Дечев разказва кой точно “бабува” на македонската държава и език.

И още две за десерт

Намерете още само 4 минути, за да гледате седмичната емисия Новини като хората, представена от Теодора Бързакова. Ще видите най-самотния слон в света, най-високата стена за катерене и един български ултрамаратонец.

За него всяка секунда е важна. В биографията си има достатъчно постижения. През изминалия уикенд той се включи в бягането с кауза “Надбягай мината” близо до Сливница. Кирил Николов - Дизела е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG