Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хиляди обсаждат летището в Кабул. И един въпрос: Защо е важно да знаем коя е Мария Бойкикева


Хиляди афганистанци остават на летището в Кабул в очакване на полет закъдето и да било извън страната.
Хиляди афганистанци остават на летището в Кабул в очакване на полет закъдето и да било извън страната.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • САЩ могат да останат по-дълго в Афганистан
  • Радев ще връчи третия мандат до петък
  • Коя е Мария Бойкикева

САЩ допускат, че могат да забавят окончателното си изтегляне от Афганистан, което засега е насрочено за 31 август.

В неделя продължи масовото струпване на хора на летището в Кабул, които се надяват да напуснат страната. Дни по-рано стана ясно, че талибаните целенасочено издирват хора, работили за НАТО, като ги арестуват и изтезават или убиват. Преди това да се разбере, от улиците изчезнаха жените, музиката спря, телевизионните предавания се водят от талибани.

Тук сме описали войната в пари – колко е струвала тя и какво остава в ръцете на талибаните.

България и третият мандат

В петък ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Оттук нататък има само един последен опит да се сформира кабинет – с третия мандат. Той ще бъде връчен най-късно в петък, 27 август, но още не ясно на коя парламентарна група. Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ твърди, че има добри шансове този мандат да успее.

Много от политическите лидери говорят безцветно, без образи, със заучени фрази, и се объркват в граматиката, казва езиковедката Магдалена Абаджиева пред дир.бг. В много страни основните политически речи се пишат от писатели. В днешна България това не е така.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ДКК и ВМЗ Сопот. Прокуратурата

Министърът на икономиката Кирил Петков е издал протоколи за уволняването на шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов. Очаква се това решение да бъде оспорено в съда. След отстраняването на Спасов бордът на ДКК е гласувал оставките на четирима от директорите на ВМЗ Сопот.

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента данните за делата, които са водени за полицейско насилие срещу протестиращи през 2020 г. Той твърди, че нито една преписка не е била забавена.

Антикорупционната комисия загуби дело на първа инстанция. То се водеше срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е сред шестимата българи, санкционирани от САЩ за корупция. Делото е за конфликт на интереси.

САЩ, Германия, Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън даде на администрацията си правомощия да наложи санкции заради руските тръбопроводи в Европа. САЩ ограничи и вноса на някои руски оръжия и муниции. Това стана година след отравянето на опозиционера Алексей Навални с Новичок.

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна в Москва с президента Путин. Тя настоя за освобождаването на Навални. Двамата обсъдиха и „Северен поток 2“, до чието завършване остават 15 км тръби.

Германия. Израел

До изборите в Германия остава малко повече от месец. Последното проучване сочи, че социалдемократите наваксват доскорошното си изоставане от блока на Меркел.

Израел нанесе удари по военни цели на палестинците. Това стана след протести край границата, в които загина израелски полицай.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 384 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 5,9% от извършените тестове. Починали са 8 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Той е „момчето от Източния бряг“, създателят на Сънданс, борецът с мейнстрийма, но най-вече е големият актьор Робърт Редфорд, който навърши 85. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Минаха 30 години от опита за преврат в Москва. Изходът от него сложи край на СССР. Какво точно стана тогава е разказано във видеото.

… плюс моят личен фаворит

Христо Иванов често е представян от опонентите си като „син на комунистката Мария Бойкикева“. Това е подмяна на реалността, на която реагира Калин Янакиев в Портал „Култура“. Мария Бойкикева, която наистина е била член на БКП, всъщност е една от водещите фигури на дисидентите преди да падне Тодор Живков. Тя е арестувана от комунистите, а не техен инструмент. Изключена е от партията си, а не проводник на партийните престъпления. Авторът подчертава, че защитава не Христо Иванов, а достойното име на майка му.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG