Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва нов щам на COVID-19. Борисов и МВР са чисти, а Пеевски има “проблеми” и разпродава


Премиерът Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов (вдясно) и екоминистърът Емил Димитров в неделя посетиха Пазарджик
Премиерът Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов (вдясно) и екоминистърът Емил Димитров в неделя посетиха Пазарджик

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Ваксините идват
  • Пеевски продава вестниците си
  • Атанас Скатов тръгва към К2

България спря полетите от и до Великобритания заради новия щам на COVID-19. Днес Европейският съюз обдсъжда координиран отговор на разпространението на мутацията на коронавируса.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота, че новият щам е 70% по-лесно преносим сред населението от досегашния вариант на вируса.

В България заразените за денонощие са 166 при направени 790 PCR теста, което е около 21% положителни проби. За последната седмица починаха 921 българи от COVID-19.

Очаква се първите доставки с ваксината на Pfizer и BioNTech да тръгнат от Белгия в четвъртък, а в неделя да бъде поставена първата ваксина и в България.

Здравната криза направи по-видим проблема с липсата на медицински специалисти на много места. Костадин Ангелов обяви, че лекарите и сестрите ще бъдат стимулирани с “тройни заплати” - от болницата, от съответната община и от държавата.

Битият журналист официално не е бит

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по записите, за които казваме, че са с глас, напомнящ гласа на Бойко Борисов. Става дума за онези записи с остри и цинични думи по адрес на политици и бизнесмени.

Разследване на МВР не е установило полицейско насилие срещу журналиста Димитър Кенаров. Помните, че той беше бит и задържан, докато снима антиправителствен протест в София.

Делян Пеевски е наел една от най-големите лобистки фирми във Вашингтон, за да му помогне с “проблеми в САЩ”. Това се случва след като братята Бобокови подеха кампания за информиране на институциите във Вашингтон за ролята на Пеевски.

В същото време депутатът от ДПС продава вестниците си на американската компания, която купува Нова телевизия, която пък преди това купи Канал 3. Каква ли е връзката между тези медии? Зад купувача стои новият собственик на БТК.

В медиите на Пеевски няма нито дума след приветствието на турския президент Ердоган към конференцията на ДПС. Според президента Румен Радев това е “заявка за намеса в изборите”.

По тази тема не говорят и “Обединени патриоти”. Полина Паунова описва тяхното наследство след 4 години във властта. Картината изглежда така: Мъжете – в армията, жените – до печката, за децата може и бой.

Благодаря на всички, които споделихте мнението си за бюлетина “3 минути” на svobodnaevropa@rferl.org. Изпратете на приятел този линк, за да се абонира и той.

България гони шпиони. Радио Свободна Европа има нов президент

Чехия и Словакия обявиха, че са против това България да превръща ЕС в арбитър за историята по повод преговорите със Северна Македония. София изгони военния аташе на Русия по обвинение, че е шпионирал американски войници. Доналд Тръмп обвини Китай, че стои зад кибератаката срещу американски институции, въпреки че Майк Помпео посочи Русия. Избраният за президент Джо Байдън представи “амбициозен план” за борба с климатичните промени, защото “няма време за губене”. Днес е третият ден от националния траур в Армения за жертвите в конфликта в Нагорни Карабах. Американският журналист Тед Липиен е новият президент на Радио Свободна Европа. “Скачай в канавката!” - не пропускайте историята за това как видеоигри пренаписват историята на Балканите.

И новини за големи хора

Алпинистът Атанас Скатов започва опит за зимно изкачване на втория по височина връх в света, K2. Това е единственият осемхилядник, който не е покоряван през зимата.

“Да искаш това, което правиш и да правиш това, което искаш, това е... изкуство”. Думите са на актьора Юлиан Вергов, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още 2 минути и гледайте емисията Новини като хората. Ивайло Везенков ще ви покаже коя е най-добрата европейска бира и как 500 души плуват в ледени води.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG