Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
14:53 25.5.2022

Русия е готова да допусне износа на украинско зърно, ако Западът вдигне санкциите

Русия призова Запада да вдигне тежките санкции, които бяха наложени срещу Москва заради войната в Украйна. Според заместник-министъра на външните работи на страната Андрей Руденко това може да е част от „широк подход“, насочен срещу глобална хранителна криза.

По думите на Руденко Кремъл е готов да предостави хуманитарен коридор, по който кораби с житни култури могат да плават безопасно, стига санкциите срещу Москва да се вдигнат и Киев да премахне мините, поставени около някои пристанища.

Украйна е един от най-големите производители и износители на житни култури в световен мащаб, но от началото на войната няма възможност да изнася продукцията си заради руските морски блокади.

В понеделник ЕС обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната си срещу Украйна.

11:02 25.5.2022

Пристанището в Мариупол е разчистено от мини и се връща към работа, твърди Москва

Пристанището в украинския град Мариупол, който се намира на брега на Азовско море и беше превзет от руската армия, е разчистено от мини и започва да работи. Това заяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Канашенков.

Десетки кораби, сред които и плаващият под малтийски флаг с основно български екипаж „Царевна“, бяха блокирани от началото на войната в пристанището на Мариупол. Движението им беше блокирано заради минирането на входа на пристанището, за което Русия и Украйна взаимно се обвиняваха.

По информация на Конашенков от началото на войната руските сили са унищожили 1006 безпилотни летателни апарата, 178 самолета и 126 хеликоптера, 322 зенитни ракетни комплекса, 3258 танка и други бронирани машини, 430 реактивни системи за залпов огън, 1671 артилерийски оръдия и миномети, както и 3155 специални автомобила.

07:31 25.5.2022

14 цивилни жертви след руски атаки в Донбас. Зеленски поиска още оръжия

14 цивилни са били убити, а други 15 са ранени след бомбардировките в Донецска и Лугаска области в последното денонощие. За това съобщиха украинските власти.

Руските сили са превзели град Светлодарск и други две украински селища в Донецка област, за което потвърди и украинският управител на областта. Населените места се намират на 60 км от Северодонецк, който е една от ключовите цели на руската офанзива в Източна Украйна.

По думи на президента Володимир Зеленски Русия използва всичко, което има на свое разположение, в атаката си срещу градовете в Донбас Лиман, Попасна, Северодонецк и Славянск.

„Окупаторите искат да унищожат всичко там“, каза Зеленски. Той призова за предоставяне на още оръжия за страната му по време на обръщение пред Световния икономически форум в Давос. По думите му Русия е извършила 1500 ракетни атаки и още 3000 въздушни атаки срещу Украйна от началото на войната.

16:36 24.5.2022

ЕС обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната срещу Украйна

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната си срещу Украйна, предадоха световните агенции.

Думите ѝ дойдоха на фона на покачващите се цени на зърното, олиото и други хранителни стоки на световния пазар. Тенденциите започнаха след нахлуването на Москва в Украйна, която е един от най-големите производители на пшеница в света.

16:35 24.5.2022

"Критично необходимa". 20 държави обещаха нова военна помощ за Украйна

Двадесет държави обещаха да изпратят нова военна помощ за Украйна, които да помогнат на страната да се отблъсне продължаващата руска военна агресия. Това съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин късно в понеделник след края на втората среща на Контактната група за отбрана на Украйна.

Сред страните, поели ангажимент, са Италия, Дания, Гърция, Норвегия и Полша. Те ще дарят на Украйна "критично необходими артилерийски боеприпаси, системи за брегова охрана, танкове и други бронирани превозни средства".

"Други [от страните] поеха нови ангажименти за обучение на украинските сили и поддържане на нейните военни системи", каза Остин.

16:30 24.5.2022

Русия е превзела град Свитлодарск в Донецк

Руските войски са превзели град Свитлодарск в Бахмутския окръг в Донецк. Това предаде Би Би Си, позовавайки се на информация от украинските власти и Донецката народна република, която е контролиран от проруските сепаратисти. Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

Руските военни са влезли в града във вторник сутринта, каза пред украинска радиостанция ръководителят на Свитлодарската военна администрация Сергей Гошко.

"В момента окачват техния парцал върху административната сграда", каза Гошко, визирайки знамето на Русия.

Преди началото на войната Свитлодарск имаше население от около 11 000 души.

13:53 24.5.2022

Руски военни са отвели кмета на град Кириливка в неизвестна посока

Руската армия е задържала и отвела в неизвестна посока кмета на град Кириливка Иван Малеев. Това съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа, позовавайки се на информация от регионалната военна администрация в Запорожие.

Според информацията във вторник сутринта руските сили са "отвлекли" Малеев заедно с неговия заместник Игор Коробку.

Кириливка е популярно курортно селище на брега на Азовско море, което в момента е окупирано от руски части. Това е вторият път, в който Русия задържа кмета на града. Това се случи и на 17 април, след като Малеев отхвърли ултиматума да сътрудничи на руската армия. По-късно той беше освободен.

13:11 24.5.2022

Руската офанзива в Донбас е най-голямата от Втората световна война насам, твърди Украйна

Руската офанзива в района на Донбас е "най-мащабната на европейска територия след Втората световна война", каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Кулеба призова съюзниците на Украйна да ускорят доставките на оръжия и боеприпаси за страната и по-специално на реактивни системи за залпов огън, артилерия с голям обсег и бронетранспортьори .

"Руската офанзива в Донбас е безмилостна битка", написа той в Туитър, добавяйки, че е твърде рано да се заключи, че Украйна вече разполага с всички необходими оръжия.

По-рано руското министерство на отбраната каза, че Русия е нанесла въздушни удари по оръжеен склад в Донбас, използван за съхранение на снаряди за американски гаубици M777. Тези твърдения не могат да бъдат проверени чрез независими източници.

10:28 24.5.2022

"Украинците плащат скъпо". Русия засили офанзивата си в Донбас

Според доклада на британското разузнаване, публикуван във вторник, Русия се опитва да обгради от всички страни Северодонецк - град с население около 100 000 души. В същото време руската армия е съсредоточила усилията си и над Лисичанск и Рубижне, които се намират в същия регион.

Руските сили са постигнали локални победи в някои части на района с помощта на своята артилерия. Украинската съпротива обаче остава сериозна и тази част от фронта остава под контрола на Киев.

Ако Русия превземе Северодонецк обаче, целият регион на Луганск ще попадне под руска окупация, пише още в доклада на британските служби. Оттам твърдят още, че в случай на руски успех и преместване на фронтовата линия още на запад, има вероятност комуникацията на руското военно командване на срещне трудности, което пък да доведе до затруднения с логистичното снабдяване.

07:44 24.5.2022

Тежки сражения се водят в района на Донбас

Най-тежките сражения в момента се водят в района на Донбас в югоизточна Украйна, каза президентът на страната Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

"Бахмут, Попасна, Северодонецк - окупаторите засега се съсредоточават най-вече в тази посока", каза Зеленски. "Никой не е разрушавал Донбас така, както руската армия го разрушава в момента", добави той.

По-рано в понеделник украинските сили съобщиха, че Русия е засилила въздушните атаки в района на Северодонецк в опит да унищожи важна инфраструктура. Според тяхната информация градът е под непрекъснат обстрел от страна на руските сили, които опитват да го обсадят. Данните не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

14:30 23.5.2022

Над 80 души са загинали по време на руска атака в Чернигов на 17 май

Над 80 души са били убити по време на руска атака над военна база в северното украинско село Десна по-рано през месеца. Това каза в понеделник украинският президент Володимир Зеленски по време на своето обръщение на Световния икономически форум в Давос.

Селото се намира в Черниговския регион и е отново под украински контрол, след като в началото на месеца руските сили се изтеглиха от Северна Украйна и се съсредоточиха в Донбас. Руската атака, убила 87 души, се състоя на 17 май.

"Днес приключихме работата по Десна. За съжаление статистиката е следната: има 87 жертви под развалините на Десна. Бъдещето на Украйна ще бъде без тези хора", каза още Зеленски.

14:08 23.5.2022

Първият руски войник, обвинен във военно престъпление в Украйна, беше осъден на доживотен затвор

Съдът в Киев осъди 21-годишния руснак Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в Украйна. Така завърши първият съдебен процес за военни престъпления, извършени по време на войната в Украйна.

11:26 23.5.2022

Беларус струпва сили по границата с Украйна

"Беларуските въоръжени сили извършват усилено разузнаване и са разположили допълнителни сили по граничните райони на Гомелска област", се казва съобщение на Фейсбук страницата на украинския генерален щаб. Според Киев заплахата от ракетни и въздушни нападения срещу Украйна от беларуска територия остава.

Беларус засега не участва със свои войници в сраженията в Украйна. Беларуският лидер Александър Лукашенко не се включи със свои войски в конфликта, но на руските войски беше разрешено да навлязат в Северна Украйна през територията на Беларус.

11:14 23.5.2022

Всеки ден в Източна Украйна може да загиват до 100 украински военни

Възможно е да се убиват между 50 и 100 украински войници на ден по време на битките в източната част на Украйна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в неделя в отговор на журналистически въпрос относно отношението му към петиция за отмяна на забраната украинци във военна възраст да напуснат страната. Въпросът беше повдигнат на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда в неделя.

Журналистът припомни, че петицията е събрала 25 хиляди подписа. "Не знам до кого трябва да бъде адресирана тази петиция. Може би към мен. Или може би до родители, чиито синове са дали живота си, докато защитават този или онзи регион, този или онзи град? Когато днес от 50 до 100 души на ден може да умират в най-трудния регион, на Изток... Те защитават нашата държава и нашата независимост, за които говорят всички по света", отговори Зеленски.

10:20 23.5.2022

Украинският парламент забрани руските военни символи "Z" и "V"

Украинската Върховна рада забрани символите "Z" и "V", използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна. Това съобщи Ройтерс в неделя, като по предложението на президента Володимир Зеленски е направено изключение за използването на символите за образователни или исторически цели.

08:54 23.5.2022

Руските жертви за 3 месеца са приблизително колкото съветските за 9 години в Афганистан

През първите три месеца на войната в Украйна Русия е претърпяла сходен брой жертви с този на съветската армия по време на деветгодишния конфликт на СССР в Афганистан. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания.

Високите числа според Лондон могат да бъдат обяснени с комбинация от лоша тактика и коменден подход, ограничено покритие на въздушното пространство и липса на гъвкавост. Министерството предвижда тези загуби да стават все по-видни в руското общество и да се увеличи неговото недоволство.

По време на конфликта в Афганистан между 1979 и 1989 СССР губи близо 15 000 войници. Тогава Москва опитва да наложи комунистическо управление, а войната се смята за един от факторите за разпадането на СССР.

08:32 23.5.2022

Русия опитва да обсади Северодонецк

Руските военни се опитват да пробият защитата на Украйна, за да достигнат административни граници в източен Луганск. Това съобщава Генералният щаб на украинските военни сили в понеделник. Основна цел, върху която е съсредоточена Русия, е град Северодонецк. Той е под непрекъснат обстрел от страна на руските сили, които опитват да го обсадят.

Украинските сили уточняват, че "врагът" е засилил въздушните атаки в опит да унищожи важна инфраструктура в района. Украйна е предотвратила 11 вражески атаки в рамките на последното денонощие. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Съобщава се също за бомбардировки във втория по големина украински град Харков, както и южните Николаев и Запорожия.

15:44 22.5.2022

Назначен от Русия кмет в Украйна е ранен при взрив. Киев удължи военното положение до август

Назначеният от Русия кмет на окупирания украински град Енергодар Анрей Шевчук е бил ранен при експлозия. Това съобщи избраният от украинските граждани кмет на Енергодар Дмитро Орлов, който в момента се намира в близкия Запорожие.

По думи на Орлов Шевчук и негови телохранители са били отведени в болница, за да получат грижи за нараняванията си. Той добави, че няма други ранени при взрива и предположи, че атака е била умишлена.

Руското Министерство на отбраната съобщи за започнали въздушни удари в района на Николаев и Донбас. Те са били насочени срещу командни центрове, войници и складове за боеприпаси, каза говорителят на ведомството генерал Игор Конашенков. За информацията няма потвърждение.

По-рано украинските власти съобщиха за ранени цивилни по време на въздушни атаки в района на Запорожие.

08:03 22.5.2022

Русия обяви, че е унищожила склад със западни оръжия. Москва има недостиг на дронове

Руските военни обявиха, че са унищожили склад с голямо количество западни оръжия в района на украинския град Житомир, намиращ се в близост до Киев. Според Министерството на отбраната на Москва това се е случило след удар с крилата ракета „Калибър“, изстреляна от руска фрегата в Черно море.

В друго съобщение на руската армия се казва и за нанесени удари срещу складове в Одеса, както и за сваляне на украински изтребители и дронове. И двете новини остава без потвърждение.

В същото време от британското военно разузнаване съобщиха, че е много вероятно руската армия да има недостиг на безпилотни летателни апарати за фронта. Според британците намалените възможности за производство от последните години, както и бързия темп на загуби на дронове може да доведе до сериозни ограничения в разузнаването на руснаците и така да намали допълнително способностите на армията.

16:12 21.5.2022

Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона, с който се отпускат нови 40 млрд. долара помощ за Украйна, съобщиха световните агенции. Това е най-голямата по размер подкрепа, която е предоставяна за Киев от началото на войната и ще бъде разпределена за военни, икономически и хуманитарни цели.

В четвъртък законът мина през Сената, където беше приет с голямо мнозинство от 86 гласа „за“ и само 11 „против“. В края на април Байдън поиска 32 млрд., но впоследствие сумата нарасна.

Половината от сумата ще бъде насочена за военнотехническа помощ. 9 млрд. ще отидат за подкрепа на икономиката на страната, а 5 млрд. ще отидат за покриването на недостига на храни заради проблемите в износа на украинското земеделие. 1 млрд. са предвидени и за нуждите на бежанците от Украйна.

Решението на САЩ беше посрещнато с благодарност от страна на президента Володимир Зеленски.

Американският президент вече подписа и закон по програмата "заем-наем" (Lend-Lease), който предвижда без бюрократични пречки да се отдават американски оръжия и боеприпаси на Украйна. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз.

Заредете още

XS
SM
MD
LG