Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пак липса, пак на милиони. Този път в министерството на културата


НДК в София. Снимката е архивна.
НДК в София. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Министерството на културата заговори за изчезнали милиони
  • Ратко Младич получи доживотна присъда
  • Веселин Методиев оглави НБУ

НДК има над 80 млн. дълг, каза министърът на културата Велислав Минеков в първата пресконференция на институцията за повече от 20 години. Той цитира и доклад на ОЛАФ, според който по проекта за реставрация на „Ларгото“ в София липсват 4,5 млн. лева и за това трябва да се „потърси отговорност от един кмет и трима министри“.

Бойко Рашков

Това, което прокуратурата в момента говори е в услуга на Борисов, каза Бойко Рашков в Студио България на Свободна Европа. Той предположи, че проверката на незаконното подслушване на опозицията няма да приключи и през тази седмица.

Министърът добави, че от ДАНС извършват проверка на материали с класифицирана информация в Специализираната прокуратура. Това е рутинна проверка и "в това аз не виждам абсолютно никаква "бомба", както прочетох на едно място", добави Рашков.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Дългата история с фурмите

Помните ли историята с „хуманитарния бартер“ между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ)? Миналата година правителството каза, че получава от ОАЕ медицински консумативи, а после се оказа, че е получило фурми. Генка Шикерова разплита тази история, за да открие, че зад мистериозния бартер стои нещо друго.

Изборите на 11 юли

Държавата прекрати преговорите с фирмата, която доставя машините за гласуване. Така в част от секциите няма да има устройства. Как се стигна дотук и докъде ще доведе това обяснява Полина Паунова.

Бизнесмени, които са с различни повдигнати обвинения от страна на прокуратурата – Васил Божков, Миню Стайков и Ветко и Маринела Арабаджиеви, са част от листите на партии за предстоящите избори. Тези партии са "Българско лято", "Заедно за промяна" и "Бригада".

Подсъдимият Миню Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане. С това заключение съдът в Страсбург осъди България за това, че е нарушила правата на Стайков.

ЛГБТ. Медийната свобода

Общността ЛГБТ поиска гаранции гаранции от властите за правата и опазването на достойнството. Апелът идва преди провеждането на София Прайд в събота. Той е отправен заради зачестилите случаи на тормоз и насилие над общността, извършвани от националистически групи и организации.

Управителният съвет на БНТ ще сезира международни институции в защита на медийната свобода заради въпрос на министъра културата, който питаше защо БНТ е прекъснала свое предаване, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ. Министър Минеков каза, че от думите му се цитират думи, които той не е казвал.

Войната в Босна. САЩ. Германия

Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич получи и на последна инстанция доживотна присъда. В Хага той беше осъден за извършване на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995).

Австралийските и американските власти арестуваха стотици криминални фигури в рамките на глобална спецоперация. Това стана след като службите за сигурност проникнаха в приложение за комуникация, и прочетоха техните криптирани съобщения.

САЩ възстановиха голяма част от подкуп, предназначен за група руски хакери, които блокираха ключова мрежа за пренос на горива. От 7 юни агенти на ФБР са успели да проследят и върнат 63.7 биткойна, които се равняват на 2.3 милиона долара.

Изборите за регионално правителство в източногерманската провинция Саксония-Анхалт приключиха с триумф на умерените консерватори над крайнодесните популисти. Тази новина позволява съвсем различни прогнози за страната от тези, които се правеха доскоро за успех на крайната десница.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 178 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 1,17% от извършените тестове. Починали са 6 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Андрей Кулев спечели наградата за анимационен филм на Milan Gold Award за месец май. Филмът му се казва „Сантяго“. Андрей Кулев е Човек на деня на Свободна Европа.

Проф. д-р Веселин Методиев оглави настоятелството на Новия български университет. Той е историк, участник във възстановяването на Демократическата партия през 90-те години и бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG