Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тръмп е оправдан, Навални пак е пред съда, Луковмарш беше забранен в последния момент


Участниците в Луковмарш пред дома на генерал Христо Луков в София, 13 февруари 2021 г.
Участниците в Луковмарш пред дома на генерал Христо Луков в София, 13 февруари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Тръмп е оправдан
  • Луковмарш не се проведе
  • “Препъни-камъните” на паметта

Втората процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп приключи. Досегашният президент на САЩ избегна присъда по обвиненията за подбуждане на нахлуването в Капитолия.

Обвинители в процеса бяха демократи от Камарата на представителите. Те твърдяха, че твърденията на Тръмп, че изборите са откраднати, са накарали привържениците му да щурмуват сградата на Конгреса на 6 януари. Защитата на Тръмп нарече обвинението “чудовищна лъжа”.

Коронавирусът, ваксините, мерките

Новите случаи на COVID-19 в България са 163, което отговаря на 8,8% от направените тестове. Расте броят на настанените в болници пациенти с коронавируса и днес те са 3425. През последния ден са поставени 68 дози ваксини.

Премиерът Бойко Борисов каза, че ресторантите задължително ще отворят на 1 март, каквато и да е епидемичната ситуация. Заведенията бяха затворени на 28 ноември.

По света се наблюдава спад на новите случаи, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Въпреки това все още е рано да се разхлабват мерките, каза директорът ѝ Тедрос Гебрейесус.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Луковмарш, “Белене”, прокуратурата

Пронацисткият Луковмарш тази година не се състоя. Минути преди началото му кметът на София издаде заповед той да не се провежда. Това се случи след намеса на прокуратурата. До последния момент нямаше забрана за провеждането на шествието.

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд делото за АЕЦ “Белене“. От групата на подсъдимите е отпаднал бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев.

Прокурорската колегия на ВСС избра само с едно гласуване десетимата делегирани прокурори, които ще работят заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Кои са те и как протече гласуването, вижте в материала на “Медиапул”.

В София 16-годишно момче почина от токов удар. Столична община съобщи, че причината е неправилно извършено захранване към частен обект в близост, пише “Дневник”. Институциите си прехвърлят отговорността. Води се разследване.

Навални, отровителите, санкциите

В Русия започна поредното дело срещу опозиционера Алексей Навални. То е за клевета и е заведено от ветеран от Втората световна война. Руската полиция проведе и пореден обиск в офис на Навални - този път в Челябинск.

Това се случи след като сайтът Белингкат съобщи, че служители на руските тайни служби, участвали в отравянето на Навални, са свързани и с две покушения срещу опозиционния политик Владимир Кара-Мурза младши през 2015 и 2017 г.

В Брюксел се говори за нови санкции срещу Русия заради отношението ѝ към Навални. Москва предупреди, че е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако заплахата за нови санкции бъде изпълнена.

И три препоръки

Познавате го като Дилбер Танас в “Мера според мера” и като Лазар Касабов-Петела в “Авантаж”. Но има и над 100 роли в театъра и освен актьор, е и сценарист. Руси Чанев е човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте пропуснали седмичната емисия Новини като хората, отделете ѝ три минути. В нея Ивайло Везенков разказва как се провежда фестивал насред пандемия, как актьори водят битка с проблемите на околната среда и историята на една пианистка на 106 години.

Така наречените “препъни-камъни” са най-големият децентрализиран мемориал в света. Това са над 75 хиляди паметни плочи с големината на паве, вградени в паважа, всяка с името на човек, чийто живот е бил насилствено прекъснат от националсоциализма. Не пропускайте тази история, разказана от Диана Иванова.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG