Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
14:52 29.3.2022

Русия планира да "намали драстично" военните действия в района на Киев и Чернигов. Това каза заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фромин, който е част от руската преговорна делегация в Истанбул, цитиран от руските информационни агенции.

По думите му това решение цели да "увеличи взаимното доверие" и да спомогне за напредък в мирните преговори и постигането на "крайната цел" - подписването на споразумение между двете страни.

"Поради факта, че преговорите за споразумение за неутралитет на Украйна и нейния ядрен статут и гаранции за сигурност (за Украйна) преминават в практически етап и като се вземат предвид принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Руската федерация взе решение да намали драстично бойните действия в района на Киев и Чернигов с цел повишаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за по-нататъшни преговори и за подписване на гореспоменатото споразумение", се казва в изявлението на Фромин, цитирано от Би Би Си.

13:41 29.3.2022

Най-малко 12 души са загинали и 33 са ранени, съобщиха украинските власти, след като руски ракети удариха сграда на местната администрация в южния град Николаев.

Вследствие на атаката беше разрушена цялата централна част на 9-етажната сграда. По-рано през деня губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че продължава търсенето на оцелели под отломките. Засега са спасени 18 души.

"Сградата на регионалната администрация беше ударена, половината е разрушена", каза Ким, цитиран от Би Би Си. "Що се отнася до хората и жертвите, в Божиите ръце сме и мнозинството е успяло по чудо да се спаси."

12:53 29.3.2022

Руският милиардер Роман Абрамович беше забелязан на преговорите между Украйна и Русия, които се провеждат във вторник в Истанбул. Неговата роля в разговорите обаче не е ясна.

От Кремъл съобщиха, че Абрамович не е официален член на руската делегация. Руската страна също така опроверга информацията, че милиардерът, както и двама членове на украинския преговорен екип са имали симптоми на отравяне. Според Москва новината е част от "информационната война". Тя беше съобщена в понеделник от американското издание Уол стройт джърнъл и разследващия сайт Белингкат.

По-късно говорителят на собственика на Челси съобщи, че милиардерът подозира, че е е бил отровен по време на предишен кръг от преговори. Източник, близък до Абрамович, каза пред Би Би Си, че той вече се е възстановил и е фокусиран върху преговорите за прекратяване на войната.

10:49 29.3.2022

Напредък в сегашните преговори между Русия и Украйна ще проправи път за среща между украинския президент Володимир Зеленски и неговия руски колега Владимир Путин. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на новия кръг от преговори, който започна във вторник в Истанбул.

Турция е домакин на срещата между украински и руски представители. Двете делегации се срещат за първи път на живо от две седмици насам.

Новият кръг от раговори започна с реч на турския президент Ердоган. В нея той каза, че както Русия, така и Украйна имат своите "основателни опасения", но вече е време за конкретни резултати от преговорите. Той добави, че страната му е готова да организира и среща на най-високо ниво между Путин и Зеленски.

"Прекратяването на тази трагедия зависи и от двете страни", каза Ердоган. "Постигането на прекратяване на огъня и мир възможно най-скоро е в полза на всички. Смятаме, че вече навлязохме в период, в който са необходими конкретни резултати от преговорите", допълни той.

10:41 29.3.2022

Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт". С това изявление обаче той не е имал предвид, че САЩ целят смяна на режима в Русия, а е изразил "моралния си гняв". Това каза самият Байдън в понеделник.

Пояснението се отнася до думите, които той отправи по време на посещението си в полската столица Варшава на 26 март. Коментарът му тогава предизвика безпокойство и беше интерпретиран като призив за смяна на режима в Русия. Впоследствие от Белия дом уточниха, че Байдън е искал да каже, че "Путин не трябва да бъде оставен да упражнява властта си върху своите съседи или върху региона".

06:24 29.3.2022

В Истанбул започват преговори между висши представители на Русия и Украйна.

Късно в понеделник вечерта делегациите на Москва и Киев пристигнаха в Истанбул за първите преговори от седмици насам. Руснаците кацнаха по тъмно, а украинската делегация се приземи още по-късно, предаде Би Би Си.

Целта на Украйна е да договори прекратяване на огъня. Преговорите са насрочени да започнат в 10 часа местно време, което съвпада с българското. Украинската делегация е водена от военния министър Олексий Резников и президентския съветник Михайло Подоляк.

Русия нападна Украйна на 24 февруари. Москва настоява Киев да се откаже от намерението си да стане член на НАТО. Президентът Володимир Зеленски вече каза, че е готов да преговаря за неутралитет, но след изтеглянето на руските войски и референдум. Той каза още, че няма да направи компромис за териториалната цялост на страната.

18:10 28.3.2022

Кметът на Ирпен Александър Маркушин каза, че украинските сили са си върнали пълен контрол над града в понеделник.

Ирпен се намира само на 20 км северозападно от столицата и се оказа в центъра на някои от най-важните битки за бъдещето на Киев.

„Днес имаме добри новини – Ирпен е освободен“, каза кметът Маркушин във видео публикация в социалните мрежи.

„Знаем, че ще има още нападения срещу нашия град и ще го защитаваме смело“, добави той.

Тази информация не може да бъде потвърдена чрез други източници.

Ирпен пострада тежко при постоянните бомбардировки.
Ирпен пострада тежко при постоянните бомбардировки.

17:52 28.3.2022

В Мариупол за загинали около 5 000 души, сред които 210 деца от началото на руската инвазия. Информацията е на кмета на града Вадим Бойченко и не може да бъде проверена чрез други източници. Самият Бойченко определи данните като „приблизителни“.

Мариупол беше обсаден от руската армия на 1 март. В момента под обсада са около 170 000 души, оставени без храна, вода, ток, парно, бензин и мобилна комуникация, казва Бойченко.

По думите му 90% от жилищните сгради са напълно или частично разрушени. 40% от засегнатите постройки са унищожени напълно, а 60% са повредени в различна степен чрез директен ракетен удар по тях.

Напълно или частично са разрушени и 90% от болниците, поликлиниките, училищата, детските градини.

По думи на кмета над 90% от сградите в Мариупол са унищожени.
По думи на кмета над 90% от сградите в Мариупол са унищожени.

16:02 28.3.2022

Руските сили се прегрупират, но не са в състояние да напреднат никъде в Украйна. Това твърди украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр.

По думите й руските сили се опитват да укрепят позициите, които вече заемат, и се опитват да пробият отбраната на Киев, но "няма шанс да превземат столицата".

„От днес противникът прегрупира силите си, но те не могат да напреднат никъде в Украйна“, каза тя на брифинг.

Редица руски военни части се върнаха в Беларус през Чернобил, за да се прегрупират на фона на нарастващите загуби, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна (GSAFU) във Facebook.

Те обаче допускат, че военните части могат да се върнат подсилени и да увеличат опитите за обкръжаване на столицата Киев.

15:59 28.3.2022

Няма да се откажат в никакъв случай. На това са решени лекарите и доброволците в една болница в Киев, която работи денонощно с всякакви жертви на руската инвазия в Украйна, включително и руски войници. Вижте какво разказват те.

"Или ще победим, или Путин ще загуби"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

13:10 28.3.2022

Украинските власти няма да отворят хуманитарни коридори за евакуация на цивилни в понеделник, въпреки че условията за жителите в някои от градовете под обсада са много тежки. Това съобщи вицепремиерът Ирина Вересчук.

По думите й решението е взето заради данни на службите за сигурност за възможни „руски провокации“ по някои маршрути.

Безопасни коридори бяха създадени от Мариупол, Суми и градовете около столицата Киев. Всички те са под руска окупация от над седмица. Според Украйна на няколко пъти руската армия атакува с бомбардировки тези коридори за евакуация на цивилни, въпреки че преди това е сключила уговорка с Киев да не го прави.

Русия отрича да атакува цивилни.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза по-рано в понеделник, че окупираният град е на ръба на хуманитарна катастрофа и трябва спешно да бъде напълно евакуиран. По думите му в капан в центъра му са около 160 000 цивилни, които нямат достатъчно вода, храна и лекарства.

Според Бойченко 25 автобуса чакат на извън града, за да евакуират цивилните, но руските сили не ги допускат.

10:50 28.3.2022

Международният комитет на Червения кръст все още не е успял да достигне окупирания Мариупол, защото трябва първо Русия и Украйна да осигурят безопасен коридор.

Двете страни трябва да бъдат отговорните поръчители и да сключат споразумение за безопасно преминаване. Трябва да разпространят информация за маршрута на коридора и да дадат достатъчно време на хората да се измъкнат“, каза говорителят на Червения кръст Мар Морис в интервю за Би Би Си.

„В момента ние нямаме екип, който да има достъп“, каза той.

Той припомни, че според Международното хуманитарно право „хората трябва да имат възможност да си тръгнат, но не трябва да бъдат карани на сила“. Много от жителите на Мариупол се крият в убежища от седмици и страдат от недостиг на храна, вода и лекарства.

Не се знае точно колко са останалите цивилни в града, но преди седмица украинските власти съобщаваха за близо 100 000 души. Оттогава много хора се измъкнаха в частни автомобили, но и много остават.

Украйна обвинява Русия, че кара хиляди цивилни на сила да се евакуират от Мариупол към Русия и затова не позволява организирането на хуманитарни коридори към останалите части на Украйна.

Русия отрича да е карала хората на сила, но съобщава за евакуация под руски ескорт.

10:33 28.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за запазването на териториалната цялост на Украйна. Това каза той в неделя късно вечерта, ден преди разговорите с Русия, които ще се проведат в Турция във вторник.

Приоритетите на Украйна по време на преговорите ще бъдат „суверенитет и териториална цялост“, каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 март и се съгласи Турция да бъде домакин на преговорите.

07:50 28.3.2022

Училищата в Киев започват отново работа в понеделник чрез дистанционно обучение. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи ден по-рано, че образованието в столицата ще е „по-адаптирано за настоящите условия като използва различни образователни платформи“.

„Важна задача днес за града е да живее и работи дори при тези трудни условия на военно положение“, написа той в Телеграм.

По думите му руснаците се опитват да сплашат украинците, но „това няма да стане“.

Според данни на ООН над половината от всички 7,5 милиона украински деца са напуснали страната от началото на войната.

Украински деца се евакуират от родните си градове с влакове.
Украински деца се евакуират от родните си градове с влакове.

06:37 28.3.2022

Украйна обвини Русия в "безотговорни" действия в района на Чернобил, които могат да доведат до взрив.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук обвини Русия в "безотговорни" и потенциално опасни действия в района на окупираната ядрената централа в Чернобил, която се взриви през 1986 г.

Районът беше превзет от Русия веднага след началото на войната на 24 февруари. Верешчук обвини Русия, че "въоръжава" района и прехвърля там старо и неподдържано въоръжение, което може да доведе до взрив. Това, според нея, може да повреди купола над взривилия се през 1986 г. четвърти реактор на централата.

Киев също обвини руските войски, че не позволяват на пожарникарите да се справят с многобройните пожари в района.

"В контекста на ядрената безопасност, безотговорните и непрофесионални действия на руските войски представляват много сериозна опасност не само за Украйна, но и за стотици милиони европейци", каза Верешчук.

Украинската вицепремиерка призова Съвета за сигурност на ООН да обяви за демилитаризирана зоната около Чернобил и да изпрати международна мисия.

06:21 28.3.2022

Руските сили са напуснали Славутич след протести от местните хора.

Градът в близост до Чернобил беше превзет ден по-рано. Кметът на Славутич Юри Фомичев е цитиран от Ройтерс, че войниците са свършили "това, което трябваше да свършат", и са напуснали града. Руските войски превзеха Славутич в събота и за кратко задържаха кмета. Стотици местни жители обаче излязоха на протест и кметът беше освободен. В Славутич живеят предимно работниците, които поддържат затворената ядрена централа в Чернобил, която се взриви през 1986 г.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че Русия е била принудена да оттегли свои части от района на Киев заради понесени тежки загуби. Две батальонни тактически групи са били върнати в Беларус, твърди украинският генерален щаб.

Киев съобщава също за "значително намаляване на интензивността" на частите, които влизат от Русия в Украйна.

16:17 27.3.2022

Населението на украинския град Чернигов е без водоснабдяване, топлоснабдяване и електроснабдяване.

По информация на регионалната администрация газоснабдяването все още не е напълно прекъснато. Градската инфраструктура е била разрушена от "непрекъснатите сражения", но в момента текат усилия за отстраняване на щетите.

Руски войски държат града под обсада. Чернигов е разположен на ключова пътна артерия, която свързва районите, граничещи с Русия и Беларус, с Киев, припомня БТА.

Кметът Владислав Атроженко каза в събота, че градът е "напълно опустошен" от руските войски. По негови думи над 200 цивилни са убити през последните седмици и повече от половината от 285-те хиляди души, обитавали града до началото на войната, са го напуснали. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

13:09 27.3.2022

Русия е ударила военни цели в град Лвов в западна Украйна с високоточни крилати ракети, предаде Ройтерс.

Според руското министерство на отбраната са унищожени склад за гориво на украинските сили близо до Лвов. Крилати ракети са използвани и срещу срещу завод в града, в който се ремонтирали противовъздушни системи, радарни станции и прицелни устройства за танкове, съобщи министерството. "Въоръжените сили на Руската федерация продължават настъпателните операции като част от специалната военна операция", се казва в изявление на ведомството. Русия е използвала далекобойни ракети с морско базиране, за да унищожи арсенал с ракети С-300 и зенитноракетни системи БУК близо до Киев. Руските сили са унищожили и редица дронове, добави руското министерство.

10:59 27.3.2022

12 журналисти са загинали в Украйна от началото на войната, съобщи украинският генерален прокурор Ирина Венедиктова. Други десет репортери са били ранени по време на сражения.

"Да казваш на света истината за агресията на Путин е смъртоносно - 12 журналисти вече загинаха във войната", написа Венедиктова. Според нея журналистите са били убити от руски военни. Тази информация не може да бъде потвърдена от независим източник.

Според разследванията досега най-малко 56 представители на медиите са били нападнати, в това число и 15 чужденци.

10:46 27.3.2022

Украйна и Русия са се договорили за два „хуманитарни коридора“ за евакуация на цивилни от фронтовите зони в неделя, включително позволяване на хората да напускат с лични автомобили от южния град Мариупол, съобщи Ройтерс.

Заредете още

XS
SM
MD
LG