Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Годеж на ГЕРБ, ДПС и БСП. Къде са кандидатите за президент


Финансовият министър Асен Василев. Снимката е архивна.
Финансовият министър Асен Василев. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • 121 жертви на пандемията
  • 3 вида увеличение на пенсиите
  • 3 години пеша из Русия

Четвъртата вълна на коронавируса взима все повече жертви, починалите през изтеклото денонощие са 121 души. Положителните проби са малко по-високи, отколкото през предишната седмица – 7,3%.

Най-малко две страни вече наложиха ограничения за пристигащи в тях българи.

Третите избори

БСП официално върна на президента своя мандат за съставяне на правителство. Това беше последният опит, който също не успя. Предстои разпускане на парламента и нови избори през ноември.

Неспособността на „партиите от протеста“ да проведат истинско обсъждане за съставяне на компромисен кабинет доведе до реплика на Йордан Цонев от ДПС: „Като не можете [да се разберете] вие, ще се сгодим ние, партиите на статуквото“. Изречението беше казано, докато парламентът обсъждаше на второ четене повишаването на пенсиите. В суматохата на една практически започнала предизборна кампания депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП приеха наведнъж три различни увеличения, за две от които не са предвидени пари от бюджета. Финансовият министър Асен Василев призова парламента да му обясни кое от трите решения да се прилага. Той предупреди, че това, което се случва, може „да взриви бюджета“.

Редовните президентски избори са насрочени за 14 ноември, а партиите продължават да не казват кого ще издигнат за най-високия пост в страната. Полина Паунова провери коя партия докъде е стигнала в избора си.

Татяна Дончева. Сакскобургготски. Доган

Специализираната прокуратура проверява депутатката Татяна Дончева за „корупционно поведение“, след като от ИТН казаха, че се е опитала да ги подкупи, за да ги разцепи. Борис Митов установи, че независимо от това, дали твърдението е вярно или не, то не покрива условията на закона, за да бъде признато то съд за корупция или търговия с влияние.

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург заради това, че не му е било разрешено да експлоатира имотите си.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще трябва да се яви пред парламентарната комисия, която разглежда случая „Росенец“. Депутатите приеха, че той трябва да дойде пред тях на 14 септември.

Преброяването. Училището

Преброяването на българите започна, но сайтът, на който можете да се преброите електронно, „падна“ още в първия ден. После се оправи.

COVID-19 открои проблеми на училищата, които съществуват от години, пише Димитър Атанасов. Той разглежда пандемията като възможност те да се решат.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Предстоящи избори в Русия

Двама души си смениха имената и външността, за да заприличат на кандидат на руската опозиция и да му отнемат от гласовете на предстоящите избори. Вижте снимките на тримата мъже – почти еднакви са.

Руски депутат живее много по-луксозно, отколкото му го позволяват официалните доходи. САЩ му наложиха и санкции покрай анексията на Крим, но в Русия няма кой да го разследва.

И две препоръки

Салвадор стана първата страна в света, въвела биткойна като платежно средство. Това е експеримент на живо пред целия свят, пише Ройтерс.

Андрей Шарашкин кръстоса Русия от изток на запад и от север на юг. Ходи пеша, минава през през селата. Иска да напише книга за това как живеят хората. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Съветска Молдова в снимки от тогава и сега, е буквален преход от черно-бялото към цветното. Новите снимки са правени на абсолютното същото място, на което някога е стоял друг фотограф.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG