Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия губи ЕС, но печели Беларус. Българите в чужбина се борят за право на глас


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • България отбелязва рекорд на заразените за 2021 г.
  • Внесен е иск за 406 млн. лв. към Васил Божков и близки фирми
  • Русия губи ЕС, но печели Беларус

През изтеклото денонощие има 1925 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 14% от всички извършени тестове. Починали са 79 души.

Здравните власти съобщиха, че започват кампания по ваксинирането и в най-отдалечените населени места. “Която и ваксина да се сложи, е добра”, казва премиерът Борисов.

Австралия започна масовото ваксиниране, което засега е с АстраЗенека. Над 80% от жителите на страната искат да им бъде поставена ваксина.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите. Васил Божков. “Балкански поток”

Българи в чужбина изпратиха петиция до парламента, в която отстояват правото си да гласуват. Те настояват да отпадне ограничението в закона, което позволява да се разкриват не повече от 35 избирателни секции в страни извън ЕС.

Антикорупционната комисия внесе иск за отнемане на имущество на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Общата стойност на иска е 406 млн. лв., в които влиза и имуществото на 10 фирми, свързани с Божков.

Газопроводът “Балкански поток” ще пренася два пъти по-малко газ от предвиденото, пише вестник “Капитал”. Това значи, че инвестицията на България в този проект – близо 3 милиарда лева – може да не се изплати в планирания срок. Газът, който ще протича по тръбата, ще бъде руски.

Русия и ЕС, Русия и Беларус

ЕС реши да наложи персонални санкции на руски длъжностни лица заради случая “Навални”. Най-известният критик на президента Путин през август беше отровен с Новичок, през януари – арестуван, а през февруари – осъден на престой в трудов лагер. Засега не се съобщава срещу кого ще са санкциите, но Ройтерс предполага, че сред тях са руският главен прокурор, шефът на следствието, шефът на местата за лишаване от свобода и началникът на Росгвардия.

Междувременно Украйна и Полша призоваха американския президент да не допуска довършването на газопровода “Северен поток 2”. През декември 2019 САЩ наложиха санкции на компаниите, които работят по руския газов проект.

Президентите на Русия и Беларус преговаряха по отлагания от години план за интеграция между двете страни. От 33 точки по темата са останали за уточняване само 6-7.

Китай. Мианмар. Грузия

Китай призова САЩ да прекратят ограниченията, свързани с търговията между двете държави и да спрат “неоправданата“ намеса в Синдзян, Хонконг, Тайван и Тибет.

Протестите срещу военния преврат в Мианмар продължават, а военната хунта, превзела страната, предупреждава, че може да използва смъртоносна сила срещу демонстрантите. Военните управляват страната от 1 февруари.

4-милионна Грузия е в криза, след като управляващата партия на милиардера Иванишвили отново спечели изборите на фона на непрекъснати протести. Там беше издадена заповед за арест на лидера на опозицията, премиерът подаде оставка, а демонстрациите не стихват.

И две препоръки

Как изглежда заводът от “Осемте джуджета”, след като беше разграбен практически до основи? Вижте във видеото на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

След десетгодишно прекъсване България отново се класира за финалите на Европейското първенство по баскетбол за мъже. Треньорът Росен Барчовски е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

16-годишният Людмил, който загина от токов удар преди седмица, е жертва на цяла верига нарушения на местната власт. Историята е обобщена тук с въпроси и отговори.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG