Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прогноза за трета вълна. Ваксини за COVID-19 се очакват в Европа след месец


Първите ваксини срещу коронавируса се очаква да получат разрешение за разпространение в ЕС през декември
Първите ваксини срещу коронавируса се очаква да получат разрешение за разпространение в ЕС през декември

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Наказания за болните на стълбите
  • Първите ваксини в ЕС се очакват през декември
  • Реакции на ветото на България за Северна Македония

През последния ден са диагностицирани 1123 нови случая на коронавирус в България при направени 2787 PCR теста. В болници се лекуват 6350 пациенти с вируса. От тях 408 са в интензивни отделения.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира трета вълна от пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата не предприемат необходимите мерки.

Лидерът на партията от управляващата коалиция НФСБ Валери Симеонов каза, че ще настоява пред коалиционните си партньори за по-твърди противоепидемични мерки. Здравните власти засега не възнамеряват да затегнат ограниченията.

Наказания в Пловдив, проверки в заведения

Петима служители на болница “Св. Георги” в Пловдив ще бъдат уволнени заради смъртта на двама пациенти с коронавирус, които починаха след като бяха оставени да чакат на стълбите пред клиниката по токсикология. Наказаните са административен ръководител, шофьор и трима медици. Тук можете да намерите отговори на въпросите около този случай.

Ръководството на лечебното заведение обясни смъртта на хората с липса на кадри и легла и недостатъчно добра логистика. Диана Иванова разказва как Германия се справя с липсата на кадри и какъв е планът, ако леглата свършат.

За да избегнат проверки и глоби за неспазване на забраната да работят след 23.30 часа, няколко заведения в София са отказали да допуснат проверяващи и за целта са държали клиентите си затворени с часове.

Ваксината срещу коронавируса

Първите ваксини срещу коронавируса, които показват добри резултати при тестове - на Pfizer и BioNTech и на Moderna - се очаква да получат разрешение за разпространение в ЕС през декември. Moderna ще продава на правителствата бъдещата си ваксина на цена от 25 до 37 долара за една доза, но Европейската комисия иска да постигне сделка за цена под 25 долара за доза.

СЗО препоръча болните от COVID-19 да не бъдат лекувани с медикамента “Ремдесивир”. Причината е, че няма доказателства, че той подобрява шансовете за оцеляване. През октомври България поръча над 30 000 флакона от лекарството за над 24 милиона лева.

Северна Македония, върховенството на правото

САЩ са разочаровани от ветото на България върху началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония, се казва в позиция на Държавния департамент. С политиката си към Скопие България показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков, смята македонският президент Стево Пендаровски.

Опитът на Брюксел да обвърже еврофондовете със спазването на върховенството на правото стигна до задънена улица след като Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС. Трима експерти обясняват има ли изход от тази ситуация.

78% от българите подкрепят обвързването на върховенството на правото и демократичните принципи с еврофондовете, показва проучване, цитирано от “Капитал”.

Единственият кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, чието име се появява в разследването “Осемте джуджета”, се отказа от участие в процедурата.

Победата на Джо Байдън в президентските избори в щата Джорджия беше потвърдена след ръчното преброяване на бюлетините. Той ще има 306 гласа в Електоралната колегия срещу 232 за Доналд Тръмп.

И три препоръки

“Беше страхотно пътуване.” Тези думи са на един от четиримата астронавти, които излетяха на мисия в космоса със совалка на частната компания SpaceX. Това е една от историите в седмичната емисия Новини като хората, представена от Ивайло Везенков.

Възможно ли е да няма нито един смъртен случай на скиор при лавина в България? Теодора Бързакова разказва как може да се подобрят спасителните операции в планината.

Литературната награда Booker за 2020 г. беше присъдена на писателя Дъглас Стюарт за дебютния му роман. Можете да научите кой е той в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG