Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът, дошъл от телевизията, се оттегля от Фейсбук. ГЕРБ губи гласове във всички области.


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ губи гласове във всички области
  • Слави предлага нов кабинет
  • Коя е Ариана Хъфингтън

Готово е разпределението на мандатите в новия парламент. „Има такъв народ“ ще има 65 депутати, ГЕРБ – 63, БСП – 36, „Демократична България“ – 34, ДПС – 29, а „Изправи се! Мутри, вън!“ – 13. Вижте ги на интерактивната карта.

Резултатите от изборите сочат, че ГЕРБ е загубила гласове във всички области на страната. Действията на МВР вероятно са предотвратили купуване и преливане на гласове на много места.

Слави Трифонов оттегли предложението си за премиер на страната и каза, че ще внесе промени в състава на проекта си за кабинет. В понеделник за премиер беше предложен бившият министър в две правителства с участието на НДСВ и ДПС Николай Василев. В петък „Има такъв народ“ ще даде пресконференция и ще отговори на журналистически въпроси. Дотук се стигна, след критиките към Трифонов, който не влиза в разговор нито с медии, нито с политици.

ЕК и България. Борисов на разпит

Европейската комисия предяви иск срещу България заради това, че страната не предоставя данни от Търговския си регистър на други страни от ЕС. До 8 юни 2017 България е трябвало да свърже търговския си регистър с европейската система BRIS, но това още не е направено.

Бившият премиер Бойко Борисов беше разпитван във връзка с три сигнала, подадени срещу него. Единият от тях е за това, че той е заплашил свидетел, способен да разкаже за корупция в първия кабинет на ГЕРБ.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Пирогов“

Десетки лекари протестираха пред „Пирогов“ след уволнението на директора на болницата проф. Асен Балтов. Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров изнесе данни за лошото управление на „Пирогов“, които се виждат от проверка на институцията. Министър Стойчо Кацаров даде примери за такова управление пред бТВ. Той каза, че болницата е отчела фалшиви епикризи и лечение на пациенти, сред които е и той самият. Според документите на „Пирогов“ той се е лекувал там от цироза, макар че не боледува от това, нито е бил в болницата в посочения от документите период.

ЛГБТ в Русия. Наводнения в Германия. Гняв в Грузия.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург реши, че Русия трябва да осигури възможността на еднополови двойки да живеят в съюз.

Четири частни телевизии в Грузия спряха да излъчват за 24 часа програмите си. Това стана след атаките срещу общността ЛГБТ и журналисти, в които почина един грузински оператор. Протестът настоява за оставката на премиера.

Разследващият журналист Петер де Врийс почина, след като беше прострелян в главата в Амстердам.

Най-малко 11 души загинаха в западна Германия след проливните дъждове и причинените от тях наводнения. Други 70 души са в неизвестност.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 94 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,68% от извършените тестове. Починали са 5 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Създателката на „Хъфингтън пост“ Ариана Хъфингтън навърши 71 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Джоузеф Конрад не е просто писател, той е пътешественик по сушата, водата и политиката. За него разказва Пламен Асенов във „Великите европейци на 20-и век“.

… плюс моят личен фаворит

Санкциите срещу Божков, Пеевски и другите послужиха като призив за събуждане казва пред Елица Симеонова човекът, който е един от вносителите на закона „Магнитски“ в САЩ – сенатор Бен Кардин.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG