Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Надежда за ваксина, очаквания към Байдън и 31 години без Берлинска стена


След свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. започват масови митинги срещу Българската комунистическа партия
След свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. започват масови митинги срещу Българската комунистическа партия

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Ваксината
  • Камала Харис
  • 10 ноември

Този път най-споделяната новина по света е добра. Компаниите Pfizer и BioNTech съобщиха, че вече имат ваксина срещу COVID-19, която е тествана върху 43 500 души и дава положителен резултат при 90% от тях. Сега очакват спешно одобрение и обещават още в края на месеца на пазара да излязат първите партиди.

Докато няма ваксина обаче, броят на заразените се покачва навсякъде. В България за последното денонощие заразените са 3816. Само за последната седмица те са над 20 хиляди.

В болници в момента се лекуват 4004 пациенти с коронавирус, от тях 270 са в интензивни отделения. Държавата купи ремдесивир. И понеже много се говори за това лекарство и не всичко е истина - Теодора Бързакова събра отговори на най-често задаваните въпроси.

Правителството реши да преструктурира големите болници, за да се осигурят още легла за лечение на болни с коронавирус. В резултат на това Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, която е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани, ще бъде преместена. Това обаче породи недоволство и сред лекари, и сред пациенти.

Знаете вече за разкритията за дарителската платформа HelpKarma. Други дарителски организации са притеснени, че това може да отблъсне хората да даряват и така много хора в нужда да не получат подкрепа. Николай Лавчиев обяснява проблема.

Премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията на опозицията, че се опитва да купи избирателите, като увеличава разходите. Това изречение предизвика много коментари в социалните мрежи.

САЩ, Северна Македония и Орбан

Броенето на резултатите от изборите в САЩ още продължава. Светът вече се настройва за Америка с Джо Байдън начело. Какво ще се промени? Ще има ли нова политика към Русия и Китай? Ще има ли промяна във връзките между Вашингтон и страните от ЕС и НАТО? Тук обясняваме какво е известно до момента.

В първата си реч в нощта след като премина границата от 270 гласа в Електоралната колегия, Байдън обеща да бъде президент, “който не разделя, а обединява; който вижда не сини и червени щати, а Съединени щати”. Тук може да гледате част от речта му.

Не по-малък интерес предизвиква и бъдещата вицепрезидентка Камала Харис. Тук разказваме за нея - къде е родена, в какво семейство, какво е учила и какво е работила досега.

Президентът Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Майк Еспер, с когото отдавна имат противоречия. Това стана с пост в Туитър.

Днес се провежда срещата на върха на т.нар. Берлински процес, чийто домакини са премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. София засега не пуска Скопие да преговаря с ЕС, Германия обаче е твърдо решена да придвижи въпроса до края на годината.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, с което предупреди, че ще наложи вето на европейския бюджет. Причината е несъгласието на Будапеща изплащането на еврофондовете да зависи от спазването на върховенството на закона.

Полицията в Австрия е задържала 30 души, за които се подозира, че са свързани с ислямистките организации Хамас и Мюсюлмански братя. Арестите са извършени след проверки на повече от 60 места в страната. Действията са отговор на атентата във Виена миналата седмица.

И още две за десерт

Днес е 10 ноември. Ако ви се струва много отдавна и не знаете или не помните какво точно се случи, Татяна Ваксберг припомня три открития, които разтърсиха София точно преди 31 години.

Той е роден през 1965 в Турция. Семейството му емигрира в Германия, където той завършва медицина. После се занимава с наука, а днес е собственик на една от двете компании – BioNTech, които обявиха първата ваксина срещу COVID-19. Угур Шахин е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG