Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Арест и бой за търсещ политическо убежище в България. Остават шест дни до изборите


Йосиф Топуридзе
Йосиф Топуридзе

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Арестите и побоите
  • Епидемията и ваксините
  • Гимнастичките и медалите

Йосиф Топуридзе, който потърси закрила в България от политическо преследване в Грузия, е бил арестуван отново и бит от полицията в София.

Той е заснел видео на ареста си, на което се вижда как полицаите слагат неизвестно съдържание в прозрачен плик в джоба му, чува се звук от удари и викове.

Третата вълна напредва

През последния ден новите случаи на коронавирус в България са 983, което отговаря на 24% от направените тестове. В болници се лекуват 9 839 болни от COVID-19 .

Прогнозите на здравните власти са, че пациентите с коронавирус в болниците ще се увеличат още и ще “достигнат, а даже и надминат 11 000, а след това и 12 000 души”.

Лидерите на държавите от ЕС не се разбраха за разпределението на 10 милиона ваксини срещу COVID-19. Идеята е с тях да бъдат подпомогнати страните, които изостават по темп на ваксинация, включително България.

По време на срещата на върха на ЕС френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Русия и Китай водят битка за влияние чрез ваксините.

Поръчката на руската ваксина “Спутник V” стана повод за криза в правителството в Словакия. Министрите подават оставки, а опозицията и коалиционните партньори на премиера Игор Матович го призовават да се оттегли.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Остават шест дни до изборите

Остават шест дни до изборите за парламент. Следете най-важното от предизборната кампанията в блога ни. Днес е крайният срок, в който хората с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна урна.

Техниците, отговарящи за машините за гласуване, може да останат без право на глас. Това са 2000 души, които ще са далеч от секциите си по местоживеене в изборния ден.

Петимата задържани по шпионската афера в България засега нямат повдигнато обвинение за изнасяне на държавна тайна към Русия. Те са обвинени за участие в шпионска група, а съдът ги остави за постоянно в ареста.

Убийствата в Мианмар продължават

В Мианмар десетки хора бяха убити по време на протест срещу военния преврат. Това се случи след като руски заместник-министър се срещна с лидера на армията и нарече страната “надежден съюзник”.

ЕС и САЩ призоваха Русия да осигури достъп до медицинска помощ на Алексей Навални. По-рано опозиционерът съобщи, че е в лошо здравословно състояние, а администрацията на затвора, в който се намира, не прави нищо, за да му осигури помощ.

Китай обяви санкции срещу граждани на САЩ и Канада. Те са отговор на мерките на Запада, наложени заради нарушаването на правата на уйгурите. Големи западни марки като H&M, Nike и Adidas са заплашени с бойкот в Китай.

Президентът на САЩ Джо Байдън сравни държавния глава на Китай Си Дзинпин с Владимир Путин. Според него и двамата вярват, че автократичното управление е “вълната на бъдещето”.

Огромен кораб блокира Суецкия канал на 23 март. Египетските морски власти и международни екипи се опитват да го извадят. Вижте повече в това видео.

И три препоръки

Българският ансамбъл спечели три златни медала на Световната купа по художествена гимнастика в София и рекордно висока оценка за едно от съчетанията си. Боряна Калейн завоюва три златни, сребърен и бронзов медал.

Ако има нещо хубаво покрай пандемията, то е че имаме повече време да обогатим културата си. Така смята Николай Йорданов и затова създава проектите “Дигитален архив” и “Дигитален портал”, които осигуряват свободен достъп до значими театрални спектакли.

Учени заснеха магнитните полета около една черна дупка, а черният лешояд се върна в България след 30 години. Не пропускайте тези истории в емисията Новини като хората на Ивайло Везенков.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG