Връзки за достъпност

Извънредни новини
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.

на живо Войната: Зеленски призова за затягане на санкциите срещу Русия, за да не бъдат заобикаляни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
17:01 7.3.2022

Русия включи страните членки на Европейския съюз, Великобритания, Канада и други в списъка си с „неприятелски“ държави. Това са страните, подкрепили санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. България също вече е в този списък.

16:43 7.3.2022

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук определи предложените от Русия коридори за евакуиране на цивилни от ключови украински градове за неприемливи.

Маршрутите, които Москва предложи, предвиждат жителите на най-големите украински градове Киев и Херсон да могат да се евакуират само в Русия и Беларус. За Мариупол и Суми се предвиждат и маршрути, които водят до други части на Украйна.

„Това е неприемлив начин за отваряне на хуманитарни коридори“, каза Ирина Верешчук, цитирана от Би Би Си. „Нашите хора няма да отидат от Киев в Беларус, за да бъдат после качени на самолета за Руската федерация“.

12:02 7.3.2022

Дванайсетима руски дипломати в ООН, обявени от САЩ за персона нон грата, са напуснали страната, предаде ТАСС, позовавайки се на постоянното представителство на Русия в световната организация.

На 28 февруари американските власти наредиха на тези служители на дипломатическата мисия да напуснат САЩ до 7 март. В неделя 12-имата руски дипломати са отпътували за Москва.

Русия вече обяви, че ще отговори на експулсирането на своите представители и определи американските действия като неприятелски.

11:52 7.3.2022

Руското министерство на отбраната съобщи, че ще спре огъня и ще установи коридор за евакуиране на цивилни от Киев, Мариупол, Харков и Суми от 10 часа местно време в понеделник. На хората обаче ще бъде разрешено да се евакуират само през Русия и Беларус, показват маршрутите, публикувани от руската агенция РИА Новости.

Украйна нарече това решение „напълно неморално“, а говорител на президента Володимир Зеленски каза, че на украинските граждани трябва да бъде разрешено да напуснат домовете си през украинска територия.

„Това е напълно неморално. Страданието на хората е използвано с цел да се режисират желаните телевизионни кадри“, каза говорителят на Зеленски. „Това са граждани на Украйна, трябва да имат правото да се евакуират на територията на Украйна.“

Предишните опити за установяване на коридори за евакуация се провалиха. Според украинските власти причината е, че руският обстрел на територията на коридорите не е бил спрян в обещаните часове.

10:37 7.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руската армия в „целенасочени убийства“ на цивилни и се закани, че извършилите военни престъпления в страната му ще бъдат наказани.

Зеленски каза това в обръщение към украинците в неделя срещу понеделник след като семейство беше убито, докато се опитваше да се евакуира, в неделя при руска атака срещу град Ирпин, близо до столицата Киев.

„Колко още семейства трябва да умрат така в Украйна? Няма да простим. Няма да забравим. Ще накажем всеки, който извърши зверства в тази война. На нашата земя“, каза Зеленски, цитиран от Би Би Си. „Няма да има спокойствие за вас на тази земя, освен в гроба“, добави той.

Украинският президент призова западните лидери да предприемат по-твърди действия срещу Москва и каза, че санкциите не са достатъчни. Той повтори призива си към НАТО да установи зона, затворена за полети, над Украйна.

10:36 7.3.2022

Протестите в Русия срещу войната в Украйна не спират въпреки масовите арести, предприети от полицията още в първите дни след началото на военната инвазия на 24 февруари. Над 4700 участници в антиваоенни демонстрации бяха задържани в над 60 руски града в неделя.

10:03 7.3.2022

Путин нападна Украйна, но не използва думата "война". Настоява, че това е "военна операция". Сега руският президент поведе втора война - този път срещу всеки руснак, който нарича войната с думата "война".

09:44 7.3.2022

Очаква се по-късно в понеделник да се проведе трети кръг преговори между Русия и Украйна. За разговорите съобщи член на украинската делегация в публикация във Фейсбук в събота. Представител на руската делегация обаче не потвърди категорично това.

09:07 7.3.2022

Netflix и TikTok прекратяват дейността си в Русия, съобщиха говорителите на компаниите в неделя.

Китайската компания собственик на социалната мрежа TikTok съобщи, че ще блокира качването на видео и излъчването на живо от Русия на платформата си. Повод за това е приетия от парламента и подписан от президента Владимир Путин закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространение на „фалшиви“ новини за войната в Украйна. Москва смята за фалшиви новини всяка информация, която не идва от официален източник.

Американската компания Netflix по-рано съобщи, че няма да добави на стрийминг платформата си руски държавни медии, въпреки че Москва прие закон, който я задължава да го направи.

08:22 7.3.2022

Рано сутринта има съобщения за подновен руски обстрел в южния пристанищен град Николаев. Градските власти още не са коментирали, но местното издание News-N пише, че обстрелът е започнал около 5 часа сутринта местно време, пише Би Би Си.

Репортерът на New York Times Майкъл Шуърц публикува видео, в което се виждат ракети и експлозии. Според него обстрелването е концентрирано в южните райони на града.

Подновената атака идва ден след като украинските сили отблъснаха руските войски от Николаев, където живеят 476 хиляди души.

Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че Русия подготвя пълномащабна атака срещу столицата Киев. Според украинските власти, Русия придвижва танкове и моторизирана пехота към Ирпин, който е в близост до Киев.

Руското командване е осигурило снабдяване на гориво през Беларус и отцепената зона около Чернобил.

19:32 6.3.2022

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се е извинила на министър-председателя Кирил Петков по повод публикация на посолството, съобщи Министерският съвет. Това стана в неделя, след като Митрофанова се е срещнала с премиера по негова покана.

19:31 6.3.2022

Въздушните удари се засилват. Южната граница на Украйна се стеснява, а евакуацията става все по-трудна. В неделя беше осуетен вторият опит да бъдат евакуирани цивилни граждани на Мариупол и Волноваха дни след като Русия се съгласи да бъдат осигурени хуманитарни коридори за безопасна евакуация.

Това са основните събития от единадесетия ден на войната в Украйна.

18:12 6.3.2022

Повече от 1000 души бяха задържани на протести в цяла Русия срещу непредизвиканата война на президента Владимир Путин в Украйна, съобщават независими наблюдатели на протестите.

На един от видеоклиповете са вижда как униформени без обозначения задържат мъж, от когото изпадат многоцветни пайети.

В социалните мрежи бяха публикувани видеа на представители на опозицията на Кремъл, показващи хора, които скандират "не на войната".

17:42 6.3.2022

Най-малко четирима души са били убити край украинския град Ирпин от руски минометни снаряди, изстреляни към мост, който жителите са използвали, за да се опитат да избягат.

На това видео се вижда снаряд, който пада на улица в Ирпин, докато цивилни граждани бягат.

Би Би Си съобщава, че сред убитите са майка и двете ѝ деца. New York Times съобщава също за трима членове на едно и също семейство, които са били убити.

17:34 6.3.2022

Вторият опит за евакуация на цивилни от обсадения украински град Мариупол се провали. Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските власти се обвиняват взаимно, че не са създали хуманитарен коридор за напускане града.

Около 400 000 души са в капана на руските сили. Евакуацията им трябваше да започне по обяд на 6 март при временно прекратяване на огъня, което да продължи до 21 часа местно време.

16:10 6.3.2022

Гражданското летище в град Виница, на около 250 км югозападно от Киев, е напълно разрушено от руски ракети, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Досега по-голямата част от боевете в Украйна се водят на север и изток от Киев, както и в южните райони на Украйна.

14:54 6.3.2022

По думите на висш ирански представител Русия променя позицията си в преговорите подновяване на ядрената сделка, тъй като иска "да подсигури интересите си на други места", като обвързва решението си с икономическите санкции срещу Москва.

14:50 6.3.2022

Радио Свободна Европа/Радио Свобода преустановява дейността си в Русия, след като местните данъчни власти започнаха процедура по несъстоятелност срещу руската служба на РСЕ/РС в петък и полицията засили натиска върху нейни журналисти.

Това се случва дни, след като руският президент Владимир Путин подписа закон, който отрежда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл за войната в Украйна.

14:46 6.3.2022

Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и адмирации към украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор в събота вечер.

12:20 6.3.2022

Компаниите за картови разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират работа с Русия заради агресията срещу Украйна. Двете фирми предстои да уточнят с партньорите си как точно да бъдат прекратени всички трансакции.

Това означава, че до няколко дни всички издадени в Русия карти Visa и Mastercard няма да работят в останалите държави, а пък всички издадени по света карти няма да работят в самата Русия.

През седмицата Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия. Над 640 млрд. долара резерви на централната банка на Русия са замразени, а няколко банки са изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Рублата започна стремително да поевтинява.

Заредете още

XS
SM
MD
LG