Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Карадайъ и Пеевски излизат на сцената. Курц и Бабиш слизат от нея


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Карадайъ се кандидатира за президент
  • България губи аванса по Плана за възстановяване
  • Политици, защитавали Борисов, слизат от европейската сцена

ДПС за първи път излъчи собствен кандидат за президент. Това е лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Човек, санкциониран по закона „Магнитски“, е избран от ДПС за водач на листа за парламентарните избори. Това е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който наскоро се оказа и с недеклариран офшорен бизнес. По-рано ДПС се беше дистанцирала от Пеевски.

Може ли да се съобщава за разследване на шпионаж

Прокуратурата разследва МВР и ДАНС за това, че са разгласили арестите на един руснак и двама литовци, предприети по подозрения за шпионаж. Тримата чужденци са изнасяли информация от оръжейния завод „Арсенал“. Той е един от заводите и складовете, в които са извършени взривове в последните години. Прокуратурата разследва ролята на Москва в тях.

МВР откри още 11 служители, участвали в побоя над протестиращи през 2020 г. До лятото на 2021 нямаше нито един.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България губи аванса по Плана за възстановяване

Въглищното производство в България може да бъде затворено на три различни дати – 2035, 2038 и 2040 г., но решението трябва да се вземе от парламента, твърди министърът на енергетиката Андрей Живков пред БНР. Той каза, че досега не е разработвана никаква стратегия по този въпрос, макар че България отдавна е поела ангажимента да посочи дата за закриването.

Липсата на такава дата е и една от причините страната да не е изпратила своя план за възстановяване от COVID-19, по който очаква пари от Брюксел. 13% от общата сума можеше да бъде получена авансово, ако одобрението на плана стане до Нова година. Авансът се равнява на 1,6 млрд. лева, но няма технологично време това да се случи, пише икономистът Лъчезар Богданов в Медиапул.

През това време цените на тока растат, а в близките месеци се очаква и увеличение на цената му за домакинствата. Николай Лавчиев предлага отговори на най-важните въпроси за цените.

Австрия, Чехия, Германия

Още двама европейски лидери, поддържали Бойко Борисов, напускат политическата сцена след германския канцлер Ангела Меркел. Популистката партия на чешкия премиер Андрей Бабиш загуби изборите. Те бяха спечелени от консервативната коалиция „Заедно“. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка заради корупционен скандал. Повдигнато му е обвинение за това, че е използвал публичен ресурс, за да плаща за положителни статии в медиите.

100-годишен нацист беше изправен пред съда в Германия. Той е бил пазач в концентрационния лагер Заксенхаузен.

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е „помагала“ не само на Китай, но и на Бразилия. Това показва вътрешна проверка на Международния валутен фонд (МВФ), който Георгиева оглавява. По-рано имаше разследване за Световната банка, където Георгиева беше работила преди. То установи, че я помогнала на Китай да се придвижи напред в класацията за правене на бизнес.

COVID-19

40 души са починали от COVID-19 през изтеклото денонощие . Ваксинирали са се едва 1 219 души. Новите случаи на коронавирус са 621, като 83% от тях не са ваксинирани.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Биляна Дудова стана световна шампионка по борба в категория до 59 кг. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Навършиха се 15 години от убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская от Новая газета. Поръчителят все така не е разкрит. Тя беше убита с 4 куршума от упор във входа на кооперацията, в която живееше.

… плюс моят личен фаворит

Един от създателите на Новая газета – Дмитрий Муратов взе Нобеловата награда за мир в петък, заедно с филипинската журналистка Мария Реса. За наградата се полагат пари, което би превърнало Муратов в „чуждестранен агент“ по смисъла на руското законодателство.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG