Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Плаж ли е плажът в Росенец? Четири пъти "ура" за "Прас прес"


Корицата на последното издание на "Прас прес". Вестникът навърши 4 години.
Корицата на последното издание на "Прас прес". Вестникът навърши 4 години.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • "Зелените коридори" започнаха да се затварят
  • "Господарите" са подложени на тормоз след разследване
  • Заглъхна и последното свободно радио в Унгария

През изтеклото денонощие има 1822 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на над 14% от всички извършени тестове. Починали са 53 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

“Управляваме най-добре и пандемията“, каза във вторник премиерът Борисов. През това време “зелените коридори” за ваксиниране на всички желаещи действително доведоха до рязък ръст на имунизираните, но България остава на последно място в ЕС по брой на поставените дози, провери Николай Лавчиев.

Междувременно намаляването на доставките от АстраЗенека доведоха до временно спиране на “зелените коридори” в някои болници. От компанията информираха Европейския парламент, че ще увеличат производството на ваксини в следващите месеци.

Как ще гласуваме. Плажът в Росенец

На изборите ще може да се гласува и с изтекла лична карта, ако тя е била валидна до 13 март 2021 г. Решението е взето заради пандемията.

Отново за плажа в Росенец до “летните сараи на Доган”. Неизготвени експертизи отложиха делото за специализираната карта за плаж, която ще категоризира като такъв пясъчната ивица около т. нар. сараи в Росенец. Процесът е по жалба на фирма „Стрейтлайн“, представлявана от арх. Калин Тихолов. Един от мотивите е, че “теренът не е пясъчен, а е самозалесил се”.

Антисемитски послания в БНТ

Антисемитски реплики прозвучаха в ефира на държавната БНТ. Те бяха изречени от водещия на предаването “Последният печели” - певецът Орлин Горанов. Той каза, че е цитирал другиго, но не се разграничи от думите. След остра реакция директорът на БНТ Емил Кошлуков категорично осъди думите и започна проверка. Орлин Горанов сдържано се извини на “всички, които са се почувствали засегнати.

България и Унгария. Журналистиката

Екипът на “Господарите” изпрати сигнал до медиите за продължителна кампания срещу журналистката Виктория Симеонова. Тя е подложена на тормоз чрез телефонни обаждания и очернящи публикации в група от интернет сайтове.

В Унгария заглъхна и последното свободно радио. Властите не му удължиха лиценза. Разказът е в това видео.

Съдържанието на БТА вече няма да бъде платено. Всички ще могат да го използват, решиха депутатите. БТА е държавна медия.

Санкциите на ЕС и САЩ

Венецуела изгони ръководителката на делегацията на Европейския съюз в Каракас. Това стана след като ЕС наложи нови санкции срещу 19 официални представители на Венецуела.

Близо 20 компании се отказаха да участват в довършването на газопровода “Северен поток 2” след като САЩ разшириха кръга от дейности, за които да се полагат санкции. Газопроводът свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Висши военни в Армения влязоха в четвъртък в директен конфликт с правителството на Никол Пашинян, призовавайки го да подаде оставка. Той отхвърли тази възможност и на свой ред заподозря армията в опит за преврат, заради което свика масов протест в центъра на столицата Ереван.

И две препоръки

Австралия прие закона за Гугъл и Фейсбук, като смекчи зискванията за компаниите. Според новите регулации местните новинарски организации ще могат да се договорят с представителите на социалните мрежи затова да получават плащания за публикациите им. По-рано страната искаше плащането да става автоматично.

Сатиричният вестник “Прас-прес” навърши 4 години. Един от моторите на създаването му е Христо Комарницки. Той Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG