Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Галина Захарова е новото лице на съда. Джокович напусна Австралия


Подръжници на сръбския тенисист Новак Джокович слушат речта на съдията по делото, което остави играча извън Откритото първенство на Австралия. Мелбърн, 16 януари 2022 г.
Подръжници на сръбския тенисист Новак Джокович слушат речта на съдията по делото, което остави играча извън Откритото първенство на Австралия. Мелбърн, 16 януари 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Галина Захарова оглави ВКС
  • Джокович напусна Австралия
  • САЩ обвиниха Русия в подготвяне на инвазия

Галина Захарова стана първата жена, оглавила Върховния касационен съд. Съдиите я бяха издигнали с рядко срещано единодушие. Макар да имаше само един кандидат за поста, този избор не може да се сравнява с избора на Иван Гешев за главен прокурор, който също беше единствена кандидатура. Полина Паунова и Борис Митов обясняват защо.

Гешев и Цацаров

В петък управляващата коалиция призова Гешев да си подаде оставката и отне допуска до класифицирана информация на Сотир Цацаров, който оглавява антикорупционната комисия. Липсата на подобен достъп прави невъзможна работата на Цацаров на поста, който заема.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Журналистите и съдът

Неправителствената организация "Репортери без граници" осъди съдебния тормоз над журналисти. Реакцията е по повод осъждането на Борис Митов от Свободна Европа, информационния сайт Медиапул и главната редакторка на изданието Стояна Георгиева да платят солидарно 60 000 лв. на бившия шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Михайлов се е почувствал обиден от 4 публикации.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Джокович и Австралия

Тенисистът Новак Джокович загуби съдебната битка в Австралия. Там беше окончателно постановено, че властите са имали право да му отнемат визата. Джокович е заплаха за страната, защото не е ваксиниран срещу COVID-19 и публично пренебрегва санитарните мерки, докато ролята му е да бъде модел за подражание, беше казал министърът на имиграцията Алекс Хоук. Съдът се съгласи. Джокович се качи на самолета за Дубай. Той няма да може да играе в Откритото първенство на Австралия.

България и COVID-19. Австрия и ваксините

През изтеклото денонощие процентът на положителните тестове за COVID-19 в България е 15,82%. Коронавирусът отне живота на още 44 души. 93,18% от тях не са били ваксинирани. В неделя са били поставени 3 719 дози ваксини. Всички данни можете да следите в блога ни.

Министърът на образованието Николай Денков иска учениците да завършат първия срок с присъствено обучение, независимо от разпространението на коронавируса.

Австрийското правителство е готово с проектозакона за задължителната ваксинация. Изключенията са предвидени за бременни, хора със специфични заболявания и преболедувалите в последните 6 месеца. Наказанието е глоба.

София и Скопие

Кирил Петков има отрицателен тест за COVID-19 и заминаването му за Скопие във вторник остава в сила. На същата дата преди 30 години България призна (Северна) Македония за независима държава. В Скопие очакват от новите власти в София да вдигнат ветото върху началото на преговорния им процес за членство в ЕС, но предупреждават, че няма да обсъждат своята идентичност и език.

Петков, от своя страна, каза в неделя, че очаква „нулева толерантност“ към дискриминирането на хора с българско самосъзнание в Северна Македония.

САЩ и Русия

Вашингтон обвини Москва в това, че изпраща диверсанти в Украйна със задачата да провокират инцидент, който впоследствие да оправдае руско нахлуване в страната. Ден по-рано стана ясно, че САЩ поставят и въпроса за ролята на Русия в мистериозната зараза „Хавански синдром“, която засегна близо 200 американски дипломати и техните семейства.

И три препоръки

Колко далече може да стигне Държавна сигурност? Документалният филм на Малина Петрова „Държавни тайни“ показва, че тази отдавна закрита институция може да създаде цяла партия. Вижте първия откъс от филма, чиято премиера предстои.

Министерството на образованието награди Николай Огнянов като образователен медиатор на годината, тоест като човек, който убеждава децата да ходят на училище. Николай Огнянов е Човек на деня на Свободна Европа.

Франция отбранява своите киносалони като „воюва“ с Нетфликс – платформата за стрийминг на домашно кино. Напоследък обаче идват сигнали – че Франция отстъпва.

… плюс моят личен фаворит

Африка има нов шанс да осъществи най-амбициозния си план – да изгради зелена ивица от 8000 км, за да спре настъпването на Сахара. Снимки, карти, данни и разказ от Ангел Петров за „Дневник“.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG