Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Навални остава в ареста, а България остава на дъното в ЕС по “усещане за корупция”


Алексей Навални по време на изслушването пред съда

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Корупцията
  • Ваксините
  • Навални

За поредна година България е сред страните с най-силно “усещане за корупция” в ЕС. За разлика от предишните години, когато беше еднолично на дъното сред държавите от блока, през 2020 г. страната дели последното място с Румъния и Унгария.

В България липсва политическа решителност за борба с корупцията, смята юридическият съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким. “Българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”, каза тя.

Епидемията, изборите, ваксините

Новите случаи на COVID-19 в България са 560, което отговаря на 4,5% от направените тестове. За последния ден са ваксинирани 4719 души.

Хората, които са поставени под карантина или в изолация по-малко от три дни преди датата на изборите, няма да могат да упражнят правото си на глас. Това е резултатът от законова поправка за провеждането на изборите през април, приета от парламента.

Спорът между ЕС и AstraZeneca заради забавянето на обещаните доставки от ваксината ѝ срещу COVID-19 продължава. Брюксел не е доволен от обясненията на компанията, а Белгия започна проверка на местен завод, в който се произвежда ваксината ѝ.

България не очаква забавянето на доставките от AstraZeneca да се отрази на ваксинационния ѝ план, въпреки че е поръчала най-много ваксини от тази компания.

Заводът за производство на ваксината на Pfizer/BioNTech в Белгия възстанови работата си на пълна мощност. По-рано компанията обяви забавяне на доставките на ваксини заради преструктуриране на производството в този завод.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Навални, отровителите, реакцията на ЕС

Съдът в Москва остави Алексей Навални в ареста до 15 февруари. Бяха арестувани ключови фигури от обкръжението на Навални, а ден по-рано полицията обискира поне 15 апартамента на опозицията.

Белингкат публикува ново разследване, според което хората, отровили Алексей Навални с Новичок през 2020 г., може да са причинили смъртта на поне трима души преди това. Те са следили жертвите и са се намирали на същото място като тях в момента на смъртта.

Реакцията на ЕС на задържането на Навални и на хиляди хора, протестирали в негова защита, изглежда доста слаба. Блокът поиска освобождаване на опозиционерите, но не наложи санкции на Русия. Има ли обяснение за това? Прочетете в този анализ на Рикард Йозвяк.

Полша, Румъния, бежанците

Хиляди хора в Полша протестираха срещу влизането в сила на забраната на абортите в страната. Решение на полския Конституционен съд обяви за незаконно прекъсването на бременността дори при увреждане на плода.

Създаването на акаунт от чуждо име е престъпление в Румъния. Това следва от решение на Върховния съд на държавата, което приравни създаването на фалшив профил в социалните мрежи с измама.

Все повече бежанци са насилствено прогонвани от европейските граници, пише в доклад на ООН. Организацията призова държавите да разследват подобни случаи и да спрат тези практики.

И две препоръки

Гората е на отсрещната страна на улицата откакто хората от варненската улица “Нарва” се помнят. Сега обаче около нея е създаден административен хаос, който може да доведе до там, че тя да изчезне. И на мястото ѝ да се появят сгради.

Протести, арести, активизъм. Може би това не са първите думи, които свързвате с Джейн Фонда. Но те са част от биографията ѝ редом с впечатляващите ѝ постижения като актриса. Тя получи аплодисменти за своя “неумолим активизъм” и “Златен глобус” за творчеството си. Джейн Фонда е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG