Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дойде нова пратка ваксини, руски газ потече по "Балкански поток". Какво ново носи 2021 година?


Подготовка за ваксинация срещу COVID-19 в Александровска болница на 28 декември 2020 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Дойде нова пратка ваксини
  • Руски газ потече по “Балкански поток”
  • Какво ново през 2021?

През последния ден има 171 нови случая на COVID-19 в България при направени 2 660 теста. Починали са 34 пациенти с вируса. Ежедневното развитие на ситуацията можете да следите в блога ни.

От днес са отворени детските градини, а учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи при засилени мерки, разказва бТВ. По-големите ученици продължават да учат дистанционно.

В някои държави в Европа мерките срещу разпространението на вируса се затягат. В Гърция е в сила пълна карантина до 11 януари, а в част от Франция е в сила вечерен час.

Ваксините

Тази сутрин в България пристигна нова пратка ваксини срещу коронавируса, която включва около 25 000 дози. Първата доставка на препарата на Pfizer и BioNTech дойде на 26 декември. До момента в България са имунизирани 4739 души.

Европейският съюз все още не е одобрил друга ваксина и това доведе до невъзможност на двете фирми производители да задоволят огромното търсене. Заради дефицита BioNTech обяви, че ще увеличи производството на ваксината.

Израел стана държавата в света с най-голям дял от населението имунизирани. Ваксината са получили повече от 1 милион души, което значи, че всеки десети вече е ваксиниран.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Руският природен газ

Президентът на Сърбия Александър Вучич откри сръбския участък от продължението на “Турски поток“. Той съобщи, че природен газ от Русия вече се доставя в Сърбия по газопровода, който минава през България и е наричан “Балкански поток”.

Администрацията на Вучич съобщи, че той е провел разговор с българския премиер Бойко Борисов, в който двамата са се поздравили взаимно за завършването на газопровода и пускането му в експлоатация.

На 1 януари в САЩ влязоха в сила разпоредби за разширяване на санкциите срещу фирми, участващи в изграждането на “Турски поток” и на “Северен поток 2”. Това стана причина фирмата, отговаряща за сертифицирането на “Северен поток 2”, да се оттегли.

САЩ

В САЩ Сенатът за пръв път отхвърли вето на президента Доналд Тръмп. Става дума за ветото върху Закона за разходите за отбрана, който урежда не само военния бюджет, а включва и ключови решения за американската външна политика.

На 6 януари Конгресът официално ще утвърди победата на Джо Байдън в изборите за президент. Няколко сенатори републиканци обаче поискаха отлагане.

Какво ново през 2021 г.

Новата година дойде и донесе промени. Великобритания официално се раздели с Европейския съюз след 48 години членство. От 1 януари са в сила нови правила за влизане в държавата, които засягат и българските граждани.

В България в първия ден на 2021 г. влязоха в сила промени в размера на минималната заплата, на минималната пенсия и на обезщетението за безработица. Промениха се и изискванията за пенсиониране.

За работещите на стандартна 5-дневна седмица работните дни през 2021 г. са 249. Най-много почивни дни ще има през май.

И две препоръки

Премиерът Бойко Борисов може да не е давал пресконференция от юни, но често се включва на живо във Фейсбук, за да коментира актуални теми. Николай Лавчиев провери как политиците в България и по света използват социалните мрежи.

Светът посрещна 2021 г., която донесе нови надежди. В много градове улиците в новогодишната нощ бяха пусти заради мерките срещу пандемията. Хората обаче не се отказаха от празничните фойерверки. Вижте ги в това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

XS
SM
MD
LG