Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: План за болниците ли? Какъв план? Опозицията и ГЕРБ са единни за Скопие (без ДПС)


Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимката е архивна.
Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Нов ден – нов план за болниците
  • Всички без ДПС подкрепят кабинета за Скопие
  • Грамадна жена от отломки се издигна в Бейрут

През изтеклото денонощие има 3938 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на почти 40% от всички извършени тестове. Починали са 117 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Двама души починаха, след като бяха оставени 40 минути на стълбите на пловдивска болница, наскоро реорганизирана така, че да има отделение за коронавирус.

Правителството на три пъти смени идеята си това кога една болница да приема болни с коронавирус. Последният нов план е обратен на предишния – във всяка област ще има по една болница само за COVID-19. Генка Шикерова потърси критериите, по които се менят разпоредбите и не ги откри.

Засега е окончателно – учениците от 5 до 12 клас ще носят задължително маски в часовете, реши министърът на образованието.

София и Скопие

Скопие определи като несправедливо решението на София да спре пътя на Северна Македония към ЕС. България настоява от Скопие да признаят българската си идентичност и да не наричат езика си македонски. Тази позиция беше прокарана от правителството на ГЕРБ, но е подкрепена и от опозицията. Само ДПС са против. Сред извънпарламентарната опозиция решението на София се подкрепя от Слави Трифонов, а Мая Манолова няма позиция. От Демократична България първо казаха, че все още работят над позицията си. Радан Кънев се обяви против действията на София, а Христо Иванов написа, че въпросът за миналото не бива да се подценява, но в позицията на правителството има проблеми, установи Полина Паунова.

СУ. Прокуратурата

Софийският университет осъди изказванията на свой преподавател, но без да споменава името му. По-рано студенти алармираха, че в лекциите на проф. Михаил Мирчев има расистки послания. В социалните мрежи се появиха цитати, от които става ясно, че професорът разпространява и конспиративни теории.

Невена Зартова стана районен прокурор на София, след като беше изпълнявала длъжността в продължение на една година. Тя е първата жена, заела този пост като титуляр.

САЩ. Нагорни Карабах

Самолетът на държавния секретар Майк Помпео е пренощувал в София в понеделник срещу вторник, но самият Помпео не е бил на борда му. От посолството на САЩ в София казаха, че спирката е планирана и по технически и логистични причини.

Пентагонът обяви официално, че изтегля американските войници от Афганистан и Ирак. До 15 януари от Афганистан ще отпътуват 2000 души от общо 4500, а от Ирак – 500 души от общо 3000.

Президентът Доналд Тръмп уволни експерт по сигурността на изборите, който отрече да е имало масови измами. Тръмп все още не признава поражението си в изборите от 3 ноември и твърди, че вотът е бил фалшифициран.

Турция изпрати войски в района на Нагорни Карабах, където вече пристигат и части от Русия. Преди седмица Армения и Азербайджан сключиха примирие за спорния район. Припомняме ви отново кой спечели и кой загуби в тази битка.

И три препоръки

Хаят Назер е събрала отломки от експлозията в Бейрут, която уби 200 души. С тези отломки тя е направила грамадна статуя на жена на пристанището. Хаят Назер е Човек на деня на Свободна Европа.

Тери Пратчет, който победи Алцхаймер и написа 5 романа, когато вече не можеше да пише, е един от великите европейци на 20-и век, за които пише Пламен Асенов.

Картините на Гертруд Каудерс – художничка, унищожена от нацистите – вече могат да се видят и на видео. Каудерс е зазидала картините си в стените на къща, за да ги опази. Те бяха открити едва сега, когато къщата беше предвидена за разрушаване.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG