Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
14:19 17.11.2022

Загинали и затрупани под жилищна сграда в Запорожието при нов руски обстрел

Най-малко четирима души загинаха в резултат на ракетна атака от руските сили срещу град Волнянск, Запорожка област, в нощта срещу четвъртък. Вероятно още хора все още са под развалините на сграда.

"Според разследването окупационните войски са нанесли три удара с ракети С-300 по Волнянск. Една от тях е поразила двуетажна жилищна сграда, в която са живеели 10 души", съобщи в Телеграм украинската прокуратура.

За четирима е установено, че са убити, смята се, че останалите са затрупани, но не е ясно какво е състоянието им. Територията и сградите на обекти на критичната инфраструктура също са пострадали от вражески обстрел, казаха още от прокуратурата и публикуваха кадри.

Междувременно лично президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видео от сутрешния обстрел на град Днипро, след който 14 души, от които 15-годишно момиче, са в болница.

"Ето още едно потвърждение как терористите искат мир. Утро. Мирен град и желанието на хората да живеят нормален живот. Отиват на работа - ракетна атака! Терористичната държава наистина иска да донесе на украинците възможно най-много болка и страдане“, написа той в Телеграм.

09:39 17.11.2022

Въздушна тревога в цяла Украйна. Зеленски призова напусналите украинци да не се връщат

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога заради нови руски удари. Местните власти и медии съобщават за експлозии от унищожени от украинската ПВО ракети в Одеса, Днепър и Киев. В Днепър след взривовете е прекъснато електричеството в част от града, а в столицата токът отново е спрян превантивно. Гражданите са призовани да не напускат убежищата.

"Три ракети прелетяха над Харковска област. Те бяха забелязани и над Полтавска област. Авиацията се вдигна в небето в Киевска, Черниговска и Черкаска област", съобщи началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който уточни, че около 8 сутринта са изстреляни първите ракети.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна - Андрий Ермак, уточн, че атаките са по енергийни съоръжения.

Самият Володимир Зеленски каза, че докато украинската противовъздушна отбрана не свали повечето от ракетите, не може да призовава украинците, които са напуснали, да се върнат от чужбина, за да възстановят страната.

„Сега имаме статистика – сваляме 70%. Ако свалихме 90-95%, щяхме да кажем на хората: „Това е риск, но ви казваме откровено: икономиката на държавата ще умре без вас, без да работят хора. Но не мога да го кажа, защото днес не мога да гарантирам, че нашите ВВС могат да ги защитят", добави той.

07:43 17.11.2022

Русия претърпя стратегическо, тактическо и оперативно поражение, каза висш американски генерал

Най-високопоставеният американски генерал каза, че шансовете за близка победа на Украйна не са високи, освен ако армията на Русия не се разпадне напълно, което не е вероятно. Председателят на обединените началник щабове на САЩ ген. Марк Мили каза, че докато украинската армия е постигнала сериозни успехи в Харков и Херсон, Русия е окупирала 20 на сто от територията на страната е все още има значителна бойна сила на място.

Военната задача за изтикване на руснаците извън Украйна няма да се случи в следващите няколко седмици.
ген. Марк Мили

"Военната задача за изтикване на руснаците физически извън Украйна е много трудна задача и няма да се случи в следващите няколко седмици", каза Мили на пресконференция в Пентагона заедно с военния министър на САЩ Лойд Остин.

Марк Мили каза още, че в хода на войната Русия е претърпяла поражение в стратегически, тактически и оперативен план.

В същото време парламентът на Украйна удължи действието на военното положение с още 90 дни. Така нападнатата от Русия страна остава във военно положение до 19 февруари 2023 г.

Ген. Марк Мили по време на пресконференцията в Пентагона.
Ген. Марк Мили по време на пресконференцията в Пентагона.

18:39 16.11.2022

Киев изрази съмнение, че ракетата, паднала в Полша, е украинска

Украинските власти изразиха съмнение, че ракета, паднала в Полша във вторник, идва от Противовъздушната отбрана на страната.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов каза, че Киев иска съвместно проучване на инцидента със своите западни партньори и да види информацията, която дава основа за заключенията на неговите съюзници.

„Ние се застъпваме за по-нататъшно, възможно най-подробно проучване на този инцидент заедно с нашите партньори. Готови сме да предадем на нашите партньори доказателствата за руската следа, с които разполагаме“, каза Данилов.

По-рано генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма данни ракетната експлозия в Пшеводув да е умишлено нападение от страна на Русия и вероятно е причинена от действията на украинската противовъздушна отбрана.

Американският президент Джо Байдън също каза, че е малко вероятно ракетата да е руска.

13:04 16.11.2022

Русия твърди, че падналата в Полша ракета е украинскa

Руското министерство на отбраната каза в сряда, че отломките от ракетата, паднала в Полша, са от ракета С-300 на украинската Противовъздушна отбрана (ПВО).

"Разпространените снощи в Полша снимки на отломки, намерени в населеното място Пшеводув, са еднозначно идентифицирани от руски военни специалисти като елементи от зенитна управляема ракета на ПВО С-300 на украинската армия", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

По-рано в сряда Украйна каза, че няма общо с ракетата. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че всяко твърдение, че Украйна е отговорна, е руска „теория на конспирацията“ и че всеки, който съобщава тези твърдения, разпространява „руска пропаганда“.

В сряда сутрин Асошиейтед прес съобщи, че според три анонимни високопоставени източници в американското правителство ракетата, паднала в Полша, е била изстреляна от украинските военни срещу идваща руска ракета. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е малко вероятно падналата ракета да е руска.

Руското министерство на отбраната каза още, че руските ракетни удари срещу Украйна във вторник са били нанасяни по цели, намиращи се поне на 35 км от полската граница.

"Изявленията на различни украински източници и чуждестранни представители за падане в населеното място Пшеводув на предполагаеми "руски ракети" са умишлена провокация с цел ескалация на положението", каза говорителят на отбранителното ведомство генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Във вторник Русия проведе най-масирания ракетен обстрел на Русия срещу Украйна от началото на инвазията преди близо 9 месеца. В сряда повечето членове на Г-20, в която участват най-големите световни икономики, осъдиха войната на Русия в Украйна в обща декларация.

22:22 15.11.2022

Зеленски призова НАТО да реагира срещу "руския терор"

Страните членки на НАТО да предприемат колективни действия преди “руският терор да продължи напред”. Това призова украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение във вторник.

Непосредствено преди него стана ясно, че руски ракети са паднали на територията на Полша. Във вторник Москва предприе най-масирания си ракетен обстрел срещу украински цели, сред които енергийни обекти и жилищни райони.

“Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова повече заплахи ще има за всички, до които могат да стигнат руски ракети”, каза Зеленски, обръщайки се към Полша с думите: “Украйна винаги ще ви подкрепя!”

22:09 15.11.2022

Руски ракети паднаха в Полша. Местни медии съобщават за две жертви

Високопоставен източник от американското разузнаване съобщи пред Асошиейтед прес, че руски ракети са паднали на територията на съседна Полша, която е членка на НАТО.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди веднага информацията, но каза, че премиерът Матеуш Моравецки е свикал спешно заседание на службите заради “кризисната ситуация”.

Според местни медии двама души са загинали във вторник, след като снаряд е поразил постройка за сушене на сено в село Пжеводов, което се намира на няколко километра от полско-украинската граница.

19:51 15.11.2022

Русия изстреля десетки ракети срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Русия изстреля десетки ракети срещу енергийната инфраструктура на Украйна и потопи столицата Киев и много други градове в тъмнина.

От кабинета на президента Володимир Зеленски обявиха, че удари са нанесени в района около Лвов, Волин, Ровно, Кировоград, Харков и Полтава. Администрацията на президента описа ситуацията като „много тежка“.

По-рано в Киев беше нанесен удар срещу няколко жилищни сгради в центъра на града. По първоначални данни има поне един загинал.

По информация на военновъздушните сили на Украйна изстреляните от руската армия ракети са над 90. От генералния щаб в Киев все още оценяват какви са пораженията, нанесени от атаката. Нападението беше остро осъдено от САЩ.

В последните седмици Русия нанесе множество атаки срещу цивилна инфраструктура и най-вече електроцентрали. Това остави милиони украинци без ток за дълго време, а в страната беше наложен режим на електроенергията.

16:27 15.11.2022

Русия атакува жилищни сгради в центъра на Киев

Две жилищни сгради в центъра на Киев са били поразени от руски ракети. За това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Малко по-рано Ройтерс съобщи за две експлозии в града, както и за свалени четири руски ракети от страна на противовъздушната отбрана.

Андрей Ярма, който е начело на президентската администрация на Украйна видя в атаката отговор на Москва за речта на Володимир Зеленски пред лидерите на Г-20.

„Русия отговоря на силната реч на Зеленски по време на Г-20 с нова ракетна атака. Някои наистина ли мисли, че Кремъл иска мир? Кремъл иска подчинение. Но накрая терористите винаги губят“, написа той в Туитър.

На цялата територия на Украйна e обявена тревога заради възможни ракетни удари.

Преди седмици украинското разузнаване съобщи, че Русия почти е изчерпала запасите си от ракети. По данни на украинското президентство от началото на войната руската армия е изстреляла 4500 ракети срещу територията на Украйна.

В последните месеци с назначаването на ген. Сергей Суровикин за главнокомандващ на руските сили в Украйна зачестиха и ударите срещу цивилни цели, които освен с ракети се извършват и с ирански дронове.

12:30 15.11.2022

1265 са убитите и ранени деца от началото на бойните действия в Украйна

431 деца са били убити, а други 834 са били ранени от началото на войната. За това съобщи кабинетът на главния прокурор на Украйна, предаде Радио Свобода.

„На 14 ноември край село в Херсонска област три деца на пет месеца, пет и десет години са били ранени в различна степен, след като цивилна кола е ударена от експлодиращ обект“, се казва още в доклада на прокуратурата.

До началото на ноември общият брой на цивилните жертви във войната е 6490, а ранените са 9972 по данни на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН.

Въпреки множеството доказателства Русия продължава да отрича, че атакува цивилни в Украйна.

От началото на войната 14 милиона украинци бяха прогонени от домовете им по данни на ООН.

"Да не ви пука – цивилни или не". Какво са правили руските военни в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

09:44 15.11.2022

Киев твърди, че Москва умишлено е унищожила електроцентрала в Херсон

Руските сили са унищожили ключови инфраструктурни обекти преди да се изтеглят от Херсон. Сред обектите е важна електроцентрала, която е произвеждала ток за голяма част от региона.

„Електроцентралата, която доставяше електричество за целия Западен бряг на Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожена“, написа във Фейсбук директорът на „Укренерго“ Володимир Кудрицки, който добави, че по-голямата част от освободените райони в Херсонска област са без електричество.

Киев вече е изпратил списък с необходимото оборудване за възстановяване на нормалната работа на няколко от електроцентралите, които бяха унищожени от рускат армия.

Руските сили се оттеглиха от Херсон преди седмица. Градът беше единственият областен център, който беше завладян от Русия.

От средата на септември руските сили проведоха редица удари срещу обекти от енергийната мрежа на Украйна и оставиха милиони без електричество. От началото на войната Русия настоява, че не извършва нападения срещу цивилни обекти и не стреля по цивилното население.

09:42 15.11.2022

Володимир Зеленски настоява за прекратяване на войната "сега"

Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-20 за възстановяването на мира в страната му, както и зачитането на териториалната цялост на Украйна.

Киев настоява за справедлив мир, а по думите на държавния глава той е убеден, че „сега е моментът, в който, в който унищожителната война на Русия може и трябва да бъде спряна“.

00:06 15.11.2022

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на международното право с инвазията в Украйна, включително и чрез изплащането на репарации.

12:41 14.11.2022

Володимир Зеленски посети освободения Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски посети в понеделник южния град Херсон. Той беше върнат под украински контрол в петък, след като няколко дни по-рано Русия обяви, че изтегля силите си. На този фон продължават ожесточените боеве в източните и южните части на Украйна, а в освободената Херсонска област действа полицейски час и украинските сили вече започнаха да разминират центъра на областния град.

10:57 14.11.2022

Украйна е разкрила над 400 руски военни престъпления край Херсон, твърди Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските следователи са разкрили над 400 руски военни престъпления и са намерили тела на военнослужещи и цивилни в освободените от руската окупация райони на Херсонска област.

"Следователите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления. Открити са тела на загинали цивилни и военнослужещи", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя, цитирано от Ройтерс.

По думите му украинската армия вече е постигнала "стабилизация и възстановяване на законността" в 226 населени места с повече от 100 000 жители.

Зеленски добави, че продължават арестите на руски войници и наемници, а сраженията в Донецката област в Източна Украйна са толкова интензивни, колкото и през последните дни.

07:38 14.11.2022

Започна разминиране на центъра на Херсон. Освободени са 179 населени места в областта

Ръководителят на Херсонска област Ярослав Янушевич призова с видеообръщение жителите на Херсон и областта да спрат да празнуват връщането на тези територии под контрола на Украйна, защото почти всичко е минирано.

В понеделник, 14 ноември, предстои разминиране на сградите в центъра на Херсон. Янушевич казва, че местните власти са възстановили частично снабдяването с газ, но заради настъпването на студено време те се опитват да ремонтират всичко колкото се може по-скоро.

В Херсон все още няма вода и ток, казва Янушевич. Скоростта на ремонтните работи зависи от скоростта на разминиране.

Още преди дни президентът Володимир Зеленски каза, че при отстъплението си руските войски са унищожили цялата гражданска инфраструктура.

Оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна съобщава за освобождаването на 179 населени места на десния бряг на река Днепър след решението на руските войски да отстъпят.

16:45 13.11.2022

Сълзи от радост. Как украинците посрещнаха своята армия в Херсон

"Хората предложиха топла храна на военните, когато войниците влязоха в града", разказва фотографът Андрий Дубчак. "И аз видях войници да плачат", добавя той.

В събота президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му си е върнала контрола върху повече от 60 населени места в Херсонска област. В тази галерия събрахме снимки от посрещането на украинската армия в освободените селища.

15:30 13.11.2022

Руските сили нанесоха удари в Запорожка област

Руската армия е нанесла удари в Запорожка област в нощта срещу неделя, съобщи ръководителят на областната военна администрация Олександър Старух.

"Врагът продължава да тероризира цивилното население на региона с нощен обстрел. В два часа през нощта руснаците обстреляха едно от селата на Запорожка област", каза Старух.

Според местен служител в резултат на обстрела са повредени електропроводи, жилищни сгради и автомобили.

"До тази сутрин специални служби се занимаваха с унищожаването на части от ракета с касетъчни боеприпаси, която беше свалена от нашите войници и падна в един от районите на Запорожие", добави Старух.

15:16 13.11.2022

Русия обстреля района на Никопол с ракети "Град"

Двама цивилни граждани са били ранени, а десетки къщи повредени след руски обстрел в нощта срещу неделя в района на Никопол, Днепропетровска област. Това съобщи ръководителят на областната военна администрация Валентин Резниченко, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

"Никопол отново пострада от вражески огън. Руснаците насочиха своите ракети "Град" и тежка артилерия към населените места Никопол и Марганец", написа Резниченко в Телеграм.

По думите му най-силно засегнат е Никопол, който е бил ударен от около 40 руски снаряда. Според информацията най-малко 40 сгради, десетки търговски постройки, няколко газопровода и електропровода са били повредени в града вследствие на обстрела.

Русия отрича да атакува целенасочено цивилни цели.

09:27 13.11.2022

Преди бягството си руските сили са разрушили ключова инфраструктура в Херсон, каза Зеленски

Руските сили са разрушили ключова инфраструктура в Херсон, преди да избягат оттам. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение късно в събота.

"Преди да избягат от Херсон, окупаторите разрушиха цялата критично важна инфраструктура - комуникации, водоснабдяване, електроснабдяване, отопление", каза Зеленски.

"Руснаците навсякъде имат една и съща цел, да унижат хората възможно най-много. Но ние ще възстановим всичко, вярвайте ми", допълни той.

По думите му украинските сили са обезвредили и 2000 експлозиви, снаряди и мини в града.

Заредете още

XS
SM
MD
LG