Връзки за достъпност

Извънредни новини
В пакета военна помощ са включени ракети въздух-земя Storm Shadow
В пакета военна помощ са включени ракети въздух-земя Storm Shadow

на живо Войната: 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Лондон обяви най-голямата си помощ за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Страните от ЕС искат по-добра противовъздушна отбрана за Украйна, но не обещават да изпратят ракети "Пейтриът";
  • Един загинал и няколко ранени след руски обстрели в Донецка, Харковска и Херсонска области;
  • Руската армия е превзела село Богдановка край Бахмут;
  • Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области.
12:45 9.11.2022

Нова масирана руска атака с дронове камикадзе в Днепропетровска област

Русия изстреля множество дронове камикадзе в Днепропетровска област в югоизточната част на Украйна рано на 9 ноември. Има ранени хора, нанесени са щети на цивилни обекти, съобщиха от регионалната военна администрация, докато се водят ожесточени битки в източната част на Донецка област и на юг.

"Нашата противовъздушна отбрана унищожи пет артилерийски боеприпаси. Те атакуваха с дронове и град Днипро, насочвайки се към логистично предприятие. Четирима служители бяха ранени, трима от тях са в тежко състояние в болница", каза губернаторът Валентин Резниченко.

Руските сили бомбардираха и Никополския окръг в региона с ракети "Град" и тежка артилерия. Резниченко уточни, че обстрелът е повредил частни къщи, фабрика и електропровод, но хората не са пострадали. Пожар се е разпространил на повече от 3000 квадратни метра, но той вече е потушен.

Руските войски редовно обстрелват Днепропетровска област с различни видове оръжия, по-специално областите Никопол, Криворизки и Синелник.

10:01 9.11.2022

Шон Пен занесе един от "Оскар"-ите си на Володимир Зеленски

Американският актьор и режисьор Шон Пен посети за трети път от началото на войната в Украйна и занесе една от двете си златни статуетки "Оскар" на президента Володимир Зеленски. От своя страна той го награди с Орден за заслуги III степен. Двамата отидоха до площада на Конституцията в Киев, където на Алеята на храбростта е поставена табела с името на Пен, който отиде там още в първия ден на руското нахлуване.

09:39 9.11.2022

Сергей Шойгу инспектира щаба на ген. Суровикин

Руският министър на отбраната ген. Сергей Шойгу направи инспекция на командния пункт на Обединената групировка на руските войски в Украйна, съобщи военното министерство в Москва и публикува видео.

"Шойгу е изслушал доклад на командващия армейски ген. Сергей Суровикин за текущата оперативна обстановка, действията на противника и изпълнението на бойните задачи на руските войски в различни оперативни райони. Суровикин е докладвал и за подсигуряването с всичко необходимо на войниците, пристигнали в състава на групировката и са били призовани в рамките на частичната мобилизация", се казва още в съобщението.

Суровикин, наричан в Русия ген. Армагедон, защото е радикален, беше назначен от Кремъл за специален командир на руските сили в Украйна през октомври, веднага след като беше взривен Кримският мост. Дотогава такъв пост нямаше.

При инспекцията си Шойгу се е срещнал и с военнослужещи и е връчил медал и отличия "за проявена храброст и героизъм".

Русия иска да продължи с настъплението си и отвъд Донецка област, но няма да дадем нито сантиметър от земята си, каза междувременно украинският президент Володимир Зеленски в своето видеообръщение. "Окупаторите продължават да са изключително активни - има десетки атаки всеки ден, но те търпят невероятно големи загуби", добави той.

Зеленски обаче съобщи, че около 4 млн. души в Украйна са останали без ток, в 14 области и в столицата Киев.

11:56 8.11.2022

Украинската армия е отблъснала руски атаки в Донбас

Украинската армия съобщи, че е отблъснала няколко руски атаки в Донбас. По думите на президента на Украйна Володимир Зеленски тежките загуби, които понасят руснаците всекидневно, са показателни за „лудостта“ на стратегията на Москва за атака.

По информация на генералния щаб на украинската армия руските войски на изток продължават атаките си срещу градовете Бахмут, Авдиевка и Новопавливка. Руската офанзива е фокусирана в Донецк. В понеделник в редовното си видеообръщение Зеленски нарече битките в района „епицентър на най-голямата лудост на окупаторите“.

„Те умират със стотици всеки ден“, каза Зеленски. „Теренът пред украинските позиции е буквално осеян с телата на окупаторите”, добави той.

По информация на украинската армия в южния град Херсон преоблечени в цивилни дрехи руски войници окупират домовете на гражданите. Целта им е да подсилят позициите си за улични боеве в очакване на украинска офанзива, за да си върнат града. В Херсон, който се намира на контролираната от Русия територия на западния бряг на река Днепър, няма електричество и течаща вода. Двете страни се обвиняват една друга в саботаж и демонтиране на електропроводи.

16:28 7.11.2022

Русия остава само с 20% от модерните си ракети. Ще доставя от Иран

Русия е изхабила 80% от всичките си модерни ракети и боеприпаси от началото на войната срещу Украйна. Това съобщи Главното управление по разузнаване (ГУР) към Министерството на отбрната на Украйна.

Според данните на разузнаването Москва разполага само със 120 ракети „Искандер“. Порати тази причина Кремъл подготвя и закупуването на иранските балистични ракети „Фатех – 110“ и „Золфагар“. От Киев твърдят, че договорка за доставката вече е постигната, а снарядите ще бъдат доставяни по въздух до Крим, откъдето ще бъдат пренасочвани по вода към пристанищата в Каспийско море.

В понеделник Володимир Зеленски каза, че Русия подготвя нови удари срещу цивилната инфраструктура на Украйна.

Преди дни Иран призна, че са извършвани доставки на дронове за Русия, но това се е случило преди войната в Украйна. Москва отрича да използва иранските дронове за нападения срещу Киев и други украински градове.

09:30 7.11.2022

Войници, преоблечени като цивилни. Русия се подготвя за улични боеве в Херсон

Руски войници, преоблечени в цивилни дрехи, окупират домове на гражданите, за да подсилят позициите си за предстоящи улични боеве в Херсон. Това съобщи Генералният щаб на Въоръжениете сили на Украйна.

„В същото време руски, пропагандни журналисти се подготвят да снимат видеа в града, за да сипят обвинения за разрушение на цивилна инфраструктура от страна на украинските сили“, съобщиха още от Киев и добавиха, че с тези си действия Москва е нарушила нормите за водене на война.

В последните дни руските сили са симулирали изтеглянето си от града като първо са свалили руското знаме от административните сгради, а по-късно са вдигнали и блокадите, поставени на различни входни точки.

Херсон беше окупиран от Русия още в първите дни на войната през март. В последните седмици руските сили изселиха десетки хиляди жители от града и околностите му в очакване на украинското контранастъпление и битката за града.

19:49 6.11.2022

Урсула фон дер Лайен предлага до 1.5 млрд. евро месечно за Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, в който са обсъдили затягане на санкциите във връзка с руската инвазия в Украйна, както и негативната роля на Иран за агресията.

Фон дер Лайен е информирала Зеленски, че тази седмица ще предложи финансова подкрепа за страната до 1.5 млрд. евро месечно, като общият ѝ размер за 2023-а година да достигне 18 млрд., както бе съобщено по-рано.

Двамата са дискутирали гарантирането на износа на земеделска продукция от Украйна, така че тя да достигне до други краища на света, след като Русия за кратко излезе от така наречената зърнена сделка след удара по черноморския ѝ флот в Севастопол. В този контекст те са разговаряли за увеличаване на капацитета на коридорите на солидарността ЕС-Украйна, които бяха създадени за износ на аграрни и други стоки след началото на войната през февруари.

Самият Зеленски написа в Twitter:

"Обсъдихме значението на продължаването на зърнената инициатива за световната продоволствена сигурност и засилване на санкциите и противопоставяне на действията на Иран, който подкрепя агресията".

15:00 6.11.2022

Кличко предупреди за най-лошия сценарий - евакуация от Киев заради спирането на тока

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че не изключва заради масирания руски обстрел на енергийната инфраструктура през октомври да предстои масово спиране на тока. Това може да доведе и до проблеми с водоснабдяването, топлоподаването и комуникациите. Кличко говори за това в ефира на украинската телевизия, след като от дни вече често токът спира за часове.

Той призовава жителите на Киев да се запасят с вода, храна, топли дрехи и да заредят всички налични батерии. Той дори каза да обмислят възможността за временно напускане на столицата, което определи като най-лошия сценарий.

„Ние правим всичко, за да предотвратим прекъсване на тока. Но нека бъдем честни - нашите врагове правят всичко, за да гарантират, че градът ще е без отопление, електричество, водоснабдяване, така че всички да умрем“, каза Кличко.

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория обвини лично руския президент Владимир Путин, че се опитва да унищожи украинската нация: "Путин не се нуждае от украинците. Той се нуждае от региона, той се нуждае от една Украйна без нас".

Кличко уточни, че в Киев са разположени около 1000 пункта за отопление, но това може да не е достатъчно, тъй като в града живеят повече от 3 милиона души, плюс 350 000 вътрешно разселени.

New York Times пише, че градските власти разработват сценарии за евакуация на жителите на столицата. В момента постоянни прекъсвания на тока поради руски обстрел са въведени в седем региона на Украйна, тъй като ракетните удари повредиха около 40% от енергийната инфраструктура.

Междувременно руските окупационни власти в Херсон съобщиха, че токът в града и още 10 населени места е спрял в резултат на терористичната атака на магистралата Берислав-Каховка, при която са били повредени 3 стоманобетонни стълба на високоволтови електропроводи. Киев не е коментирал.

11:07 6.11.2022

"Терористично сътрудничество". Зеленски обвини Иран в лъжа, че е пратил малко дронове на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Иран, че е излъгал, че е изпратил само ограничен брой дронове на Русия и съобщи, че украинските сили свалят поне по 10 такива всеки ден. Той съобщи, че другата седмица Киев ще започне кампания за набиране на средства за закупуване на морски дронове за противодействие на руските военни сили в украинска акватория.

10:20 6.11.2022

Възстановиха външното захранване на АЕЦ Запорожие, но обстрелът на града не спира

Външното електрозахранване на АЕЦ Запорожие в Украйна е било възстановено два дни след изключването ѝ от мрежата след руски обстрел, който повреди линиите за високо напрежение, съобщи органът за ядрен надзор на ООН.

И двата външни електропровода на атомната централа бяха ремонтирани и повторното включване започна в събота следобед, каза генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Той повтори призива си за създаване на зона за ядрена безопасност и защита около централата, за да се предотврати ядрена авария.

"Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно", предупреди Гроси.

В същото време Анатолий Куртев - представител на градския съвет на Запорожие, събщии, че един човек е загинал при нов нощен обстрел на града. По думите му са унищожени съоръжения от гражданската инфраструктура, а от взривната вълна има счупени стъкла и повредени покриви на близки къщи. Той публикува и снимки в Телеграм.

20:55 5.11.2022

Нов тежък обстрел преди битката за Херсон, докато енергийната криза се задълбочава

Руските и украинските сили си размениха нов тежък артилерийски огън в множество населени места на 5 октомври, съобщиха представители на двете страни. Това се случва, докато назначените от Русия служители продължават да евакуират хора от западния бряг на река Днепър на фона на нарастващата украинска контраофанзива.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че нейните войски са осуетили руските атаки ден по-рано в източната част на Луганска и Донецка област. Освен това противовъздушна отбрана е свалила множество руски и ирански дронове и две крилати ракети "Калибър". Президентът Володимир Зеленски похвали пехотните и артилерийските бригади за "унищожаването на вражеската техника, руската работна ръка".

Министерството на отбраната в Москва пък каза, че украински атаки са били отблъснати в обявените за анексирани региони на Донецк, Луганск и Херсон, където са се водили най-тежките боеве в последните дни. Украинските сили предприемат бавна и постепенна контраофанзива в южната част на региона от седмици, приближавайки се до пряка заплаха за град Херсон, който беше превзет скоро след нахлуването на Русия през февруари. Очаква се решителната битка да започне скоро, на фона на нова военна помощ, която обещаха на Украйна САЩ и Нидерландия.

По информация на местните окупационни власти, които организираха евакуация, обявена лично от Владимир Путин за необходима, десетки хиляди жители вече са заминали към окупирани от Русия територии. Киев обаче обвинява Москва, че е "отвлякла" местни хора. Според непотвърден оценки в региона все още се намират 170 000 души, които не искат или не могат да го напуснат.

Междувременно националният енергиен оператор на Украйна съобщи, че ще увеличи прекъсванията на тока в Киев и седем други региона, тъй като националната мрежа остава сериозно повредена след седмици на руски въздушни удари.
В същото време потреблението на ток нараства, тъй като времето става по-студено, а са нужни постоянни ремонти и планирани прекъсвания, за да се избегне претоварване.

16:42 5.11.2022

"В калта всеки ден". Мобилизирани руснаци протестират срещу лошите условия

Десетки мобилизирани руснаци в Казан протестираха заради лошите условия на полигона. Няколко видеоклипа с кадри от бунта бяха публикувани от изданието "Сота" и Телеграм канала ASTRA.

Според "Сота" мобилизираните са недоволни от ръждясали картечници, липса на вода, храна и дърва за отопление. Във видеото се чува как един от протестиращите настоява за перални, за да могат да перат ежедневно и тогава „ще се радват да са в калта всеки ден от сутрин до вечер“.

Полковникът, както го наричат протестиращите, излиза при тях. Те искат да "обясни на момчетата" защо трябва да живеят в тези условия, но след като не успява, той е принуден да си тръгне под освирквания и обидни скандирания.

Това не е първият път, когато мобилизираните се оплакват от мизерията и проблеми с доставките. Само за последния месец в мрежата се появиха десетки подобни видеа. След обявяването на мобилизацията на 21 септември от различни региони идва информация, че мъжете дори са принудени сами да си купуват защитни средства и комплекти за първа помощ. В някои случаи на техните роднини се налага да вземат заеми и бързи кредити заради това.

В края на октомври Кремъл съобщи, че "частичната" мобилизация е приключила, след като са били призовани планираните 300 000 души, като по официални данни около 50 000 от тях вече изпълняват бойни задачи. В същото време руският президент Владимир Путин подписа закон, който разрешава мобилизацията на осъдени за престъпления.

11:06 5.11.2022

Над 500 руски затворници, вербувани от "Вагнер", са загинали за два месеца

Само за два месеца във войната в Украйна са загинали повече от 500 руски затворници, вербувани от ръководството на частната военна компания за наемници "Вагнер", съобщава The Insider.

Броят на загиналите е установен с помощта на писма, изпратени до близките на жертвите. Те са открити и проверени от служители на Украинския център за изучаване и противодействие на хибридните заплахи. 224 от писмата са подписани от Андрей Трошев - един от лидерите на "Вагнер". Те са придружени с посмъртен медал „За храброст“, а самите документи (публикувани в социалните мрежи от близки) са изрядно номерирани, което позволява да се направят изводи за техния брой.

Изданието е успяло да се свърже с някои роднини на загиналите затворници, които потвърждават информацията, че те са отишли на война и са загинали на територията на Украйна.

По-рано британската адвокатска кантора McCue Jury & Partners съобщи, че е завела дело във Върховния съд на Лондон срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, и основаната от него „Вагнер“ заради участието им във военни престъпления в Украйна.

17:51 4.11.2022

49 000 мобилизирани руснаци вече изпълняват бойни задачи, каза Путин

От началото на мобилизацията в Русия 318 000 мъже са се присъединили към въоръжените сили на страната. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с доброволчески организации в Москва на 4 ноември. От тях 300 000 са мобилизирани, а 18 000 са доброволци, каза още Путин.

По думите на руския президент 49 000 от тези хора вече са на фронта и изпълняват бойни задачи, а останалите се обучават.

Путин обяви частична мобилизация през септември. Тогава руското военно министерство съобщи, че целта е да се мобилизират 300 000 души, като те ще бъдат подбирани сред хора с военен опит и военна специалност. По-късно се появиха данни, че руските власти мобилизират и хора, които не отговарят на тези условия.

В края на октомври руският военен министър Сергей Шойгу каза, че мобилизацията е приключила. Той каза тогава, че от призованите 300 000 души, 82 000 вече са на фронта.

17:41 4.11.2022

Русия разреши мобилизирането на престъпници

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който разрешава мобилизацията на осъдени за престъпления.

Съгласно новите правила хората, които имат присъди за тежки престъпления, също могат да бъдат изпращани на фронта. Единствените изключения са осъжданите за сексуално насилие над деца, държавна измяна, шпионаж или тероризъм.

Преди месеци се появиха данни, че Русия използва затворници във войната срещу Украйна. Според медийни публикации частната военна компания “Вагнер”, свързвана с близкия до Путин олигарх Евгений Пригожин, набира хора от руските затвори.

12:25 4.11.2022

"Енергиен тероризъм". Русия отново атакува украинска инфраструктура с дронове

Русия е предприела нови атаки с ирански дронове срещу енергийна инфраструктура и цивилни цели в Югоизточна Украйна, съобщиха украинските власти в петък. След ударите президентът на страната Володимир Зеленски обвини Москва в "енергиен тероризъм" и съобщи, че атаките са оставили около 4,5 милиона украинци без ток. Това е около 10% от населението на държавата.

"Самият факт, че Русия прибягва до енергиен тероризъм, показва слабостта на нашия враг. Те не могат да победят Украйна на бойното поле, затова се опитват да сломят нашия народ по този начин", каза Зеленски във вечерното си обръщение късно в четвъртък.

10:22 4.11.2022

Международните инспектори опровергаха обвиненията на Русия за украинска "мръсна бомба"

Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не откриха доказателства за твърденията на Русия, че Украйна разработва "мръсна бомба". Това съобщи директорът на агенцията Рафаел Гроси в четвъртък.

В края на октомври Москва обвини Киев, че планира да използва т.нар. "мръсна бомба" - конвенционално взривно устройство, което съдържа ядрен материал. Украйна отрече и покани международните експерти от МААЕ да инспектират ядрените обекти в страната, за да опровергаят твърденията.

В четвъртък Гроси съобщи, че експертите са приключили проверката си и не са открили доказателства за недекларирана ядрена дейност на Украйна. Инспекцията е извършена в три обекта в Киев, Жовти Води и Днепър.

09:47 4.11.2022

Кулеба разговаря с външните министри на страните от Г-7

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е провел разговор с колегите си от страните от Групата на седемте (Г-7). Това съобщи самият Кулеба в четвъртък вечерта.

Той отбеляза, че разговорът се е състоял "въпреки прекъсването на тока, което предизвика прекъсване на комуникацията".

"Ключовите сигнали бяха: трансформатори, противовъздушна и противоракетна отбрана, танкове по стандартите на НАТО, нови оръжия в подкрепа на украинското настъпление, санкции, отговорност за престъплението на агресия срещу Украйна", написа Кулеба в Туитър.

Той добави, че по време на видеоконференцията е показал на колегите си от страните от Г-7 останки от ирански дрон, който по думите му наскоро е ударил Киев.

Външните министри на страните от Г-7 се срещнаха в германския град Мюнстер. Срещата продължава и в петък.

14:04 3.11.2022

Русия засилва атаките в Източна Украйна и около АЕЦ "Запорожие" според Киев

Русия засилва офанзивата си в Източна Украйна, като увеличава броя на атаките в страната особено срещу енергийни и цивилни инфраструктури. Това съобщи в четвъртък Киев.

Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна отново беше изключена от електрическата мрежа, след като въздушен обстрел повреди останалите високоволтови линии. Така тя остана да се захранва само с дизелови генератори. Това съобщи украинската ядрена фирма „Енергоатом“.

Според компанията Русия планира да се опита да ремонтира и свърже най-голямата ядрена централа в Европа с окупираните от Русия региони Крим и Донбас.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи на брифинга си на 3 ноември, че се водят тежки боеве на изток, като руските войски настъпват в районите на Бахмут, Авдиевка и Новопавливка в Донецка област.

Украинските сили са отбили атаките, каза Киев.

В Луганск украинската армия обвини руските сили, че използват цивилни като живи щитове. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено. Русия отрича да атакува цивилни целенасочено.

Съобщава се също за руски атаки в централната част на Кривой Рог и на североизток в Суми и Харков.

10:25 3.11.2022

Руската инвазия в Украйна прогони около 14 милиона украинци от домовете им, съобщи в сряда върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от АП.

Това е „най-бързото и най-голямо разселване, наблюдавано от десетилетия“ и довежда до увеличаването на бежанците и разселените хора по света до над 103 милиона, каза още той пред Съвета за сигурност на ООН.

Заредете още

XS
SM
MD
LG