Връзки за достъпност

Извънредни новини
Пожарникари на мястото на руски ракетен удар в Харков на 10 май.
Пожарникари на мястото на руски ракетен удар в Харков на 10 май.

на живо Войната: Украйна твърди, че е отблъснала руски опит за пробив в Харковска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
  • Осем души са ранени при обстрел в Белгородска област. Пожар в петролна база край Анапа;
  • Трима ученици са ранени при руски удар на училищен стадион в Харков;
  • Румъния ще обсъди дали да изпрати на Украйна ракетна система "Пейтриът".
14:16 9.3.2022

Руснаците не могат да изтеглят повече от 10 000 долара от банковите си сметки през следващите шест месеца (към момента това се равнява на около 1,350 млн. рубли).

Това са част от действията на руските финансови власти, с които се опитват да овладеят икономическата криза в Русия. Тя е предизвикана от инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

В отговор на войната редица западни държави наложиха невиждани досега по строгост санкции на руската държава и граждани. Редица международни бизнеси спряха работа в Русия.

В сряда емблематичните американски бизнеси "Макдоналдс", "Кока-Кола", "ПепсиКо" и "Старбъкс" съобщиха, че прекратяват бизнеса си в страната.

12:53 9.3.2022

Първата дама на Украйна Олена Зеленска поиска западните държави да затворят небето над Украйна, за да се ограничи броят на убитите от руски бомбардировки жени, деца и възрастни.

„Затворете небето и ние ще се справим с войната на земята сами“, написа тя в отворено писмо до световните медии, публикувано в Инстаграм в сряда.

В разказа си тя описва страданията на цивилното украинско население от началото на руската офанзива на 24 февруари. Сведенията, които тя дава за убитите цивилни според нея доказват, че Русия атакува целенасочено мирното население на Украйна.

„Вероятно най-ужасяващото и най-съсипващото в тази инвазия е смъртта на децата. 8-годишната Алис, която умря по улиците на Охтирка, докато дядо се опитваше да я предпази. Или Полина от Киев, която умря при бомбардировките с родителите си. 14-годишния Арсени беше ударен по главата от отломки и линейката не успя да стигне до него заради непрекъснатия обстрел“, разказва Зеленска.

Тя призовава още за отварянето на коридори за евакуация на цивилното население, благодари на държавите, приютили украински бежанци и помоли световните медии да продължават да показват какво се случва в Украйна. По думите й всяко доказателство е важно, за да може да се докаже, че Русия извършва престъпления по време на войната.

Кремъл отрича да атакува цивилни.

"Имаше много други деца в училище, не знам дали оцеляха"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

12:30 9.3.2022

Атомната електроцентрала в Чернобил вече не предава автоматично данни за състоянието на системите за сигурност и контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на сигурността, инсталирани в АЕЦ "Чернобил", е изгубено“, се казва в съобщение на МААЕ.

Ядрената централа беше поставена под руски контрол веднага след нахлуването на Русия в Украйна.

10:35 9.3.2022

Повече от 12 000 руски войници са загинали от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Унищожени са над 17 000 танка, 49 самолета, 81 хеликоптера, 3 морски превозни средства и много друга военна техника. За това съобщи Генералният щаб на украинската армия в сряда сутрин.

Данните не могат да бъдат потвърдени независимо. Руската армия не дава информация за загуби по време на войната.

10:23 9.3.2022

Полша обяви, че предоставя всичките си самолети МиГ-29 на САЩ в очевиден, но неназован публично опит да помогне на Украйна. Няколко часа по-късно Вашингтон отхвърли предложението като изненадващо. Мотивът е, че не е обмислено как точно самолетите да стигнат до Украйна, без това да бъде третирано от Русия като намеса във войната.

08:49 9.3.2022

Около 5000 души са напуснали град Суми при два етапа на евакуация, обявиха украинските власти. Суми, който се намира близо до руската граница, от дни е подложена на интензивни руски бомбардировки.

Само в понеделник бяха убити 22 души, включително три деца.

Междувременно Москва обяви ново прекратяване на огъня, за да позволи на цивилните в атакуваните градове да избягат, се казва в съобщения на руски държавни медии.

Коридорите отново ще бъдат създадени за Киев, Чернихов, Суми, Харков и Мариупол в 10:00 часа местно време. Това е третият път, когато Москва обявява прекратяване на огъня, повечето от които се провалиха.

08:14 9.3.2022

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди, че санкциите и неуспехите на бойното поле е малко вероятно да накарат руския президент Владимир Путин да промени курса си в Украйна и дори може да го провокират да засили офанзивата си в страната.

По време на изслушване в Камарата на представителите на САЩ той каза, че ескалиращите разходи от войната в Украйна, която вероятно е причинила хиляди руски жертви, може да променят възгледите на Путин за това, кое може да се разглежда като победа.

„Нашите анализатори оценяват, че е малко вероятно Путин да се възпира от подобни неуспехи и вместо това може да ескалира“, каза Хейнс. Според него Съединените щати смятат, че Москва е подценила способността на Украйна да отблъсне атаката.

Остава неясно дали Путин се стреми да поеме контрола над Украйна като цяло, за което ще трябва да отдели повече ресурси, или да се опита да контролира по-малки територии.

08:00 9.3.2022

Сирени предупреждават за въздушно нападение рано сутринта в сряда в градовете Киев, Чернигов, Лубни, Полтава и Василков, съобщава Би Би Си.

Алармите сигнализират за потенциална опасност от въздушни удари и са предупреждение към жителите да се скрият в укритията.

Журналисти съобщават, че са чули експлозии в Киев и околността.

21:08 8.3.2022

САЩ забраниха вноса на петрол, газ и въглища от Русия, а Великобритания ще ограничи руските петрол и петролни продукти до края на 2022 г. Това е поредната порция от безпрецедентни западни санкции заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

17:27 8.3.2022

Китайският президент Си Дзинпин определи ситуацията в Украйна като тревожна и призова за "максимална сдържаност". Това стана по време на виртуална среща с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, съобщава китайската държавна телевизия.

По думите на Си приоритет в момента трябва да бъде предотвратяването на излизането на ситуацията в Украйна извън контрол и затова трите страни трябва съвместно да подкрепят мирните преговори между Русия и Украйна.

Пекин и Москва имат близки дипломатически отношения. Китай нито осъди, нито одобри руската военна инвазия в Украйна, а се въздържа от гласуване в Съвета за сигурност на ООН, осъждащо агресията на Русия.

16:01 8.3.2022

Русия и Украйна се договориха за 12-часови хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население от пет украински градове във вторник. Те бяха отворени в 9:00 часа местно време и руските държавни медии твърдят, че ще бъдат в сила до 21:00 часа. Часове след отварянето им украинските власти съобщиха за руски атаки срещу коридора между Мариупол и Запорожие.

13:53 8.3.2022

Броят на бежанците, които бягат от войната в Украйна, надхвърли два милиона, съобщи ООН пред Би Би Си във вторник.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди по-рано нарече масовото изселване от страната най-бързо развиващата се бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Междувременно зам.-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски заяви, че предложението на ЕС за помощ от 500 милиона евро за страните, приемащи украински бежанци, е недостатъчно.

“Тази сума със сигурност няма да е достатъчна, особено след като ще бъде разпределена между всички страни”, заяви той в интервю за Polsat News.

Около 1,2 милиона души, 90% от които украински граждани, са избягали от Украйна в Полша от началото на войната на 24 февруари.

12:56 8.3.2022

Руската армия е загубила близо 12 000 войници, над 300 танка и над 1000 бронирани машини от началото на военната си инвазия в Украйна на 24 февруари.

Това гласи нова справка, публикувана във вторник на страницата на Генералния щаб на украинските въоръжени сили във Фейсбук. Русия не потвърждава тези данни.

Сред посочените загуби на руските войски попадат още 120 артилерийски системи, 27 системи за противовъздушна отбрана, 48 самолета, 80 хеликоптера, над 470 превозни средства и 60 резервоара за гориво.

“Изчисляването се усложнява от високия интензитет на бойните действия”, добавят от украинския Генщаб.

11:25 8.3.2022

Русия предупреди, че може да затвори главния си газопровод до Германия - "Северен поток 1", ако Западът реши да забрани руския петрол.

Руският вицепремиер Александър Новак каза, че подобен ход ще доведе до "катастрофални последици" за глобалните доставки и ще доведе до удвояване на цената на петрола до 300 долара за барел, предаде Би Би Си.

САЩ обсъждат със съюзниците си потенциална забрана на руския петрол като продължение на санкциите заради войната в Украйна, но Германия и Холандия отхвърлиха този вариант в понеделник. Европейският съюз получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия.

10:58 8.3.2022

На тринайстия ден от началото на руската военна инвазия в Украйна Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяси, че те успяват да забавят настъплението на врага от юг, изток и север.

10:47 8.3.2022

Укранските сили, отбраняващи източния град Харков, са ликвидирали висш руски военен командир, обяви военното разузнаване на Украйна, цитирано от Би Би Си с уточнението, че британската медия не може да потвърди информацията през независим източник.

Става въпрос за генерал-майор Виталий Герасимов, който е ветеран от втората чеченска война, руската военна намеса в Сирия и от анексията на Крим.

Според изявление на украинското Министерство на отбраната Герасимов е началник на щаба и първи заместник-командир на 41-ва армия на Централния военен окръг на Русия. В него се казва, че освен него са убити и ранени редица други висши руски офицери.

08:35 8.3.2022

Очаква се Русия да обяви "режим тишина" и отново да предостави хуманитарни коридори от 10 часа московско време във вторник, съобщават руските държавни медии. Те цитират представители на руското военно министерство, според които целта е да дадат възможност на цивилни да напуснат Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Повечето маршрути, осигурявани от Москва, са към Русия. Правителството на Украйна вече определи това като неприемливо. Досега пропаднаха няколко опита за евакуация. Двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на спирането на огъня.

08:23 8.3.2022

Владимир Путин отрече в Украйна да изпращат срочно служещи войници и каза, че няма да има мобилизация на резервисти. Във видео обръщение по случай Международния ден на жените президентът на Русия спомена "майките, жените, сестрите, невестите и приятелките" на войниците и офицерите, които участват в "специалната военна операция".

"Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба, и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни", каза Путин.

По-рано руската сенаторка Людмила Нарусова разказа, че срочно служещи войници са изпращани в Украйна без тяхно знание и са заставяни да подписват договори като професионални войници. На украинския сайт "Търси своите" редовно се появяват интервюта с такива войници, пленени от украинската армия.

00:23 8.3.2022

Европейският съюз (ЕС) официално ще оцени молбите за членство на Украйна, Грузия и Молдова, съобщи в понеделник френското председателство.

Посланиците на страните в ЕС задействаха процедурата и поискаха от Европейската комисия да представи своето становище по молбите. Трите държави подадоха молби за членство в ЕС, след като Русия нападна Украйна.

Посланиците обсъдиха молбите на трите държави в понеделник следобед. Решението им е техническо, но има символично значение, отбелязва Политико. Дълги години ЕС не беше въодушевен от идеята за разширяване, като Франция и Нидерландия бяха главните спирачки. Сред мотивите им са слабите резултати в борбата с корупцията на някои от новите страни членки, като България и Румъния, пише Политико.

00:12 8.3.2022

Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН съобщи в понеделник вечерта, че пострадалите цивилни от войната в Украйна вече са над 1200 души.

Това включва най-малко 406 убити и 801 ранени граждани в Украйна.

За най-много жертви се съобщава в самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск в източна Украйна.

Службата към ООН уточнява, че това са консервативни оценки и вероятно реалните числа са значително по-големи.

Заредете още

XS
SM
MD
LG